Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szellemi szabadfoglalkozás vagy nem?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Trixi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlök mindenkit!

Nekem a következő kérdésem lenne:

Az aerobic oktató (itt most arra a személyre gondolok, aki egy fitness teremben aerobic órát tart, és a fitness terem tulajdonosától kapja meg hó végén az órák díját) egyéni vállalkozóként végezheti az adott tevékenységet, vagy adószámmal rendelkező magánszemélyként is? Főállás mellett tartja az aerobic órákat.

Vagyis az aerobic órák tartását lehet-e az oktatás körébe sorolni? Esetleg szellemi szabadfoglalkozásnak? Ha igen, akkor vajon melyik szakmakód fedi le ezt a tevékenységet? (talán a 855101 Sport, szabadidős képzés?)

És a személyi edző?

A fenti kérdést már feltettem az adófórumon, akkor azt a választ kaptam, hogy CSAK egyéni vállalkozói igazolvánnyal végezhető az aerobic oktatás.

Egy ismerősömnek viszont (miután előadta az ügyintézőnek, hogy mit is szeretne), kiadták rá az adószámot, és mint adószámmal rendelkező magánszemély végezheti (elvileg) az aerobic órák tartását 932901 szakmakód (M.n.s egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység) mellett.

Elmentem ma az APEH-hoz. Az aktuális ügyintéző sűrű vállvonogatások közben, azt mondta, hogy ha én ragaszkodom hozzá kiadja a 932901 szakmakódra az adószámot, de az esetleges következményekkel nekem kell számolnom, mert ő nem tudja, hogy ez így jó-e és szerinte egy hivatalos szerv sem fogja tudni megmondani nekem, mert nincs törvényben leírva. Az önkormányzat szerint meg az APEH-nak kellene tudni...

Szóval most én sem tudok semmit. 

A válaszokat előre is köszi.

Trixi

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. jún. 19, 2008 12:59 pm

Szia!

9313 TESTEDZÉSI SZOLGÁLTATÁS

931301 Sportszolgáltatás (nem egyesületi keretek között, és nem nonprofit szervezésben)

931302 Fitneszklub, kondicionálóterem működtetése; aerobic

Ez az új szakmakód szerinti besorolás.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jún. 19, 2008 1:18 pm

<>Szia!

Nem vagyok benne biztos, hogy végezheti adószámos magánszemélyként ezt a tevékenységet. Igaz ugyan, hogy konkrétan egy jogszabály sem írja, hogy mit lehet így végezni. De az egyéni vállalkozásról szóló tv. szerint:

2. § (1) E törvény alkalmazásában egyéni vállalkozás a devizajogszabályok szerint belföldinek minősülő természetes személy vagy – a 3. § (2) bekezdésében meghatározott esetben – külföldinek minősülő külföldi állampolgár gazdasági tevékenysége. E törvény alkalmazásában gazdasági tevékenység az üzletszerűen — ellenérték fejében, nyereség- és vagyonszerzés céljából, rendszeresen — folytatott termelő vagy szolgáltató tevékenység.

A hangsúly a rendszerességen van. Ha az aerobic oktató, személyi edzői tevékenységet rendszeresen, nap mint nap, vagy heti rendszerességgel végzi, nem esetleges, akkor szerintem egyéni vállalkozás keretében kell végeznie.

Üdv: Böbe 

<>
validitas

HozzászólásSzerző: Trixi » csüt. jún. 19, 2008 2:13 pm

Kedves garbo50! 

9313 Testedzési szolgáltatásra  ezt írja a KSH:

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- a, fitnesz- és testépítő klubok és létesítmények szolgáltatása

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- a magántanár, -edző sportoktatása, lásd: 8551

Ez nem igen illik a sportoktatói tevékenységre. Akkor inkább a 8551.

Azért köszi.

Trixi

HozzászólásSzerző: Trixi » csüt. jún. 19, 2008 2:13 pm

Kedves Böbe!

Igen, az órákat minden héten, ugyanabban az időpontban megtartaná és a személyi edzés is heti rendszerességű lenne.

Csak azt nem értem, hogy az APEH-nál,miért adják ki mégis rá az adószámot a magánszemélynek?

Trixi

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. jún. 19, 2008 2:21 pm

Szia!

Akkor próbáld itt keresni, ha beírod az általad írott 8551-et meg kell nézni mit ír ki:

http://profitalhatsz.mkik.hu/index.php?term=9313&a=search2&p=adattar_hatosagi

http://www.nyilvantarto.hu/kekkh/kozos/index.php?k=letoltheto_hu

Ezen a linken a szakmakódokat találhatod, beírod aerobic a keresőjébe hátha kihoz valamit

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jún. 19, 2008 2:41 pm

Ezt én sem tudom, de nyilván ők nem vizsgálják, jogos-e vagy sem az adószámkérés, úgy vannak vele, hogy azt az adózónak kellene tudnia. Aztán majd fizetheti a bírságot szegény. De azt is megteheted, ha nem nagyon sürgős az ügy, hogy írásban kérsz választ az APEH-tól a kérdésedre. Akkor talán megfontoltabb választ kapsz. 

Az a gond, hogy tényleg nincs szabályozva, hogy mit lehet egyéni váll. keretén kívül végezni. Mert óraadók (matek, nyelvek) pl.általában adószámos magánszemélyek.  Az is rendszeresnek tűnik, hacsak azt nem nézem, hogy vagy van tanítvány vagy nincs, meg az szellemi tev. szemben az aerobiccal.

validitas

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. jún. 19, 2008 5:08 pm

Trixi, szerintem is 8551, de fordulj a KSH ügyfélszolgálatához, ők a lerásod alapján besorolják és azt már az adóhatóság is elfogadja.
aniko.varga2006

Vissza: Egyéni vállalkozók