Szia!
És mi van akkor, ha a nyomtatványértékesitő már nem partner, mert már lejelentette az APEH felé? Ő nem tehet arról, hogy rossz cimre kérték a tömbök számláját!
A nyomtatványértékesitő eljárása tökszabályos volt és teljesen vétlen az ügyletben, ha neki "véletlenül" a B helyett az A KFT adószámát és székhelyét igazolták és diktálták be cimzésként. Ha igazolások nélkül adta ki a számlát, akkor bizony ő is helytelenül járt el. Ha én lennék a nyomtatványértékesitő és mindent szabályosan csináltam volna, akkor bizony én lepasszolnám ezt a problémát csak a KFT-re, oldja meg házon belül vagy az APEH irányában. /Nyilatkozat, kérelem az átadásra -átszámlázásra- stb./
Persze tudom, hogy nincs engedélye B-nek számlatömbök értékesitésére, de a KFT-k azonossága miatt talán az átadásra -APEH engedéllyel vagy tudta nélkül- van.
A nyomtatványértékesitő már vagy lejelentette vagy még le fogja jelenteni a tömböket és soszámokat. A bibi itt is van, mert ha B KFT értékesitene, akkor neki is le kellene jelentenie, de ő nincs az APEH-nél nyomtatványértékesitőként nyilvántartva.
Végül is a helyzet nem könnyű. Én fentiekben már leirt javaslatomat kibővitem:
1./ Kérjen Anonymus-ként tanácsot az APEH-től, mit lehet tenni
2./ Vegye fel a kapcsolatot a nyomtatványértékesitővel, mire hajlandó a szabályok szerint
3./ Ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor én csökkenteném a felelősségrevonást azzal, hogy a B KFT átadás-átvétellel vagy érték nélküli számlával átadná a tömböket az A KFT-nek. Ez a manőver lehet, hogy szabálytalan -"de ezt nem tudhatták a partnerek!" beállitottsággal lehet védeni. Ha a revizorok nem veszik észre, nyert ügye van.
Amit viszont nem lehet védeni -mert a tárgyban született dokumentumok ezt igazolják-, hogy az A KFT olyan számlatömböket használt fel, melyet nem hivatalos uton szerzett be. Bocsánat a rosszindulatomért, de találhatta is az utcán azokat! Ha ez vagy ehhez hasonló hozzállást és ráadásul tudatos jelleggel állapit meg az APEH, akkor ennek mulasztási birság tétele már jóval nagyobb!
HÁt én ezeket álmodtam meg segitségképpen, lehet mérlegelni, majd -ahogyan a kérdésben szerepel- SOS dönteni.
Üdv: Pista
Egyébként nagy kár, hogy az A KFT használni kezdte a B KFT nevére vásárolt tömböket, mert ha ez nem történt volna meg, akkor most a B KFT gyorsan szigoru számadásba vehetné és használhatná saját céljaira vagy ha nem kellene neki, stornózná az egészet. Szóval a helyzet elég bonyolult, ráadásul egy kitűzött adóellenőrzés előtt . Legalább ez utóbbi ne lenne.