Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

Juttatások, költségtérítések

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 10:47 am

Szia!

Ebben a rendeletben egy szó sincs arról, hogy ne vehetne aktív dolgozó nyugdíjas v. diákbérletet (bárki jogosult számára), ne vehetne és ne adhatna munkáltató. Viszont törvény szerint adható.

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jún. 23, 2008 11:13 am

Böbe! Szinte mindíg egyetértek Veled, de most nagyon nem. Mégpedig ezzel a résszel: 

De a cég nem is önmagának szerzi be a bérletet, hanem a munkavállalójának, aki nyugdíjas és jogosult a kedvezményre! Meg arra is, hogy bérletet kapjon! Törvény van rá!

Ez akkor lenne igaz, ha a cég csak megvenné a bérletet, aminek az árát a nyugdíjas befizetné a pénztárba. Ebben az esetben a cég csak közvetítő szerepet játszana, a nyugdíjasnál csapódna a kedvezmény: hogy nem teljes árú, hanem kedvezményes bérletet vehet.

DE: mivel a bérlet ára nem a nyugdíjast terheli, hanem a céget, - a nyugdíjas térítés nélkül kapja a cégtől!! - így a bérlet ára a cégnek "fáj", és nála jelentkezik az a kedvezmény, hogy az állam a nyugdíjasokat megtámogatja mindannyiunk pénzéből.

Tehát a dolgozó mindenképpen ingyen kapja a bérletet, akármennyit fizet érte a cég, a cégnél viszont nem mindegy, hogy mennyi költség merül fel: nyugdíjas bérlet vásárlása talán még fele annyiba sem kerül, mint a teljesárú. Tehát így a céget dotáljuk, a nyugdíjas helyett.

Zsuzsa 

 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. jún. 23, 2008 11:25 am

Szia Zsuzsa!

Most nem értek veled egyet,ugyanis az állami támogatást a BKV kapja, és nem a nyugdíjas!

 Ez a vonatjegyekre is érvényes!

Üdv:Éva

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 11:28 am

Szia Zsuzsa!

Akkor talán igazad is lenne, ha kötelező lenne bérletet adni. De a cégnek joga van eldönteni, hogy ad, vagy sem. Azáltal, hogy a cég költségei között kisebb összeg jelentkezik, valóban mintha kedvezményt kapna, de ugyanígy az összes bérlet tartalmaz támogatást. S akkor - mivel vidéken olcsóbbak a bérletek - csak a budapestiek kaphatnának bérletet, mert különben a vidéki cégek kedvezményt kapnak azzal, hogy kisebb költségük van?

Az SZJA-törvény előírásával szemben milyen jogszabály zárja ki? Vagy van-e olyan más jogszabály, ami a munkáltató által adható helyi bérletre vonatkozik? 

Ha a törvényhozók úgy gondolnák, hogy nem kívánják a cégeket dotálni, akkor ezt az SZJA-törvényben az "adhatóság" feltételeinél nyilván rögzítették volna. 

Azon ugye nincs véleménykülönbség közöttünk, hogy az SZJA-törvény egyértelműen fogalmaz?

Egyébként a cég valóban közvetítő szerepet játszik szerintem, megveszi a bérletet a nyugdíjasnak, plusz még hozzáteszi a saját kedvezményét azzal, hogy állja a nyugdíjas által fizetendő összeget, azaz átvállalja a nyugdíjas költségét. Úgyhogy szerintem a nyugd.dolgozó kapja a dotációt mindenképpen, hiszen ő utazik, csak még plusz dotácót kap a munkahelyétől. A nyugdíjas nyilván kisebb dotációt kap a munkahelyétől, mert ő már nagyobb kedvezményt kapott a költségvetéstől is, mint az aktív dolgozók. 

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jún. 23, 2008 11:35 am

Dehogynem a nyugdíjas kapja. Ebben az esetben a BKV csak "postás". Ez a kedvezmény a nyugdíjasnál jelentkezik, mégpedig úgy, hogy nem a teljes árat kell megfizetnie, hanem a kedvezményest. A BKV akkor lenne kedvezményezettje ennek az ügyletnek, ha a nyugdíjas is teljes árat fizetne, és a BKV (meg a többi tömegközlekedést legbonyolító cég) kapna extra támogatást a nyugdíjasoknak eladott teljesárú bérletek után.

Az áfánál is az van, hogy a végfelhasználónál csapódik a teljes áfa, neki kell benyelni az egészet. Itt a végfelhasználó a nyugdíjas, a kedvezmény nála jelentkezik. Mert kevesebbet kell fizetnie.

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jún. 23, 2008 11:45 am

Én nem azt mondanám, hogy az szja-törvény egyértleműen fogalmaz. Hanem azt, hogy a törvényalkotónak eszébe sem jutott, hogy a nyugdíjas-(esetleg tanuló-)bérlettel is foglalkozni kéne.

Egyértelmű akkor lenne, ha az is benne lenne, hogy "természetesen adható nyugdíjas- és tanulóbérlet is." 

Az utolsó mondatoddal pedig nem értek egyet. Mert - mint azt már többször leírtam - ebben az esetben nem a nyugdíjas, hanem a cég kapja a dotációt az államtól. (azt én nem tekintem dotációnak, hogy megengedjük a nyugdíjasnak, hogy utazhasson tömegközlekedéssel. Márpedig ebből ez következne:

szerintem a nyugd.dolgozó kapja a dotációt mindenképpen, hiszen ő utazik,..)

A dotációt az kapja, aki fizet. Pontosabban: aki kevesebbet fizet. Ez pedig a munkáltató.

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. jún. 23, 2008 11:47 am

Akkor kapná a nyugdíjas a kedvezményt,ha egy normál bérletért a nyugdíjszelvény felmutatásával kevesebbet kellene fizetnie.

Nem véletlenül kap másfajta szelvényt,az eladott bérletek után kapja meg a BKV a támogatást,így tudja nyilvántartani.

Éva

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 11:56 am

<> Zsuzsa!

<>"Az áfánál is az van, hogy a végfelhasználónál csapódik a teljes áfa, neki kell benyelni az egészet. Itt a végfelhasználó a nyugdíjas, a kedvezmény nála jelentkezik. Mert kevesebbet kell fizetnie."

És ha még kevesebbet kell fizetnie érte azáltal, hogy a dolgozó állja az ő részét, akkor már nem a nyugdíjasnál jelentkezik a kedvezmény? Akkor már nem ő a végfelhasználó? Csak akkor, ha ő fizet érte? Szerintem úgy van, ahogy írtam: a nyugd.bérlet olcsóbb az állami támogatás miatt,  A nyugdíjas pedig még pluszban kap, ha dolgozik, a munkahelyétől is. 

Az SZJA-törvény nem zárja ki a bérlettérítést a nyugd. és a diákok esetében, két feltétel van: a munkáltató nevére szóló számla, és a munkaviszony. Más feltételt nem támaszt. Akkor min vitatkozunk?

Üdv: Böbe 

 

<>
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jún. 23, 2008 12:11 pm

Amikor adóról és támogatásról van szó, akkor a végfelhasználó alatt azt kell érteni, aki fizet.

De úgy látom, nagyon két vágányon vagyunk. Felesleges tovább csűrni, én nem tudlak meggyőzni Benneteket, Ti pedig engem.

De legalább adtunk muníciót mindkét oldalról mindazoknak, akiket érint ez a dolog. Mindenki válassza ki magának a szimpatikusabb, és szerinte védhetőbb álláspontot, és cselekedjen aszerint :-)))

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jún. 23, 2008 12:42 pm

Sziasztok!  Szerintem egymással hiába folyik az a vita, hogy ...

A könyvelő indoklása úgy, ahogy a kérdező betette nem valószínű, hogy helytálló. Ami biztos a béren kívüli juttatásként (évi 400 eFt-os keretben, "cafetéria") adható helyi utazási bérlet, de csak a cég nevére szóló számla alapján.  Az, hogy az utazási szolgáltatást nyújtó kit szolgálhat ki kedvezményes bérlettel valószínűleg elő van nekik írva. Szerintem egyiken sem olvastuk végig a vonatkozó kormányrendeletet, vagy éppen azon rendelkezést, amit a közlekedési vállalatoknak alkalmazniuk kell.  Én leírtam az én esetemet, hogy diákigazolvány nélkül nem szolgáltak ki diákbérlettel, pedig céges számlát sem akartam róla.     Ha van számla a cég nevére szólóan helyi utazási bérletről, akkor az alapján az elszámolható és adható fenti juttatásként, akármennyi legyen az ára. Erre én is azt mondom.  

A kérdés az, hogy a kérdező rendelkezik-e a cég nevére szóló számlával.  A vita meg arról indult el, hogy vajon cég nevére szólóan, mint vevő vajon adhat-e utazási kedvezményes bérletről számlát az utazási szolgáltatást végző?  És ha nem, akkor esetleg mi lehet az oka, ott tippeltünk.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég