Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adójóváírás - újra

SzJA

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kezdek teljesen összezavarodni. Vajon figyelembe vehető-e év közben az adójóváírás (a dolgozó kérte) akkor, ha januártól a havi bruttó bére mondjuk 138 ezer forint?

Andi

andulka

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » vas. jún. 15, 2008 3:40 pm

Szia Andi! Amennyiben a dolgozó kéri az adójóváírást, akkor a jogosultsági határig(1250e Ft) én megadom. Mária
valterjozsefne

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: Juci1010 » vas. jún. 15, 2008 4:09 pm

Szia Andi! Amennyiben a dolgozó kéri az adójóváírást, akkor a jogosultsági határig(1250e Ft) én megadom. Mária
Juci1010

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: Juci1010 » vas. jún. 15, 2008 4:14 pm

Sziasztok !  Hogy Mária válasza, hogy került az én nevem alá azt nem igazán tudom......

Én is 1250 e Ft -ig mindenkinek figyelembe veszem.  A saját dolgozóknál még magasabb összeghatárig is figyelem, és úgy vonom tőlük.  Arra figyelek, hogy mindig maradjon évvégén 5 - 10 e ft visszaigénylésük. 

Üdv:  Györgyi 

Juci1010

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » vas. jún. 15, 2008 4:21 pm

Szia Györgyi! Én sem értem ezt a cserét, de sajnos úgy néz ki , hogy rendszeres lesz, mert tegnap is így jártám. Mária
valterjozsefne

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: validitas » vas. jún. 15, 2008 4:23 pm

Úgy került, hogy - mivel lassan működik - sokszor, ha válaszolni akarsz egy kérdésre, vagy nem jelenik meg az előző válasz, vagy pedig megjelenik, mintha éppen te írnád, azaz szerkeszthető meg minden. Ha ekkor kitörlöd, átírod, vagy csak simán a "küldés"-re klikkelsz, már a te neved alatt jelenik meg.

Tehát ha ilyet tapasztaltok, hogy már van megkezdett szöveg, amikor válaszolni szeretnétek, egy pár percre lépjetek át arról a kérdésről egy másikra, vagy bárhova máshová, és ne klikkeljetek a küldésre, ne írjátok át, stb. Picit később már lehet rendesen választ írni.

Üdv: Böbe

validitas

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: Juci1010 » vas. jún. 15, 2008 4:30 pm

Sziasztok ! Én a kilépést megcsináltam, de úgy néz ki, hogy nem volt elég.....

Kitörölni meg nem mertem, mert arra gondotam, hogy törlöm Mária válaszát, amit végképp nem szerettem volna...

Üdv:  Györgyi 

Juci1010

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jún. 15, 2008 6:01 pm

Ahogy az előttem szólóak is írták, ha a dolgozó kéri az adójóváírást (nyilatkozat), akkor addig még az adott kifizetőnél (természetsen a nyilatkozott adóterhet nem viselő járandóságot i figyelembe véve) el nem éri az 1.250 eFt-ot a kifizetett jövbedelem, vagy ezen belül amig a dolgozó nem nyilatkozza, hogy már nem kéri (előfordulhat, hogy évközben olyan máshelyről zármazó jövedelemhez jut és úgy dönt a bevalláskor nem akar sokat fizetni) addig az adójóváírást figyelembe kell venni.  /Én a havi 200 eFt-os bruttó kfizetésűű embernek is figyelembe veszem, ha nyilatkozatot ad --- hiszen semmi garanciiája ninc arra, hogy egész évben lesz munkahelye, vagy, hogy ennyit fog keresni... 
melcsi62

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. jún. 15, 2008 6:17 pm

Sziasztok!

Amikor Margó feltett egy APEH-tájékoztatót  "Nyilatkozat ellenére nem adható adójóváírás?" címmel 2008. április 11-én, én is elbizonytalanodtam, mert az én bérprogramom is a jogosultsági határ eléréséig figyelembe veszi az adójóváírást. Ennél a kérdésnél Te idézted , hogy az adóelőleg megállapításánál a havi adójóváírás nem érvényesíthető, ha a munkáltató, kifizető által az adóévben kifizetett (juttatott) bevételek alapján meghatározott adóelőleg-alapok összege - az adott kifizetést is figyelembe véve - meghaladja a jogosultsági határt. 

Többször volt már ez téma a fórumon, egységes álláspont nem született,  de a dolgozó rosszul járna , ha pl. 138.000 Ft-os bérnél egyáltalán nem lehetne figyelembe venni, mert annak a dolgozónak év közben meg is szűnhet a munkaviszonya, vagy táppénzre mehet stb., s akkor majd egy évig várhat a pénzére.

Üdv. Mari

kohnmari

Adójóváírás - újra

HozzászólásSzerző: andulka » vas. jún. 15, 2008 9:24 pm

Szia Mari!

igen, én eddig pontosan úgy értelmeztem, hogyha a tárgyévben várhatóan meghaladja a jövedelem az 1.250 eft-os határt, akkor már év közben sem lehet igénybe venni az adójóváírást.

De látom, továbbra sincs egységes álláspont :(( És ez nagyon zavar. Főleg azért, mert most kaptam a nyakamba egy rakás céget, és az elődöm mindenkinél számolt az adójóváírással.

Megnéztem a régebbi témát (amit említettél), ott sem sikerült egyértelműen tisztázni.

http://www.adoforum.hu/tema/10726/nyilatkozat-ellenere-nem-adhato-sz-adojovairas

Hátha most sikerül :)))

Andi

andulka

Következő

Vissza: SzJA