Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közösségi fuvarozó mo-i kamionjavításának ÁFA-ja

ÁFA

HozzászólásSzerző: hertiszolg » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szép Napot!

Adott egy német fuvarozó, akinek magyarországon bedöglött a kamionja. Itt megjavították, de mivel közösségi a páciens, hát erre való tekintettel áfa nélkül számlázták ki felé. Én ezzel nem értek egyet, hiszen az áfa tv. 36-49 §-ai viszonylag tisztán leírják, mi a teljesítés helye. Szerintem ebben az esetben belföld, és 20% áfa felszámítása kell. Az ügyfelem hivatkozik más gépjármü javítókra, akik így csinálják, és az APEH se kifogásolja, de hát ez aztán végképp nem mérvadó-))

Szerintetek ez most akkor közösségi szolgáltatásnyújtás áfa nélkül, vagy közösséginek végzett belföldi szolgáltatás áfa-val?

Nagyon köszönöm előre is a válaszokat. Tibor 

hertiszolg

HozzászólásSzerző: palmika » csüt. júl. 03, 2008 1:29 pm

Szia,

Egy tipp:

www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/i29.html

"Az általános szabályok szerint adózó áfaalanyoknak a közösségen belüli termékbeszerzéseik, szolgáltatás-igénybevételük, termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után teljesítendő áfakötelezettségének legfontosabb szabályai"

palmika

palmika

HozzászólásSzerző: hertiszolg » csüt. júl. 03, 2008 2:06 pm

Szia!

Hát...köszi...ezek az irományok elég olvasmányosak, csak a gyakorlati oldaluk hiányzik. Már összeollóztam mindenfelől ezeket, de ugyanazt az áfa törvényben megfogalmazottakat idézik mindenhol. Olvasni már régen megtanultam-))...ezek alapján vontam le a következtetéseimet én is, más kérdés hogy mások meg máshogy értelmezik-). Remélem van, aki  a gyakorlatban is látott már ilyet-)

Tibor

hertiszolg

HozzászólásSzerző: kati1012 » csüt. júl. 03, 2008 5:04 pm

Az áfa fizetési kötelezettséget a teljesités helye határozza meg. Ez esetben a teljesités helye belföld, így nem kérdés, hogy a 20%-ot meg kell fizetni, ebből kifolyólag a javitás áfás.
kati1012

HozzászólásSzerző: gescs » pén. júl. 04, 2008 9:20 am

Szia!

Valóban a teljesítési hely a mérvadó, viszont ennek meghatározása szokás szerint nem egyértelmű. Alapesetben belföldi a teljesítés, így áfás az ügylet, de ha a javítás beletartozik az ÁFA tv 42§ (1) b. szerinti termék fuvarozásához járulékosan kapcsolódó szolgáltatások körébe, akkor a 43§ alapján területi hatályon kívül esik, tehát nem áfás. A kapcsolódó szolgáltatások körére én nem találtam fogalommeghatározást, így bizonytalan a besorolás. A korábbi ÁFA tv.-nyel kapcsolatban úgy tudom, hogy az is használt egy hasonló kategóriát, amibe a fuvarozáshoz közvetlenül kapcsolódó rakodás, raktározás, parkolás jellegű szolgáltatások tartoztak, a javítás már talán nem, de ezt bizonytalanul mondom.

És amennyit a gyakorlatról tudok: Márkaszervíz lévén mi a márka európai központi irodájától kapjuk az ilyen jellegű munkákat, neki is számlázunk az iránymutatásuk alapján a munka jellegétől függően hol áfásan hol áfa nélkül.

Ennyit tudok erről a témáról, talán segített, biztosat sajnos nem tudok, de ezt ebben a szakmában lassan teljesen elfelejthetjük. :(

Csaba

gescs

HozzászólásSzerző: hertiszolg » hétf. júl. 07, 2008 8:39 am

Köszi Csaba..

Hát igen...ez a bibi...

A termék közösségen belüli fuvarozásához járulékosan kapcsolódó szolgálttások esetében, ha a szolgálttást igénybevevő adóalany ezzel összefüggésben a tényleges teljesítési helyétől eltérő tagállamban van nyilvántartva, a szolgáltatás teljesítési helye az igénybevevőt adóalanyként  nyilvántartó tagállamban lesz (ÁFA tv 43.§).

Na most akkor a javitás az járulékosan kapcsolódik? Szerintem csak erre tudnak hivatkozni azok is akik áfa nélküli számlát adnak az ilyen szolgáltatásokról a közösségi partnernek. De hogy az APEH is ennyit tud idézni mindenhol...

Szerintem továbbra is áfás számla kell erről...

Tibor

hertiszolg

HozzászólásSzerző: kati1012 » szer. júl. 09, 2008 5:14 am

Szia Tibor!

A gépkocsi javitás semmilyen szín alatt nem lehet a fuvarozás járulékos költsége. Az én megitélésem szerint a járulékos költségek:

pl.: vámkezelés díja, állatorvosi vizsgálat, kompjegy, kísérő kocsi díja, vámudvar díja, stb.

kati1012

HozzászólásSzerző: gescs » szer. júl. 09, 2008 5:32 am

Közben én is megkérdeztem pár ismerősömet, és megnéztem, hogy a régi ÁFA törvényben is ugyanez a fogalom szerepel, így talán a tartalma sem változott, tehát minden amellett szól hogy belföldi teljesítésű az ügylet szerintem is.
gescs

HozzászólásSzerző: hertiszolg » vas. júl. 20, 2008 6:06 pm

Köszönöm a megerősitéseket-)

Az Önadózó mostani számában láttam erről egy cikket, ott is azonos állásponton vannak. Szegény ügyfelem egyedül maradt és stornozhat és áfázhat...-(

Tibor

hertiszolg

Vissza: ÁFA