Adófórum

Adózási és számviteli információk

Milyen számlát is kéne küldeni ?

Nemzetközi adózás

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: privat12 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Adott egy külföldi jelen esetben amerikai cég. Ez a cég interneten kereskedik de magyar nyelvű oldala is van tehát lehet rendelni itthon de más országokban is. Neki semmilyen árúja nincs. Ha valaki megrendel egy terméket a cég fehívja az előre egyeztetett nagykereskedőt aki a legközelebb van az EU ban vagy vagy éppen magyarországon. A nagykereskedő kiküldi a vevőnek az árút úgy mintha a feladó az amerikai cég lenne benne az amerikai számlával amit elektronikusan kapott. Azért hogy a vevő ne is sejtse hogy megkaphatná esetleg olcsóbban tőle. Ekkor a csomag értéke befolyik az amerikai cég számlájára aki ebből minden héten vagy ahogy megegyeztek kifizeti a nagykereskedőt természetesen az árú áfás árával mert ő nem EU-s áfaköri tag és neki így csak a haszon egy része marad. 

Nos ekkor hol adózik az amerikai cég ? 

Mi a helyzet az ÁFA kérdésvel ? 

Jó ez így ? 

A vevő megkapja az amerikai számlát és azt hiszi onnan kapta az árút de vámolva ugye nem volt hiszen soha nem volt kívül európán vagy az országon.  

privat12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. jún. 11, 2008 8:17 pm

Szia!

Csak röviden szerintem:

1./a számla alaki és tartalmi felelőssége a "számlakibocsájtót terheli". Az Áfa kérdéssel kapcsolatosan "amerikai cég?"  kérdezze meg az ottani adóhatóságot.

2./az "import" csak akkor import, ha eredetileg a magyar határon kívülről érkezik, A kérdéses esetben - ha jól értem-, akár "hazai" is lehet, ezért szerintem "Áfá-s".

3./ Valójában ez az ügylet "szolgáltatás". Szolgáltatás esetében a teljesítés helye -alapesetben- az ahely, ahol a szolgáltatás "megtörténik/megrendelik", jelen esetben ez M.ország. Így szerintem a számla a magyar Áfa szabályok szerint "ÁFÁ-s".

folytatom....

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: privat12 » szer. jún. 11, 2008 8:27 pm

Ezen esetet alapúl véve, hogyan is lehet megoldani hogy az ügylet áfás legyen. Mert hogy ezen cégnek nincs telephelye tehát fiók telepet nem nyit ahol mint országon belüli válalkozás tevékenykedhet. A netes kereskedelem ugyan is nem telephely köteles. Az jöhet szóba hogy olyan számlákat állít ki amelyiken 20% áfa szerepel ekkor viszont gondolom levonhatja a beszerzés áfáját. Na ezt hogy kell csinálni ? Könyvelés ? Adószám ? Mi kell hozzá ?
privat12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jún. 12, 2008 3:15 pm

Szia! (bocs tegnap este áramszünet lett...)

Inkább itt folytatom, hogy lássam a 2.üzenetet is. Ezek szerint tulajdonképpen Te szeretnél net-es kereskedést folytatni?

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: privat12 » csüt. jún. 12, 2008 4:33 pm

Ez nem fogalmazható meg ilyen egyszerűen. Megkerestek ezzel a dologgal. Én küldeném az  árút a számlakibocsájtó cég nevében. A szépsége a dolognak hogy ez amerikában bevett szolgáltatási forma a nagykereskedéseknél. Nálunk meg egyszerűen akinek még el mondtam nem is igazán érti. De ha egy cég mondjuk az eu más országábol küldi az árút bárhová az általában saját országáben adózik. Ez persze nem Eu de lehet valami hasonlóság. De ha már így bele merültünk. Mi a helyzet akkor ha egy ilyen külfölid cég a befutott rendeléseket  nem így teljesíti hanem simán feladja saját országából egy futár céggel aki  elviszi bár hová ilyen esetben akkor mit tesz hová adózik és az áfa kérédse?
privat12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: loncika » szomb. jún. 28, 2008 7:28 am

Érdekes a kérdésed.

Az amerikai közvetitő kereskedő cég  Amerikában fog adózni, illetve abban az országban, ahol adóügyileg  be van jelentkezve.

Ha az árut az amerikai cégtől vásárolod, tehát a számla kibocsátója az amerikai  cég, akkor neked, a vevőnek kell vámkezeltetni az árut , akárhonnal érkezik is.

 pl.:
ha tőled, mint nagykereskedőtől  vásárol/közvetit   az amerikai cég, akkor te exportot számlázol felé a megalkudott lista áradon, és oda szállitasz, ahová az amerikai cég kérte, az amerikai számlájával és a te saját szállitóleveleddel. A forgalom miatti jutalék elszámolása a kettőtök közötti megállapodás kérdése..

....és ezek után verheted a fejed a falba, ha az ügyes amerikai sokkal nagyobb áron ad el mint amilyenre te egyáltalán képes lennél.... de még talán ez a forma is megéri.... 

Ebben a felállásban az áfa már nem kérdés, mert a 3. országból jött árut a vámhivatalnak be kell mutatni vámkezelésre, és igy  előfordulhat, hogy amig egy magyar áru Budapestről eljut Debrecenbe, egy amerikai közvetitőn keresztül, megjárja a Vámhivatalt is :)

Jól gondolom? 

 

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: privat12 » vas. jún. 29, 2008 5:16 pm

Amit le írtál érdekes.
Viszont te magad is azt írod ,hogy az eset egy 3. ország esetében igaz. Tehát nem is tudom valóban kell e vámoltatni, mert ebben az esetben én egy olyan vevőnek adom el az árút aki éppen akkor itt képviselteti magát még ha telefonon beszéltük meg az eladás tényét. Tehát tőlem nem export számlát kap hanem bruttó forint számlát mert nem viszi sehová. Ebben az esetben meg nem kell, hogy engem érdekeljen éppen hová rendeli meg a kiszállítást. Na meg fizethet éppen előre is akkor meg ha a dunába dobatja velem akkor is meg kell tegyem. 

Egyébként ez a szállítási forma bevett szokás a tengeren túlon.

Lásd egy példa.  http://www.doba.com/how/drop-shipping-basics.html

 

privat12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: loncika » hétf. júl. 07, 2008 6:56 am

Már ne is haragudj, de 3. országot feltételeztél az induló kérdésedben - "egy amerika internetes kereskedő cég", tehát Amerikai adószámmal és engedélyekkel rendelkezik -  szó sem volt arról, hogy van Mo-on képviselete, tehár magyar adószámmal is rendelkezik!

A vevőnek nem te adsz el, hanem az amerikai cég! Te csak átadod az árut szállitásra idegen okmányokkal, az amerikai cég okmányaival... 

ezt irtad: "....A nagykereskedő kiküldi a vevőnek az árút úgy mintha a feladó az amerikai cég lenne benne az amerikai számlával amit elektronikusan kapott. Azért hogy a vevő ne is sejtse hogy megkaphatná esetleg olcsóbban tőle. ".....

akkor most mi van?? szivatsz? vagy csak elméleti kérdéseket teszel fel ebben a melegben, hogy jobban teljen az idő....

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: privat12 » kedd júl. 08, 2008 2:41 pm

Ha jól tudom nem igen írtam olyat hogy magyarszágon lenne képviselete és adószáma. 

A többi állításod igaznak látom csak próbáltam volna további kérdéseket feltenni. Mely részben az állításod további kifejtését kívánta volna melyben a vámhivatalt is bele kellene vonni. Ezt továbbra sem nagyon értem és szerintem mire a vámosoknak elmondanám mit is akarok bele kerülne egy napomba, hogy miért is akarok én elvámoltatni egy árút ami se ki se be  nem jött ? Ha ez így lenne merül fel további gondolatom akkor az árú heteket állhatna vámraktárban ki lenne aki ezt kivárná, és főleg mi miatt ?  Ez lett vona további kérdésem lényeges gondolata.

 Meglehet kötekedőnek tűnök de egy információra alapozva nem rohanhatom le bármelyik hivatalt.

A kérdés persze pusztán elméleti mert míg nem tudok mindent biztosan az engem megkereső partnernek nem mondhatok semmit  ! 

Szerintem inkább előbb elméletben vitassuk meg a probléma megoldást mint sem megsértsünk valami szabályt.  

privat12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Milyen számlát is kéne küldeni ?

HozzászólásSzerző: loncika » szer. júl. 09, 2008 6:24 am

Nem látom, hogy az irás átment volna, igy megismételem 

OK semmi gond, bocsánat ha kissé kellemetlen voltam.

Az ügylet szerkezete:

Magyar eladó -amerikai nagykereskedő - magyar vevő . Ugye?  Az áru tulajdon jogot cserél az egyes résztvevőknél és fizikailag közvetlenül mozog a magyar-magyar felek között,  amerikai okmányokkal, tehát számla és fuvarlevél az amerikai cég adataival kerül átadásra a végső vevő részére.

Azon a ponton, ahol az amerikai okmányai megjelennek a magyar vevőnél, vámkezelésre van szükség, mert a tulajdon jog cserélődött.  

Az a cég, aki az árut fuvarozásra átveszi, amerikai okmányokkal veszi át és a vevő kötelessége lenne az árut bemutatni. Itt még a vámkezesség is képbe kerül, és lehet, hogy a fizikai szállitást végző cég fogja kezdeményezni a vámkezelést......

én igy gondolom....

...ez az egész olyan mint a tőzsdei gabona árverése.... már eladták az érett gabonát, pedig csak most vetették el..... és aratásig kb 1000 alkalommal tulajdon jogot cserél mire a gabona fizikailag a szállitóeszközre felkerül és elindul a végső vevő raktára felé az utolsó adás-vétel szereplőinek okmányaival, adataival....  pedig lehet hogy csak fizikailag az Alföld keleti végéből a nyugatiba lesz elszállitva.

 Jó lenne, ha valaki még be tudna kapcsolódni... esetleg aki szállitmányozásban jártasabb ...

 

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Következő

Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég