Adófórum

Adózási és számviteli információk

Saját autó de kinek a nevén?

Egyéni vállalkozók

Saját autó de kinek a nevén?

HozzászólásSzerző: bartane76 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket kérném!

A férjem egyéni vállalkozó, főállás mellett. Én az alkalmazottja vagyok, jelenleg 4 órában. Van egy személyautónk, az én nevemen. Most cserélnénk le, és kérdésem, hogy ha ismét az én nevemen lenne (merthogy a kötelező biztosítás nekem sokkal kedvezőbb lenne) akkor is elszámolhatjuk az üzemanyagot ami a vállalkozás érdekében merült fel, vagy csak kiküldetési utasítás alapján lehet.

Szinte mindig én használom, és tényleg a vállalkozás érdekében.

Köszönöm!

Üdv. Zsuzsa

bartane76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Saját autó de kinek a nevén?

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. júl. 06, 2008 1:43 pm

Szia! Igen jól látod, ha a Te nevedre kerül és Te vezeted, akkor kiküldetési , de lehet útnyilvántartás alapján is elszámolni üzemanyag ár + 9Ft / km. Ha útnyilvántartás alapján kerül elszámolásra a Te nevedre, akkor az szja bevallásban be kell vallani bevételnek és költségnek is jövedelem nem lesz belőle, de feltüntetendő a költségtérítések között.  Útnyilvántartást gondolom eddig is vezettetek, úgyhogy ez szerintem később sem lesz gond, ahogy kiértem eddig sem volt a vállalkozásban a gk.

De a házastárs tulajdonát képező szgk költségét az egyéni vállalkozó elszámolhatja 500 km átalánnyal is+9Ft/km, ha nem vezet semmit, ez is választható, ebben az esetben a vállalkozónak nem kell útnyilvántartást vezetni .

Üdv: Márti

 

viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 103 vendég

cron