Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tao tv. 7.§ zs. pont

TAO

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. júl. 14, 2008 12:56 pm

Szia Böbe !

Igazad van, de közben elolvastam az említett 2007/32 választ. Sajna az is csak arról szól, hogy a választás nem módosítható. Miután nem találtam én sem választ, csak a saját véleményemet írnám le.

1, Kiderűlt, hogy kevesebb adót vallottam be.

2, Jobb önellenőriznem, mert nem tudom, hogy elfogadják-e a téves beruházás kedvezményét (?)

3, Mindenképen be kell fizetnem a különbözetet, ez enyhítő lehet.

4, Tévedhetek bámi más növelő, v. csökkentő tételnél azt is ki kell javítanom !

5, Adó módosítást csak önellenőrzéssel tudom korrigálni (Az ok mindegy, lehet, hogy rossz szemüveg volt rajtam

Üdv: Judit

Kardos.Judit

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. júl. 14, 2008 1:18 pm

VÁLASZ az igénybevételre

Adóalap csökkentő tételek alkalmazásának feltételei: 7. § (1) zs. 2006-ban elkezdett beruházás esetén

Válaszadás dátuma: 2007-12-13Egy kft. 2006. évben elkezdett egy beruházást üzemcsarnok és iroda építésére. A beruházás nagy része 2006. évben merült fel, azonban a végleges használatba vételi engedélyt csak 2007. évben kaptuk meg. Ez egy teljesen új beruházás, építési és használatba vételi engedéllyel igazoltan. A Társasági adó szerinti 7. § (1) zs. pontban leírt adóalap csökkentést, a beruházás teljes értéke után 2007. évben igénybe vehetem, avagy 2006-ben igénybe kellett volna venni a 2006. évi beruházási költség után és 2007-ben a 2007. évi beruházási költség után, függetlenül attól, hogy a használatba vételi engedélyt csak 2007. évben kaptuk meg?

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény (a továbbiakban: Tao tv.) 7. §-a (1) bekezdésének f) pontja szerint az eredménytartaléknak a lekötött tartalékba átvezetett, az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összege (de legfeljebb a tárgyévi adózás előtti nyereség 25%-a és legfeljebb adóévenként 500 MFt) az adózás előtti eredményt csökkenti. Az így tartalékolt összeget a következő négy adóévben kell beruházásra felhasználni, figyelembe véve a Tao tv. 7. §-a (15) bekezdésének előírását is. Tehát ilyenkor a későbbi évekre képez tartalékot a gazdálkodó, amelyet a számvitelben lekötött tartalékként kell kimutatni. Ezt a lekötött tartalékot akkor és olyan mértékben lehet feloldani az eredménytartalékkal szemben, amikor és amilyen összegben a kapcsolódó beruházást a vállalkozó könyveiben elszámolják.

Ugyanakkor a Tao tv. 7. §-a (1) bekezdésének zs) pontja szerinti kis- és középvállalkozónak minősülő adózó az adóalap megállapításakor az adózás előtti eredményt az adóévben használatba vett (korábban még használatba nem vett) - a zs) pontban részletezett - eszközök értékével csökkenti. Ebben az esetben a (12) bekezdés értelmében ez az összeg nem haladhatja meg az adózás előtti eredményt, és nem lehet több 30 millió forintnál. Ennek az összegnek a 19. § (1) bekezdése szerinti adókulccsal számított értéke az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában, az adózó választása szerint
a) az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak, vagy
b) az EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra történő alkalmazásáról szóló 70/2001/EK rendelet 4. cikkében foglalt támogatásnak minősül.

Tehát ezt a két kedvezményt keveri össze levelében a kérdező. Vagyis a Tao. tv.7. § (1) bekezdés zs.) pontja, csak a tárgyévben üzembe helyezett beruházásokra alkalmazható.

az adóalap megállapításakor az adózás előtti eredményt az adóévben használatba vett (korábban még használatba nem vett) - a zs) pontban részletezett - eszközök értékével csökkenti. Ebben az esetben a (12) bekezdés értelmében ez az összeg nem haladhatja meg az adózás előtti eredményt, és nem lehet több 30 millió forintnál. Ennek az összegnek a 19. § (1) bekezdése szerinti adókulccsal számított értéke az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában, az adózó választása szerint
a) az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak, vagy
b) az EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra történő alkalmazásáról szóló 70/2001/EK rendelet 4. cikkében foglalt támogatásnak minősül.

Tehát ezt a két kedvezményt keveri össze levelében a kérdező. Vagyis a Tao. tv.7. § (1) bekezdés zs.) pontja, csak a tárgyévben üzembe helyezett beruházásokra alkalmazható.

Üdv: Judit
Kardos.Judit

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: bebebe » hétf. júl. 14, 2008 1:24 pm

Sziasztok!

Úgy gondolom, hogy Böbe érzi azt a leheletnyi különbséget az eredeti felállás, és a módosított kérdésem között, ami lényeges a kérdés eldöntésében. A magyarázatom viszont eléggé borotvaélen táncol, jobb lenne talán írásban megkérdezni az Adóhivatól ... vagy nem. Úgysem vállalnak felelősséget a válszaikért. Minden levelük végén ott áll, hogy ez csak egy szakmai vélemény, és nem lehet hivatkozni rá egy esetleges ellenőrzésen. Akkor meg minek kérni...

Üdv.:

bebebe

bebebe

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. júl. 14, 2008 1:30 pm

Több szempontból is nagyon jó lenne, ha megkérnéd:

1., Ugyan nem hivatkozhatsz rá egy bírósági eljárásban, de ha a birtokodban lévő állásfoglalásnak megfelelően jársz el, a bírság és késed.pótlék alól mentesülsz, ha egy ellenőrzés mégsem fogadja el, másként minősíti.

2. Legalább mi is okosabbak leszünk ez ügyben - vagy nem...

3. Juditnak igaza van, csak üzembehelyezettre lehet ezt a kedvezményt igénybe venni (ugyanis az üzembehelyezés érdekében felmerült beruházási összeget írja a tv.).

Üdv: Böbe

validitas

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: bebebe » hétf. júl. 14, 2008 1:33 pm

Szia Judit!

Szerintem "a korábban még használatba nem vett" alatt azt érti a tv, hogy vadonat új, és nem azt, hogy de most már használatba vett. Azért is fogalmaz úgy, hogy "üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke..." Vagy nem jól gondolom? Segítség....

Üdv.:

bebebe

bebebe

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: bebebe » hétf. júl. 14, 2008 1:37 pm

Szia!

De az üzembe helyezés érdekében merül fel minden költség, a kezdetektől a végéig.

bebebe

bebebe

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. júl. 14, 2008 1:55 pm

Bocsánat, már tisztára belekavarodok, minél többet gondolkodom rajta, meg olvasok utána. Megzavart, amit Judit beidézett, sztem az nem helytálló. Nem tudom, ki a válaszadó, de nem jó választ adott. Ugyanis a Tao tv. 8.§ u) pontja alapján növeli az adóalapot:

u) azon beruházás, szellemi termék bekerülési értékéből az adózás előtti eredmény csökkentéseként a 7. § (1) bekezdés zs) pontja alapján elszámolt összeg (egyéni cég jogutódjánál ideértve az egyéni vállalkozóként igénybe vett kisvállalkozói kedvezményt is) kétszerese,

ua) amely beruházást, szellemi terméket az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésének adóévét követő negyedik adóév utolsó napjáig nem helyez üzembe, illetve nem vesz használatba, az említett negyedik adóévről készített bevallásban, kivéve, ha az üzembe helyezés, a használatbavétel elháríthatatlan külső ok miatti megrongálódás következtében maradt el,

ub) amely beruházást az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésének adóévét követő negyedik adóév utolsó napjáig az egyéb berendezések, felszerelések, járművek között helyez üzembe, az üzembe helyezés adóévéről készített bevallásban,

Ha nem lenne elszámolható a még nem aktivált, akkor ennek a pontnak sem lenne értelme (meg a beruházás adóévi összege megfogalmazásnak sem).

A korábban még használatba nem vett azt jelenti, hogy vadonatúj szerintem is. Üdv: Böbe

validitas

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: bebebe » hétf. júl. 14, 2008 1:58 pm

Köszi Böbe!

Ez Nekem is így kerek...

Üdv.:

bebebe

bebebe

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: bebebe » hétf. júl. 14, 2008 2:01 pm

Már meg is írtam az állásfoglalás kérést, hát lesz ami lesz, néha egész jó válaszokat is tudnak adni...

bebebe

bebebe

Tao tv. 7.§ zs. pont

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. júl. 14, 2008 2:13 pm

Ha megérkezik a válasz, megtennéd, hogy közzéteszed? Nagyon kíváncsi vagyok, mit írnak.... Remélem, kedvező lesz. Néha ilyen is előfordul... :-))

Üdv: Böbe 

validitas

ElőzőKövetkező

Vissza: TAO