Szia Márti! A kieg.tev. SZJA-s költségelszámolásos egyéni vállalkozóknak küldjél 0801-est akkor nullásan most 08.07.20-ig! Miután többszöri telefonos értekezés kapcsán - melyben már az is benne volt, hogy nem igaz, hogy nem bírják jól fenékbe rúgni azt/azokat, akik a 0801-es bevallás kitöltési útmutatóját írták....! , végül is utánna jártam mindennek - törvényi rendelkezések, hogy hátha tudok én is egy fogást találni, - de sajnos, valóban a szakképzési hozzájárulás tv. nem azt mondja az adóalanyra vonatkozóan, hogy akkor alanya ha...., hanem vállakozási formát jelöl meg, hogy ki az alanya, az más kérdés, hogy mi a szakképzési hozzájárulás alapja és, hogy akinek nincs alkalmazottja/díjazásos személyesen közreműködő tagja..... annak csak szakképzési alapja és így szakképzési hozzájárulása lesz nulla, de mivel adóalany, azt vallani kell. Normális esetben nyilván akkor vallanánk, amikor a bevallási gyakoriságunk van, de mivel a szakképzési előleg is bevallás köteles, így végül is fejet hajtok az előtt, hogy aki alanya a szaképzésinek, akkor annak most a 08.07.20-i előleg kötelezettség miatt (ami nemcsak fizetési, hanem bevallási kötelezettséggel is jár) adni kell bevallást akár nullásan (vagy aki tud bevallást pótló nyilatkozatot 0858-on nyilatkozik). A kieges egyéni nem tud nyilatkozni -, tehát szerintem adjál nekik, most még nem késő.
A bevalláson a bevallás gyakoriságaként csak azt lehet X-elni, amilyen gyakoriságú bevallónak az illető vállalkozás be van sorolva (törzsadat, valamint Ebev értesítés szerint: egyéb adók tekinetetében) Üdv.