Adófórum

Adózási és számviteli információk

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

Ellenőrzés

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: SZESZE » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném még megkérdezni a következőket: Ez egy teljesen új KFT, aki vasútépítésnél vállalt alvállalkozói munkát  és AM kiskönyvvel alkalmazott  munkavállalókat a munka elvégzésére.Ezeket az AM -es munkavállalókat, végül is bejelentettük 8 órás alkalmazottaknak.  A beküldött regisztrációs adatlap még nem került feldolgozásra, így papíralapon benyújtottam az APEH-nál - pecsét van az átvételről - a bejelentésekről a 08T1041-es adatlapot az összes dolgozóról, három nappal a munkakezdés előtt. De hétfőn amikor kezdtek a dolgozók már ott is voltak az ellenőrök, és mivel arra a napra nem volt már beragasztva ill. beírva az AM-es munkavégzés megléte, így a cégnak megjött a határozat 9ooooo,- Ft-os bírságról, melyet már mérsékelt összegben állítottak meg. Az ellenőrök nem láthatták a bejelentéseket, mert papíralapon nyújtottuk be, és az EMMA rendszerükben meg még nem láthatták ezt. Később amikor már regisztálva voltam, új dolgozókkal együtt megismételtem a bejelentéseket, hogy inkább kétszer nehogy baj legyen! És lehet hogy ezt látták és ezért büntettek azaz szeretnének megbüntetni! Szerintetek hívjam fel Őket, vagy fellebbezzünk, de az kb 3o-4oooo Ft-ba kerül!

Ti mit tennétek a helyemben, mi nem szeretnénk fizetni, hiszen bejelentettük a dolgozókat időben!Ha tudtok segíteni, előre is megköszönöm!

Köszönettel SZESZE

 

 

 

SZESZE
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd jún. 24, 2008 8:01 pm

Szia SZESZE!

Azt nem tudom hogy a 1041-es bejelentőt papíralapon be lehet-e adni, bár ha van erről "átvételi" akkor biztos lehet vagy indokolt!

És ha így van, akkor semmi "fellebbezés",  hanem "észrevétel" ami ingyenes!!! Pár szóval leírni, és mellékleni az adatbejelentő másolatát. Én így tenném Üdv:Naprfaorgó

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: SZESZE » szer. jún. 25, 2008 4:42 am

Szia Napraforgó!

Nagyon köszönöm a gyors válaszodat, akkor gyorsan írok nekik és mellékelem az adatlapot, amelyen látszik az APEH-os átvétel igazolása!

További nagyon szép napot kívánok Neked!

SZESZE

SZESZE
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. jún. 25, 2008 5:47 am

Ha nincs még senki regisztrálva a céghez, akkor csak papír-alapon tudja benyújtani. (Gondolom, ugyanakkor vitte Szesze a 180-ast is.)

És úgy kell eljárni, ahogy írtad.

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: SZESZE » szer. jún. 25, 2008 5:55 am

Szia Zsuzsa!

Neked is köszi, hogy válaszoltál! Igen és már másnak is adtam be papíralapon és nem volt probléma igaz azokat nem is ellenőrizték akkor!

Üdv.

SZESZE

SZESZE
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. jún. 25, 2008 6:27 am

Egy kicsit furcsa, amit leírsz.  Három nappal a munkakezdés előtt be voltak jelentve, mint munkaviszonyos dolgozók. A bejelentéshez akkor nyilván már rendelkezésre állt a munkaszerződés.  Mikor az ellenőrzés volt már rendelkeztek munkaszerződéssel, függetlenül attól, hogy a '1041-es bejelentést feldolgozták-e már vagy sem.  Miért kellett az ellenőrzésen AM könyvet mutogatni, amiben nem volt beragasztás?  A dolgozók nem tudták, hogy ők munkaviszonyban vannak??  EMMA bejelentés már nincs  szerintem.   Az ellenőrök láthatták volna, ha valaki közölte volna velül, hogy a dolgozók munkaviszonyban vannak alkalmazva : a bejelentés másolatát  (a bejelentésről egy példány másolatot, vagy más azonos tartalmú igazolást át kellene adni a munkavállalónak is..)

Ha úgy volt a dolog, ahogy írod: akkor egy sima kifogás emeléssel tudod kérni a büntetés eltörlését, ha az az AM könyvre alapozottan történt. A kifogás egyszerű: a munkavállalók a munkavégzéskor már érvényes munkaszerződéssel rendelkeztek, a munkamegkezdését megelőzően a bejelentés is megtörtént.  Ha óhajtják bemutatod a munkaszerződéseket és a bejelentést, a munkavégzés helyén a dolgozókról biztos volt jelenléti ív, vagy valami...    

Azt írod, hogy új KFT-ről van szó, én úgy emlékszem, hogy az ujonnan létrejött adózók 8 napon belül be kell, hogy jelentkezzenek elektronikus bevallás, adatszolgáltatási, bejelnetési jogosultságra (meghatalmazottsággal, vagy képviselettel rendelkező).

Azt nem írod, hogy amikor az újabb dolgozókkal együtt ismételten bejelentetted őket ??, akkor azt milyen kezdő dátummal tetted? Azt sem írod mi volt a büntetés határozatban szereplő oka.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: SZESZE » szer. jún. 25, 2008 7:57 am

Szia Mazsi!

Igen kicsit hosszú lett volna mindent leírni, azért biztos nem nagyon érthető! Teljesen új KFT az előtársasági időszak alatt voltak a dolgozók AM kiskönyvvel alkalmazva. Én nem az alapítástól vagyok, hanem kicsit később kerestek meg, úgy hogy nem voltam még regisztrálva. A dolgozóknál ott vol az AM kiskönyv, de a munkaszerződés nem, és a bejelentésről az igazolás sem volt nálunk! Az ügyvezető úgy döntött, hogy nem adja oda nekik, mert van olyan aki - sajnos - még írni sem tud, de rendesen elvégzik a rájukbízott munkát, függetlenül attól, hogy úgy gondolják, akkor leteszik a szerszámokat és szó nélkül elmennek és vissza sem jönnek többet. De a bejelentés úgy történt ahogyan írtam, és amikor már regisztrálva voltam akkor az eredeti bejelentésen szereplő, amit kinyomtattam ugyanazt küldtem el az APEH-nak interneten mégegyszer! Úgy hogy nem történt abban semmiféle változás. De ezt oda sem tudtam volna adni a dolgozóknak mert ez egy pénteki napon történt és hétfőig nem kapták volna meg semmiképpen, hacsak oda nem viszem személyesen, de nagyon messze dolgoztak!

Az EMMA rendszert meg azért emlegettem tudom, hogy már régen nincs, mert a határozatban erre is hivatkozott a revizor ill. az ellenőr, hogy nem látták a bejelentést. És Ők a dolgozók nyilatkozata alapján ezt a viszonyt, munkaviszonynak minősítették! És ezért 9ooooo,- Ft a bírság! Ugy hogy köszönöm szépen, akkor lemásolok mindent írok egy levelet és elküldöm nekik tértivevényes ajánlottan! Telefonon nem tudom őket elérni!

Üdvözlettel és köszönettel  SZESZE

üdvözlettel

 

SZESZE
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. jún. 25, 2008 8:14 pm

Köszi!

Ezt jó tudni, mert én "be vagyok sózva", ha valaki olyan bevallásra kér meg amit csak  elektronikusan lehet, de még nincs regisztráció. Üdv:Napraforgó

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: SzirtesTamás » szomb. aug. 23, 2008 8:23 pm

Egy kis segítség:

0. Elég érdekes a történet, mivel általánban a helyszíni jegyzőkönyv után - ha a helyszínen nem volt meg minden adat (munkaszerződés, APEH bejelentő lapok) - behívják a céget egy időpontra, ahol ezeket be kell mutatni. Szóval már akkor be kellett volna vinni ha voltak munkaszerződések, és egyéb bejelentő lapok.

1. A 08T1041-et be lehet papír alapon adni (lásd. - kitöltési útmutató, illetve apeh honlapja, most tették közzé a statisztikát, hogy 97 % ment a bejelentéseknek elektronikusan és a többi papíron), tehát ezt mindenképp meg kell kifogásolni.

2. Munkaügyi ellenőrzés során nincs észrevételezés, hanem egyből határozatot küldenek, ami sajna illetékköteles (ellenben az Adóhivatali eljárásban alkalmazott jegyzőkönyv/észrevétel/határozat/fellebbezés/II. fok határozat/bírósági felülvizsgálat)

3. Minden munkaügyi ellenőrzésen egy ún. tanumeghallgatási jegyzőkönyvet vesznek fel, ahol általános kérdések:

- mióta áll jogviszonyban, kötöttek-e munkaszerződést, írásba foglalták-e, milyen bérezésben állapodtak meg, munkaidő beosztása, elszámolást a jövedelemről kapnak-e. Első körben ezt kellene megnézni, hogy mit nyilatkoztak a "munkavállalók" és ha rosszat akkor egy külön nyilatkozatot tőlük bekérni, melyben módosítják a korábban előadottakat. Ez azért fontos, sztem mert nagyon sok (lásd épipar) munkavállalónak gőze nincs arról, hogy ő milyen jogviszonyban van egyáltalán. Végtére is nem jogászok, hanem segédmunkások, szakmunkások, azt azért ne várja el senki tőlük, hogy a Mt 76 § szerinti igazolást átvette-e tud válaszolni.

4. Tehát ha a 0. pontban leírtakat nem tetted meg, akkor vészesebb a dolog, de szerintem még egy fellebbezést ilyen összegnél megér a történet.

 

 

SzirtesTamás
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Feljelentés miatti munkaügyi ellenőrzés

HozzászólásSzerző: SZESZE » vas. aug. 24, 2008 6:36 am

Szia!

Köszi a segítséget! De a vállalkozó elvitte az ügyvédjéhez az össze iratot, amiket felsoroltál, mert minden meg volt, csak nem a helyszínen! úgy hogy el is felejtettem már megkérdezni, hogy most mi a helyzet! Igen fizetni kell illetéket, de az a végén visszakapják, ha nem jogos a bírság! És remélem hogy nem, hiszen minden megvolt, amit máshol is ellenőriztek már!

De majd megírom, hogy mi lett az eredménye!

Nagyon köszönöm a segítségedet!  További szép vasárnapot kívánok!

SZESZE

SZESZE
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron