Adófórum

Adózási és számviteli információk

Számlatömb használója S.O.S.

Számlázás

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: babjak1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az alábbi problémára keresek megoldást.

Két Kft. létezik: A Kft. és B Kft.. 2007.06.hóban A Kft. vásárolt 5db számlatömböt amit a mai napig használ is, viszont a nyomtatványboltosnál a számlát véletlenűl a B Kft. nevére kérte. Most akartam megcsinálni a szigorú számadású bizonylatok nyilvántartását, mert a Társaság megy adóellenőrzésre. Hogyan lehetne az 5db számlatömböt az A Kft. részére hivatalossá tenni, hogy az Adóhivatal ne köthessen bele. A 24/1995.sz.PM rendelet szerint a számla akkor lesz alkalmas adóigazgatási azonosításra, ha rendelkezünk a Társaság adószámára szóló beszerzési számlával. Egyébként A és B Kft.-nek ugyanaz a tulajdonosa, ügyvezetője illetve székhelye.

Köszi

Gabesz

 

babjak1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: simke » szer. jún. 18, 2008 4:42 pm

Szia Gabesz!

Szerintem erre nincs olyan megoldás (lehet, hogy nincs igazam), amit 100 %-ban elfogadna az apeh, és bármelyik revizor. Talán nyilatkoztatni kellenne az ügyvezetőt. Tudod úgy, ahogy az apeh is szokta, amikor behívják nyilatkozattételre az ügyvezetőt, és olyan kérdeseket tesznek fel neki, amire a könyvelő nem tud válaszolni.

Szóval egy NYILATKOZAT, és abban szépen leírjátok ezeket a dologokat, hogy véletlenül, hogy tévesztés, hogy adminisztrációs hiba miatt történt. És még az is lehet, hogy vajszívű revizort fogtok ki és elfogadja. Mindenesetre nehogy ő fedezze fel ezt a "kis" hibát, előzzétek meg.  Hátha másnak jobb ötlete is van!!!

Üdv Etus 

 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » szer. jún. 18, 2008 5:10 pm

Szia!

Nagyon problémás esetet vázoltál fel!

Én a következőt "álmodtam" meg ezzel kapcsolatosan: 

Először is a "B" KFT -ha egyáltalán szigoru számadásában  iktatta- azonnal  törölje ki szigoru nyilvántartásából az 5 db számlát.

Majd képzeld  azt, hogy  az "B" KFT, amely nevére -és gondolom adószámára- lett "véletlenül" vásárolva az 5db. számlatömb,  tulajdonképpen egy nyomtatványértékesitő bolt /mondjuk papir és irószerbolt/ szerepét is betöltheti.

 A "B"  KFT  számlázza ki  a "A" KFT-nek a tömböket ugy, ahogy a nyomtatványértékesitő is teszi, a legfontosabbak legyenek rajta, ugy mint: adószám megjelölés, tömbök/  és nem árt ráirni egy rövid utalásos infót az eddig máshol használtakról és annak okáról.  Ezután  az "A" KFT szabályosan szigoru számadásba vegye azokat, majd azonnal függessze fel a számlatömbök  használatát, a vevők részére eddig kiadott számlákat és a használatba vett  számlatömbömbből is stornirozza a felhasználtakat. a vevőknek uj számlákat, a saját nevére és adószámára vett számlákkal pótolja. 

A bibi ott van, hogy a nyomtatványértékesitő jelenteni fogja vagy már le is jelentette az APEH felé, hogy  az 5db. tömböt "B"-nek ekkor meg ekkor , ilyen és ilyen sorszámokkal értékesitette.  De Te a fenti műveletekkel mindent igazolni tudsz egy esetleges ellenőrzéskor.  Ha szerencséd van, akkor elfogadák az ellenőrök. Talán az ügyvezető, székhely és egyéb azonosságok miatt van valamennyi esély.

Hát én igy tenném hivatalossá-de minél előbb- az "A" KFT számára!

A storiból kicsit kilóg a lóláb, a szigoru számadásbavételt  is rögvest a vételkor kellett volna megejteni nem most,  amikor - ahogy irod - a Társaság  most megy adóellenőrzésre. 

Üdv: Pista

lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: babjak1 » szer. jún. 18, 2008 5:33 pm

Persze, hogy akkor kellett volna, csak hát a lusta könyvelő mikor csinálja meg a szigorú számadású bizonylatok nyilvántartását? Ki gondolta volna, hogy rosz helyre kérik a számlát. Nyolc éve könyvelem a két céget, de ilyen még nem fordult elő. Arra gondoltam én is, hogy mi lenne ha stornóznánk a számlákat és már a jó számlatömbbe kiállítanánk az eredeti teljesítési időponttal, de mai nappal a jó számlákat. A vevőknek megküldenénk a stornó és a jó számlákat, és tájékoztatnánk Őket, hogy miért tettük. Végül is senkinek nem kéne csinálni önrevíziót és az ÁFA levonási joguk nem csorbulna a rossz számlák miatt.

Üdv

Gabesz

babjak1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » csüt. jún. 19, 2008 2:32 am

Ezzel még csak a dolog felét tetted ugymond hivatalossá.

Üdv: Pista 

lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: M.Éva » csüt. jún. 19, 2008 5:28 am

Szia!

Én a nyomtatványboltostól kérnék egy számlahelyesbítést, hogy rossz vevőre lett a számla kiállítva.

A "B" Kft ne számlázza át a számlatömböket!!!!Ezért meg is büntethetik, nincsen hozzá jogosultsága (az értékesítéshez).

Majd az értékesítő lejelenti a helyesbítést, vagy amit kell!!

Üdv:Éva

Még annyit megjegyeznék, hogy én bérkönyvelőként nem vállalom (az ügyfeleknek nem igen tetszik)a szigorú számadású vezetését.A számla későn érkezik hozzám,sokszor elég olvashatatlan a kézzel ráírt betű-szám,Vtsz olvashatatlan-szöveg semmi, azt sem tudom milyen fajta számla lett véve....stb, oldják meg ott, ahol használják is a számlákat!

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: ildivp » csüt. jún. 19, 2008 5:33 am

Én i Évával értek egyet, és egy feljegyzést mindenképpen készítenék hozzá. Szerintem se számlázhat.

Ildi

ildivp
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » csüt. jún. 19, 2008 6:51 am

Szia!

És mi van akkor, ha a nyomtatványértékesitő már nem partner, mert már lejelentette az APEH felé? Ő nem tehet arról, hogy  rossz cimre kérték a tömbök számláját!  

A nyomtatványértékesitő eljárása tökszabályos volt és teljesen vétlen az ügyletben,  ha neki "véletlenül" a B helyett az A KFT adószámát és székhelyét igazolták és diktálták be cimzésként. Ha igazolások nélkül adta ki a számlát, akkor bizony  ő is helytelenül járt el.  Ha én lennék a nyomtatványértékesitő és mindent szabályosan csináltam volna, akkor bizony én lepasszolnám ezt a problémát csak a KFT-re, oldja meg házon belül vagy az APEH irányában. /Nyilatkozat, kérelem az átadásra -átszámlázásra- stb./

Persze tudom, hogy nincs engedélye B-nek számlatömbök értékesitésére, de a KFT-k azonossága miatt talán az átadásra -APEH engedéllyel vagy tudta nélkül- van.

A nyomtatványértékesitő már vagy lejelentette vagy még le fogja jelenteni a tömböket és soszámokat. A bibi itt is van, mert ha B KFT értékesitene, akkor neki is le kellene jelentenie, de ő nincs az APEH-nél nyomtatványértékesitőként  nyilvántartva.

Végül is a helyzet nem könnyű.  Én  fentiekben már leirt javaslatomat kibővitem:

1./ Kérjen Anonymus-ként tanácsot  az APEH-től, mit lehet tenni

2./ Vegye fel a kapcsolatot a nyomtatványértékesitővel, mire hajlandó a szabályok szerint

3./ Ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor én csökkenteném a felelősségrevonást azzal, hogy a B KFT átadás-átvétellel vagy érték nélküli számlával átadná a tömböket az A KFT-nek. Ez a manőver  lehet, hogy szabálytalan -"de ezt nem tudhatták a partnerek!" beállitottsággal lehet védeni. Ha a revizorok nem veszik észre, nyert ügye van.

Amit viszont nem lehet védeni -mert a tárgyban született dokumentumok ezt igazolják-, hogy az A KFT olyan számlatömböket használt fel, melyet  nem  hivatalos uton szerzett be. Bocsánat a rosszindulatomért, de találhatta is  az utcán  azokat!  Ha ez vagy ehhez hasonló hozzállást és ráadásul  tudatos jelleggel  állapit meg az APEH, akkor ennek mulasztási birság tétele már jóval nagyobb!

HÁt én ezeket álmodtam meg segitségképpen, lehet mérlegelni, majd  -ahogyan a kérdésben szerepel- SOS dönteni.

Üdv: Pista

Egyébként nagy kár, hogy az A KFT  használni kezdte a B KFT nevére vásárolt tömböket, mert ha ez nem történt volna meg, akkor most a B KFT  gyorsan szigoru számadásba  vehetné és használhatná saját céljaira vagy ha nem kellene neki,  stornózná az egészet.  Szóval a helyzet elég bonyolult, ráadásul egy kitűzött adóellenőrzés előtt . Legalább ez utóbbi ne lenne.

lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: Zsófi » csüt. jún. 19, 2008 7:34 am

Sziasztok!

 

Én azonnal bemennék az APEH ügyfélszolgálatára, elmondanám a problémát, mert ellenőrzéskor az első dolguk az, hogy rámennek a nyilvántartásra, megnézik, hogy milyen számlákat vásároltál.

Az ügyfelesek elmondanák, hogy miként járjál el és hivatkozni is tudsz rájuk. / bár, ha meg akarnak büntetni, akkor úgyis megteszik/ 

Zsófi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Számlatömb használója S.O.S.

HozzászólásSzerző: Zsófi » csüt. jún. 19, 2008 8:04 am

Nem vagyok egy tapasztalt fórumozó, korábban az nlc-ben olvasgattam a "könyvelő csapat" beszélgetését, ritkán szóltam hozzá, mint ahogy itt is, de már nagyon zárt körű lett, ezért örülök, hogy rátaláltam az adófórumra.

Ezt a bevezetést azért írtam, mert nem ismerem a szokásokat, de kérni szeretném  Gabeszt, ha valami eredményre jut, közölné velünk, hogy ne adj' Isten hasonló helyzetben tudjuk mit kell tennünk.

Köszönöm!  Zsófi 

Zsófi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Következő

Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 32 vendég