Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kedvezménykártya kibocsátás lehet-e?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: hertiszolg » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szép Napot!

Adott egy egyéni vállalkozó, aki kedvezményekre vonatkozó kártyákat akar kibocsátani. Aki vesz tőle ilyen kártyát, az bizonyos cégeknél x% kedvezményt kap. (Hogy, miért adnának erre kedvezményt, azt ugyan nem tudom, de ez a terve-)) Na mármost ez milyen szolgáltatás? Nem ügynöki, nem pénzügyi (vagy mégis??), talán valami marketing, de az is sántít. Egyáltalán tehet e ilyet? SZJA vagy szakmakód jegyzékben nem találtam igazán rá megfelelőt. A hitelintézetekről és pénzügyi szolgáltatásokról szóló 1996.évi CXII.tv. szerint engedély nélküli betétgyüjtésnek is minősíthetö az ilyen tranzakció, az meg büncselekmény-(  

Láttatok már ilyet, mi a véleményetek? Köszönettel: Tibor

hertiszolg

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. júl. 03, 2008 12:24 pm

Az a kérdés, hgoy a kártyadíjat milyen címen szedi be? A kártyadíj csökkenti a fizetendő összeget, vagy az csak az adminisztrációs költséget fedezi valamennyi nyereséggel? A másik oldalon az elfogadók felé szerintem marketingszolgáltatást nyújt a vásárlók, vásárlói csoportok szervezésével, célzott tájékoztatással, a direkt marketing bizonyos elemeivel. Gondolom, az elfogadók is bizonyos összeget fizetnek a katalógusba kerülésért. Szerintem nem valószínű, hogy az egész tiltott betétgyűjtés lenne, nincs kamat, nincs hitelezés. Van a piacon ilyen szolgáltatás egy közismert, nagy cégnél. Azt nem tudom, mennyire rentábilissá tehető az egész, az általam ismert konstrukció a meglevő ügyfelekre épített, akikkel ezáltal bizonyos bizalmi kapcsolat már fennállt, valamint a vásárlói kártya csak egy kiegészítő szolgáltatásként működik.
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: hertiszolg » hétf. júl. 07, 2008 9:13 am

Szia aniko-)

Tulajdonképpen olyan cimen, hogy ad egy sorszámozott plasztiklapot x ezer forintért annak, aki igényli. Aki megveszi ezt kártyát, az a meghatározott üzletekben x% kedvezményt fog kapni egy évig.

Ezért a vállalkozó a partnerektől nem kap semmi jutalékot. Így feléjük marketingszolgáltatás effektív nincs, illetve ingyenes. A vállalkozó haszna a kártya elkészítés a kapcsolódó működési költségek és a kártya eladási ára között különbség lesz. A boltoknak motivált vevői lesznek, a kártyabirtokosoknak meg érdemes lesz vásárolni, kihasználva a kedvezményt, hiszen fizetnek is érte egy kicsit-)

Hogy a kártyát megvásárlók felé ez milyen szolgáltatás...na ez az érdekes...marketing vagy pénzügyi közvetítés...ne adj isten kereskedelmi ügynöki...

Mit szólsz hozzá?

Üdv: Tibor

hertiszolg

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. júl. 21, 2008 12:56 pm

Elnézést, hgoy eddig nem válaszoltam, elkerülte a figyelmemet a kérdésed.

Nekem az a problémám a konstrukcióval, hogy mi biztosítja a kártyabirtokos számára, hogy tényleg kap majd kedvezményt. Vagyis kell egy háttérszerződés az elfogadókkal is, ott is meg kell nevezni valamilyen szolgáltatást. Tulajdonképpen ennek a szolgáltatásnak a díját fogják fizetni a kártyabirtokosok. A jól megfogalmazott háttérszerződés nélkül esetleg kártérítést követelhetnek a kártyabirtokosok, erre oda kell figyelni.

889902 M.n.s. egyéb gazd. tev. elősegítő szolgáltatás - más ideillőt nem találtam, ha ki akarnám fejteni, akkor "törzsvásárlói program szervezése"

aniko.varga2006

Vissza: Egyéni vállalkozók