Adófórum

Adózási és számviteli információk

Mi a teendő ha nem akar fizetni egy cég?

Egyéni vállalkozók

Mi a teendő ha nem akar fizetni egy cég?

HozzászólásSzerző: Segítségetkérő1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget szeretnék kérni Önöktől. Hirdetésszervezésssel és egyéb irodai munkákkal foglalkoztam vállalkozóként egy vidéki lapnál. Most, hogy  lejárt a szerződésem és nem kívántam velük azt ismét meghosszabbítani (többek között mert rendre késve fizettek), nem akarják kifizetni a járandóságaimat. Az egyik számlámra már felszólító levelet is küldtem nekik, de ők visszadobták a számlát azzal, hogy  a számla nem a számviteli szabályoknak megfelelően  lett kitöltve. Eddig ilyesmit sosem kifogásoltak, mindíg úgy töltöttem ki a számláimat ahogy ebben az esetben is. A dolog pikantériája, hogy ezt a számlámat egy visszadátumozott levélben küldték vissza nekem, úgy tettek, mintha még a számla fizetési határideje előtt 1 nappal előbb írták volna azt, de a levelet csak az én fizetési felszólító levelem beérkezését követően 1 nappal később adták fel (ezekről az időpontokra a tértivevények tanúskodnak). Ezen kívül van még náluk számlám, amit majd szintén mondva csinált okokra hivatkozva nem akarnak majd kifizetni. Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek ilyen esetben, például ha én nem tudom fizetni az Apeh felé a járulékaimat, mert nekem is tartoznak, akkor mit csinálhatok, hová fordulhatok? Meddig szórakozhatnak a számláimmal, hogy mondvacsinált okkal visszaküldözgetik, ráadásul áthamisítják a levél keltét? Nagyon köszönök minden választ, tanácsot, mert eléggé el vagyok keseredve.

KÖSZÖNÖM!!!

Segítségetkérő1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Mi a teendő ha nem akar fizetni egy cég?

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd júl. 08, 2008 2:12 pm

 

T. Segitségkérő !

A helyzet kicsit bonyolultnak tünik, és ha a cég ilyen magatartást tanusit a számlád kifizetése ügyében. Bizonyára van szerződésed a céggel, és a szerződésben  rögzitve van az együttmüködés, azaz a szerződés lejártának ideje.

Mit ttenék én ?

1.) Fizetési meghagyás nyomtatványt letöltenék a Gogle kereső segitségével. (  ugyhiszem 5 pld. kell belőle )

2.) Ennek a fizetés behajtásra vonatkozó nyomtatványnak a kitöltése nem ördöngős dolog, értelemszerűen a tényt le kell röviden irni. Mi a követelés és mi okból származik, stb.

3.) Utánna kell annak nézni mennyi forint értékű illetketékbélyeget kell leróni a követelt összeg valamennyi %-a.  A  keresőben erre is választ taláhatunk.

4.) A szerződést és a kiegyenlitetlen számlákat lemásolnám , hitelesíteém, és csatolnám a fizetési  meghagyáshoz.

Miután ezt összeraktam, ajánlott küldeményként feladnám a területileg illetékes biróságnak. Iktatják, értesitik a másik felet, 15 napjuk van a felebbezésre, ha nem tesznek semmit akkor jogerőre emelkedik és utánna átadják Végrehajtói Irodának végrehajtásra. Az a véleményem hogy lehet, időközben már a cég meggondolja magát, mert Birósággal , illetve Végrehajtói irodával nem szeret senki kapcsolatban lenni, inkább kfizeti a számlát.

Nekem volt már ilyen ügyem régebben, és sikerült az elmaradt követelést érvényesíteni.

Nem kell hozzá ügyvéd, mert ez nem olyan szintű dolog hogy nem lehet összeállítani jogász nélkül.

El kell kezdeni máris !!

Üdv: hvanna 

 

 

 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Mi a teendő ha nem akar fizetni egy cég?

HozzászólásSzerző: Segítségetkérő1 » kedd júl. 08, 2008 2:18 pm

Kedves Hvanna!

NAGYON-NAGYON KÖSZÖNÖM! Legalább van némi reményem.

Segítségetkérő1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Mi a teendő ha nem akar fizetni egy cég?

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd júl. 08, 2008 2:26 pm

Szia segitségkérő !

Nagyon szivesen !!!!!!!!!!!!!!!!! 

Megnéztem több változatos segitséget, és ajánlom a www.magyarorszag.hu oldalt

baloldalon fennt a keresőbe ablakba (vállalkozás szó alatt van )  be kell irni Fizetési meghagyás, majd előjönnek a  nyomtatványok abc sorrenben, a 2 lapon lesz található, rá kell kattintani, előjön és az eljárással kapcsolatban szövegesen is le van irva. Akkor lehet igy eljárni ha a követelés 200 ezer Ft-nál nem több, az illeték pedig a köv.összeg 3 %-a, minimum 3 ezer Ft.

Kitartást és sok sikert !!!!

Üdv:hvanna 

 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Mi a teendő ha nem akar fizetni egy cég?

HozzászólásSzerző: drdomanyik » kedd júl. 08, 2008 2:39 pm

Akkor is el lehet járni fizetési meghagyásos eljárással, ha a követelés 200.000,-FT-ot meghaladja! A törvény úgy szól, hogy kizárólag fizetési meghagyás útján kell eljárni, ha a követelés nem haladja meg a 200.000,-Ft-ot. Az a bíróság illetékes, amelyik területén az adós székhelye található. (ha a követelés összege az 5 millió forintot meghaladja megyei bíróságnak van hatásköre) Csatolni kell a szerződést, a számlát, a felszólító levelet, a választ, érdemes cég kivonatát (www.cegjegyzek.hu) is. Illetékbeélyegben kell leróni a pertárgy értékének 3 %-át, de legalább 3000,-Ft-ot. Eggyel több példányban kell benyújtani, mint ahány fél az eljárásban érdekelt, és a mellékleteket is. Üdv.: Kata ui.: a fizetési meghagyásra mindenképpen írd rá, hogy "a felek között közvetítő eljárás nem volt folyamatban"
drdomanyik
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 118 vendég

cron