Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

Juttatások, költségtérítések

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 23, 2008 1:10 pm

Jogszabályi hely, ami miatt nem adhatnak számlát cégnévre:

2003. évi 87. tv. 4.§ A fogyasztói árkiegészítésről

 (3) Nem vehető igénybe (magyarázatként: a szolgáltató által) fogyasztói árkiegészítés a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek által vásárolt jegyek, bérletek és a hatósági áras különjárati autóbusz-forgalom után.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. jún. 23, 2008 1:31 pm

Szerintem ez nem a számlaadásról szól!

 Éva

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 23, 2008 1:44 pm

Dehogyisnem, csak kissé bonyolultan. A Bkv nem kapja meg azt a fogyasztói árkiegészítést, amit kedvezményes bérlet esetén cég nevére kiállított számla szerinti eladásnál igényelne. Következésképp nem adja el a bérletet nyugdíjasárban cégnévre -  a vásárlónak, aki ugye tényszerűen magánszemély, valahogyan bizonyítania kellene, hogy ő most nem Nagy Jánosné nyugdíjas, hanem mint XY cég képviselője amely cég most a Bkv vevője. Ezt nem tudja bizonyítani, következésképp csak NJné nyugdíjasként kaphat számlát. Ha viszont bizonyítaná, hogy XY céggel van kapcsolatban, akkor a Bkv üzletpolitika szintjén eldöntheti, hogy XYcégnek nem adja el a bérletet nyugdíjas árban - hiszen ezen veszít.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 23, 2008 1:47 pm

Dehogyisnem: a számlát a VEVŐ részére kell kibocsátani, függetlenül attól, hogy Nagy Jánosné nyugdíjas mint W cég alkalmazottja áll a pénztárablaknál és lobogtatja a pénzt. Ha NJné azt állítja, hogy W cég a vevő, neki ezt ott igazolnia kellene, amit nem tud. Ugyanakkor ha tudná is, a Bkv-nak üzletpolitikailag és pénzügyileg nem érdeke, hogy W cégnek nyugdíjas-áron adja el a bérletet, hiszen az árkieg-t erre nem kapja meg. Következésképp jogosan tiltja meg a pénztárosnak, hogy kedvezményes bérletről céges névre állítson ki számlát.

 

Bocsánat, azt hittem, az első elszállt, de itt jobban sikerült megfogalmazni - azt hiszem.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 1:59 pm

Szia Anikó!

Ez a jogszabály a BKV-nak azt tiltja, hogy fogy.árkiegészítést kérjen a cégnek eladott nyugd.bérletek után. De a munkáltatónak joga van bérletet adni a munkavállalónak, és miután ő a vevő, joga van számlát kérni. Az, hogy mi a BKV üzletpolitikai és pénzügyi érdeke, másodlagos a törvények előírásaival szemben. Köteles számlát kiállítani, ha kérem, tehát lehet, hogy jogos érdekből, de törvénytelenül tiltja meg a számla kiállítását. Nem a vevő, a cég hibája, hogy a törvények nincsenek összehangolva, vagy nem gondoltak arra, hogy a nyugdíjas munkavállaló is közlekedik.

Az Áfa-tv. a számla kiállításánál nem teszi kötelezővé, sőt még lehetővé sem, hogy igazolnom kellene, hogy én ki vagyok, vagy miért éppen annak a vevőnek a nevére kérem a számlát. Ha az érvelésed igaz lenne, akkor csak a cég képviselője aláírási címpéldánnyal a kezében vásárolhatná meg a bérleteket, illetve kérhetne róla számlát. 

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 23, 2008 2:18 pm

A valaki által már beidézett kormányrendelet kifejezetten a magánszemélynek teszi lehetővé az utazási kedvezmény igénybevételét, nem a cégeknek. Ekkor viszont csak a nyugdíjas lehet a vevő mint a szolgáltatás nyújtójával szerződésben álló fél, nem pedig a foglalkoztatója. Így e ténynek megfelelően a számlára is vevőként csak a magánszemély neve kerülhet.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 3:02 pm

Oké,akkor - ha a szomszéd Mariska néninek én veszem meg a bérletét, én fizetem ki neki a nyugdíjas bérletszelvény árát, akkor ki vette igénybe a kedvezményt? Ő vagy én?

Utazási fetételek

 

Az utazásra vonatkozó szerződés az utazás megkezdésével, a járműre történő felszállással, illetve a metró és egyes HÉV-állomások területén az utazásra kijelölt és vonallal felfestett területre történő belépéssel, külön szerződés megkötése nélkül, ráutaló magatartással jön létre. E szerződés keretében az Ügyfél / Utas jogot szerez arra, hogy utazhasson, illetve kötelezettséget vállal arra, hogy a BKV Zrt.-t jogosan megillető jegy- vagy bérletárat kiegyenlíti.

De nem vitatkozom, mert azt hiszem, ezt így nem tudjuk eldönteni, hiszen az SZJA-tv. is mást mond, meg az általad hivatkozott jogszabály is. Nem mondom, hogy nekem van igazam, de az biztos, hogy nincsenek összhangban a jogszabályok. Megpróbálom majd megtudni, hogy mi a helyes. Ha ti is megtudtok valamit, légyszi írjátok meg. Üdv: Böbe 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jún. 23, 2008 6:49 pm

Böbe! Még mindíg fordítva ülsz a lovon. Egyszerűen nem vagy hajlandó belátni, hogy a nyugdíjas-bérlet támogtása a nyugdíjast illeti meg, nem a céget. És nem is a BKV-t, hiába keveritek bele az üzletpolitikáját.

De a megoldás nagyon egyszerú: 

A cég jogosult ugyanolyan támogatást adni minden munkavállalójának. Legyen az nyugdíjas vagy nem nyugdíjas. Tehát senki sem tiltja meg a cégnek, hogy egyforma bérletet vegyen mindenkinek. Ergo: a nyugdíjasnak is nyugodtan vehet teljesáru bérletet. Kap számlát, a nyugdíjas is közlekedhet a cég költségén. Probléma megoldva. 

Ja, hogy ez többe kerül a cégnek? Hát igen - itt jön a képbe az, hogy a nyugdíjas-kedvezmény nem a céget illeti meg :-)))  

Zsuzsa 

 

 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jún. 23, 2008 7:08 pm

A számlázáshoz - és függetlenítve attól, hogy cégnek adhat-e kedvezményes áru bérletet a közlekedési szolgáltató vagy sem - nagyon sok olyan eset és termék van, amihez bizony mi előtt eladhatná a szállító, a vevőt le kell csekkolni.  Pl.-ul vannk olyan termékek - nálam is az egyiknél -, ami csak olyanvevőnek szolgálható ki, aki azon hatóanyagú termékre felhasználói, v. forgalmazói engedélyel rendelkezik. Ehhez be kell neki mutatkozni, s igazolni a jogosultságát.  Sima vevőként is, pld-ul. bizonyos növényvédőszerek, gyomirtók esetén csak úgy akárkinek nem adható el a boltban sem....

Aztán ott van az a dolog, hogy akárkinek a nevére kérhetek számlát és kötelesek arra adni, mert ha nem akkor az ÁFA tv.... így meg úgy számlaadási kötelezettség.  Pontosan tudjuk, csak konkrét dolognál maradva:  pl. ha valaki fordított ÁFÁ-san akar szolgáltatási, vagy termékértékesítési számlát kérni mondjuk egy cég nevére...., hát bizony le kell csekkolni a számla kiállítása előtt, még akkor is ha kp-ban fizet. Mindenkit lecsekkolnak, ha utólagosan fizet, ez még nem számla adási kötelezettség megtagadása.  

Hasonló eset van pld-ul kereskedelemben:  viszont eladói ár  és kisker ár különbség. A viszont eladói alacsonyabb. Annak akinek a kedvezményesebb áron ad el a cég, attól fog kérni valamit, amiből kierül, hogy valóban viszonteladóe.  Az illető akármilyen minőségben fog vásárolni, fog kapni számlát, csak éppen nem ugyanazon az áron.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 7:24 pm

Hát az meglehet, hogy fordítva ülök a lovon :-)) De az SZJA-tv-ből ez bizony nem jön le, onnan nézvést a ló fejét látom, nem a tomporát :-)) Hogy a kedvezményt kinek, hogy szánják, az egy dolog, meg egy másik dolog, hogy a törvényeket meg hogy cseszik el. Mert ebben a tárgyban erre erős a gyanú...

Hogy a négylábúaknál maradjunk, mondták már többször, hogy csökönyös vagyok néha, mint egy öszvér. Sajnos időnként beleesem ebbe a hibába. De azért optimista is vagyok, úgyhogy reménykedek benne, hogy ez nem pusztán csökönyösség :-))

Kértem emailben a kérdésre választ az APEH-től. Ha megkapom, közzéteszem. 

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 20 vendég

cron