Adófórum

Adózási és számviteli információk

garantált bérminimum varrónőknek

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: nbubba » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szerintetek ha egy cég varrónőket foglalkoztat amihez a munkáltató szerint nem szükséges szakképesítés, nem is szakképzett munkavállalókat keresett (tehát nem úgy hirdettte meg az állást, hogy szakképzett varrónőket keres) figyelembe kell-e vennie a garantált bérminimumot. Szerinte nem. Most tervezi a teljesítménybérezés bevezetését, és multinál dolgozó ismerősétől úgy tudja, hogy akkor meg főleg nem kell evvel foglalkoznia.

nbubba

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. jún. 12, 2008 2:07 pm

Szia! Én úgy gondolom, ha ténylegesen nincsen meg a dolgozónak a szakképzettsége, betanított munkásként is tud varrni, így nem kötelező alakalmazni a garantált bérminimumot. Majd más is elmondja a véleményét. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Juci1010 » csüt. jún. 12, 2008 2:19 pm

Szia !  Én úgy tudom, ha nem szakképzett varrónőt alkalmaz ,- de varrni mindenkit meg lehet tanítani, -  akkor a 69.000.- minimálbér a kötelező, ők betanított munkások lesznek. 

Ha véletlen szakképzet is jelentkezik, és fel is veszi varrónőnek akkor viszont az emelt minimálbért köteles fizetni. 

Üdv:  Györgyi 

Juci1010

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. jún. 12, 2008 2:19 pm

Szia! Én úgy gondolom, ha ténylegesen nincsen meg a dolgozónak a szakképzettsége, betanított munkásként is tud varrni, így nem kötelező alakalmazni a garantált bérminimumot. Majd más is elmondja a véleményét. Mária
Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. jún. 12, 2008 2:20 pm

Bocsi az előttem lévő választ Mária írta, de a nevemhez tette....Nem tudom miért. Az alábbi a választ, találtam a kérdésre

1. A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (vagyis a minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése és havibér alkalmazása esetén 2008-ban 69 000 forint. Teljesen mindegy, hogy a munkavállaló vállalkozónál, multicégnél, vagy a közszférában dolgozik, a bére ennél kevesebb nem lehet.

2. A garantált bérminimum szabálya kizárólag azokat a munkavállalókat érinti – függetlenül attól, hogy milyen cégnél dolgoznak!!! -, akik legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg szakképzettséget igénylő munkakört töltenek be. Ezen munkavállalókat attól függően illeti meg a kötelező minimálbér összegénél magasabb összegű garantált bérminimum, hogy a munkakörük szempontjából irányadó szakmában milyen mértékű gyakorlati időt szereztek. Két évnél kevesebb gyakorlati idő esetén 82 800,- forint, legalább két év gyakorlati idő megléte esetén 86 300,- forint. A garantált bérminimum megállapításának feltétele, hogy a munkavállaló igazolható módon rendelkezzen azzal a végzettséggel, illetőleg szakképesítéssel, amelyet jogszabály vagy a munkáltató megkíván, valamint a munkakör ellátásához szükséges legyen az adott végzettség.

3. Az 50. életévét betöltött munkavállalónak   kell a garantált bérminimumot fizetni,  . Ebben az esetben viszont nincs jelentősége annak, hogy az 50 év feletti munkavállaló milyen mértékű gyakorlati idővel rendelkezik az adott szakma vonatkozásában, megilleti őt a garantált bérminimum magasabb összege, azaz a havi 86 300,- Ft.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. jún. 12, 2008 3:03 pm

Szia Judit! Elnézést, fogalmam sincs, hogy történt, volt már hasonló esetem máskor is, de akkor észrevettem, de most nem. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. jún. 12, 2008 3:31 pm

Szia Mária !

Rossz a fogalmazásom, nem rád gondoltam, hanem a technika ördögére. Csak azt láttam, hogy a te válaszodat a nevemhez tette. Erről mi nem tehetünk, ráadásul a te válaszaid mindíg jók.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: nbubba » csüt. jún. 12, 2008 7:01 pm

Sziasztok!

Köszi a válaszokat.

Annyit, és tulajdonképpen ez lenne a lényeg, el felejtettem beirni, hogy van aki varrónőként végzett, illetve megvan a két év munkakörben eltöltött gyakorlata is, de a munkáltató úgy gondolja, hogy ez ehhez a munkakörhöz nem feltétlenül szükséges ( mint például egy mérlegképes könyvelőnek a mérlegképes szakképesités), ezért nem tarrtja kötelezőnek, hogy megadja nekik a garantált bérminimumot. És ezt nem tudom eldönteni én sem, hogy a "szakképzettséget igénylő munkakör" szövegrész a törvényben ezt takarja-e?

nbubba

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. jún. 12, 2008 7:11 pm

Szia !

Valahol olvastam, hogy  a szakképzettséget igénylő munkakört FEOR számból lehet eldönteni, de ezt a cikket meg kell keresnem. Már régebben olvastam. Ha megtalálom, akkor felteszem.

Üdv: judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Juci1010 » csüt. jún. 12, 2008 7:19 pm

Szia !  Ha én varrónő vagyok, meg van a gyakorkati időm, és varrónőnek alkalmaznak, akkor ugyan már fizesse ki a bérminimumot!!!

Gondolom a hírdetésben is varrónőket keresnek.......nem kubikosokat !  Lehet, hogy megérne egy munkaügyi állásfoglalást.

Üdv:  Györgyi 

Juci1010

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek