Bocsi az előttem lévő választ Mária írta, de a nevemhez tette....Nem tudom miért. Az alábbi a választ, találtam a kérdésre
1. A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (vagyis a minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése és havibér alkalmazása esetén 2008-ban 69 000 forint. Teljesen mindegy, hogy a munkavállaló vállalkozónál, multicégnél, vagy a közszférában dolgozik, a bére ennél kevesebb nem lehet.
2. A garantált bérminimum szabálya kizárólag azokat a munkavállalókat érinti – függetlenül attól, hogy milyen cégnél dolgoznak!!! -, akik legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg szakképzettséget igénylő munkakört töltenek be. Ezen munkavállalókat attól függően illeti meg a kötelező minimálbér összegénél magasabb összegű garantált bérminimum, hogy a munkakörük szempontjából irányadó szakmában milyen mértékű gyakorlati időt szereztek. Két évnél kevesebb gyakorlati idő esetén 82 800,- forint, legalább két év gyakorlati idő megléte esetén 86 300,- forint. A garantált bérminimum megállapításának feltétele, hogy a munkavállaló igazolható módon rendelkezzen azzal a végzettséggel, illetőleg szakképesítéssel, amelyet jogszabály vagy a munkáltató megkíván, valamint a munkakör ellátásához szükséges legyen az adott végzettség.
3. Az 50. életévét betöltött munkavállalónak kell a garantált bérminimumot fizetni, . Ebben az esetben viszont nincs jelentősége annak, hogy az 50 év feletti munkavállaló milyen mértékű gyakorlati idővel rendelkezik az adott szakma vonatkozásában, megilleti őt a garantált bérminimum magasabb összege, azaz a havi 86 300,- Ft.
Üdv: Judit