Sziasztok !
Megint szeretnék kérdezni Tőletek. Az egyéni váll. (okt.int.nappali tagozatán tanuló) létesíthet-e munkaviszonyt munkaszerződéssel?
Aki tud infót segítsen.
Köszi előre is.
Iza
Sziasztok !
Megint szeretnék kérdezni Tőletek. Az egyéni váll. (okt.int.nappali tagozatán tanuló) létesíthet-e munkaviszonyt munkaszerződéssel?
Aki tud infót segítsen.
Köszi előre is.
Iza
Szia Ildi!
És a következő 0858-at úgy csináljam meg, hogy pl.: heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett ev (még nem tudom, hány órában akarják foglalkoztatni)? A A 08T101E-en is el kell végezni a jogviszony változását?
Nekem ez kicsit most keveredik, hogy nappali tag.tanuló ev., meg a munkaviszony. Úgy gondolom logikailag (csak az én észjárásom), hogy ha valaki kiváltja a váll.ig-t akkor azzal akar foglalkozni és nem megy el még dolgozni.
Hát teljesen megkeveredtem már ezekkel a jogviszonyokkal.
Azt meg tudnád írni, hogy a 0801-et kell-e a 2008.04.14-én vállalkozói ig.-t kiváltónak július 20-ig küldeni?
Köszi
Helló
Iza
Sziasztok!
A nappali tagozatos tanulói jogviszony melletti egyéni vállalkozónak fizetni kell havonta az 1950 Ft. ehot. Ezt pedig a 0858-on fel kell tüntetni. A bevalláson pedig X-el kell jelölni, hogy nincs más (0801-en) bevallásadási kötelezettsége, így nem kell beadni a 0801-t.
Üdv: Edit
Ja bocs, ha munkaviszony is van mellette, akkor persze nem kell ehot sem fizetni. Viszont 2008-tól, ha bármely hónapra adtunk be bevallást (0858), akkor nullásan is be kell küldeni.
Edit
Sziasztok!
Köszi a válaszokat. Eddig küldtem a 0858-at az EHO miatt. És ezek szerint ezután is kell 0-an. Szerintetek a 08T1041-en is be kell jelenteni a változást?
(Ez a sok papír már lassan tönkretesz).
Szia Iza!
A 08T1041-es bevallást én szerintem nem kell beküldened, mert az az alkalmazottakra vonatkozik. A jogviszony módosulása miatt az OEP felé (TB) kellene egy változásbejelentést tenni, mert egyéni vállalkozó. Legalábbis nincs új infóm arra vonatkozóan, hogy az egyéni vállalkozóknak is megszűnt volna ez a kötelezettsége... De azért hátha van valaki aki nálam is jobban informált. Üdv: Zsuzsa
Szia Zsuzsa !
A 08T1041-es nem csak az alkalmazottakra, hanem az ev. (saját magára is) vonatkozik. Ha kiváltja a váll.igazolványt akkor saját magát is be kell jelentenie a biztosításba ezen a nyomtatványon. A 08T1041-es kitöltési útmutatójában ez áll:Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a munkáltatón és a kifizetőn túl az egyéni vállalkozó, abiztosított
őstermelő és a Tbj. 56/A. §-a szerinti személy saját maga vonatkozásában, mintönfoglalkoztató is, kötelezett a bejelentésre/változásbejelentésre.
Amikor indult egy egyéni vállalkozó, én felhívtam az APEH-ot és nekem ott azt mondták, hogy az OEP felé nem kell bejelentést tenni.
Szia Iza!
Az egyéni vállalkozó az APEH felé a bejelentést első alkalommal nem Ő, hanem a helyi önkormányzat (okmányiroda) teljesíti, azaz ők szolgáltatnak adatot az APEH felé.... a változást érintően nem vitatom a kitöltési útmutatót, igazad van. Nálunk nem reklamált az OEP, hogy már nincs rá szüksége, bár előfordulhat, hogy ilyen esetünk még nagyon az év elején volt, s ahogy az őstermelők bejelentési kötelezettsége is beindult, idéntől már nem biztos, hogy kell az OEP felé is küldeni adatot, mert az APEH átadja ezt is. Bocsánat, hogy félreinformáltalak. Üdv: Zs.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 78 vendég