Adófórum

Adózási és számviteli információk

számla sztornózása

Számlázás

számla sztornózása

HozzászólásSzerző: angel77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Hogyan lehetséges a számla sztornózása? A számla egy németországi cégnek lett kiállítva, az eredeti példány náluk van, fizetés nem történt. kértük, hogy küldjék vissza a számlát, de nem küldték vissza. A számlát a magyarországi leányvállalatnak kellene kiállítani. A már elküldtött számlát szeretnénk lesztornózni. Lehetséges ez, úgy, hogy az eredeti számlát nem kapjuk vissza? és ha igen, mi a teendő?

Válaszokat előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Angéla.

angel77
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

számla sztornózása

HozzászólásSzerző: polak » kedd júl. 22, 2008 10:51 am

Ha az eredeti számlát nam adja vissza akkor a sztornó számla eredetijét is adjátok oda nekik. Igy nekik is kiüti egymást a két számla meg nektek is.
polak
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

számla sztornózása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd júl. 22, 2008 10:53 am

Szia Angéla!

A számlát lehet stornózni, az eredeti számlán szereplő tételeket minusszal tüntetitek fel, és hivatkozni kell a stornózott számla sorszámára. Rá kell írni, hogy az ........ számú számla érvénytelenítése.

Nem muszáj újabb számlával stornózni (bár sztem sokkal egyszerűbb), lehet számlával egy tekintet alá eső okirat is, aminek a minimális adattartalma:

170. § (1) A 168. § (2) bekezdésében említett okirat kötelező adattartalma a következő:
a) az okirat kibocsátásának kelte;
b) az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja;
c) hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja;
d)
e) a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása, ha ilyen van.
(2) Eltérő rendelkezés hiányában a 168. § (2) bekezdésében említett okiratra a továbbiakban e törvénynek a számlára vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.
 

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

számla sztornózása

HozzászólásSzerző: Virgo14 » kedd júl. 22, 2008 6:44 pm

Szia!

 

Állítsatok ki egy jóváíró számlát, akkor sem kell, hogy a jóváírt számla eredeti példánya nálatok legyen. Csak egy valamire vigyázz!

Németországban kicsit másképp kezelik az ilyen dolgokat!

Mi már több német céggel is megjártuk. Ők ha kapnak egy számlát, akkor mielőtt lekönyvelnék, a beszerzés jóváhagyja. Ha a beszerzés nem a számlán szereplő áron fogadja el, akkor ők a beszerző által elfogadott áron könyvelik le. Aztán mikor a magyar szállító esetleg később elfogadja a érték csökkentését, és ezért kiállít egy jóváíró számlát, akkor a németek jellemzően, azt is levonják. Úgyhogy azt javaslom, hogy se a sztornót, se a jóváíró számlát ne küldd ki nekik, mert ők ezt teljesen másképp kezelik. Ők azt a számlát nem könyvelték, úgyhogy nekik nincs is gondjuk vele, csak neked van szükséged technikailag a számla sztornózására.

Virgo14
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég