Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyszeres könyvelés

Egyéni vállalkozók

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: megyesicu » vas. jan. 14, 2007 2:42 pm

Sziasztok!

Bocsi, de rossz bevallást írtam, nincs alkalmazottja. Azt nem értem, hogy a pénztárkönyvben ugye csak a pénzmozgásokat könyveljük, ha nem fizette be a járulékokat, akkor nem is kell könyvelni azokat. Kettősben könnyű, mert ott van az előírás és teljesítés számla, látom a tartozást, de pénztárkönyvben hogyan?

Hogy miért nem fizetett? Hm.... Tudta, hogy fizetni kell, hozzám most jött, az előző könyvelő beadta neki a 06T1031-et 62.500,- ft-ra, de nem fizetett be semmit az után sem. Volt is az APEH-nál, kapott csekkeket, részletfizetést kér rá, de most januárban sem fizetett, nincs pénze.

Szóval mit könyveljek?

köszi, Icu

megyesicu

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: kriszta4 » vas. jan. 14, 2007 6:05 pm

Szia Icu!

A válaszom röviden semmit!

Nem fizette be a járulékokat, nem volt pénzmozgás, nincs mit a pénztárkönyvbe bevezetni.

szia

kriszta4

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: aranyfrézia » vas. jan. 14, 2007 7:31 pm

Szia Icu!

A bért szerintem havonta kell számfejteni, mert ha nem történik kivét akkor is van járulékfizetési kötelezettség és akkor meg bevallási kötelezettség is van, kivéve, ha van 36 órás munkaviszonya, vagy kieg.-nek minősül, mert akkor csak a tényleges kivét után kell járulékot fizetni.

Viszont ha főállású EV, akkor kötelező a járulék fizetés. És ha nem fizetett akkor viszont nem tudja elszámolni költségként sem 2006-ra. 

Én vezetném a fizetendő járulékokat egy füzetben vagy a számítógépes programban.

Visszatérve a kocsira, ha nem fizetett járulékot, akkor gondolom cégautó adót sem. Óvatos lennék és a havi 500 km-t számolnám el költségként. Kivéve, ha indokolt a sok km,de akkor is útnyilvántartást készítettnék, nem halmoznám a fizetendő kötelezettségeket.

Andrea 

aranyfrézia

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: hani25 » vas. jan. 14, 2007 7:51 pm

Szia Icu!

Vitatkoznék Andreával, ha nincs alkalmazott, semmiképp sem javaslom számfejteni havonta a kivétet, csak esetleg év végén, ha van rá fedezet. Ha év közben is írsz kivétet, akkor nemcsak a járulékok tekintetében esel fizetési késedelembe, hanem szja-ban is. (Vállalkozói szja-előleget így is kellett volna fizetni, ha nyereséges.)

A be nem fizetett járulékot valóban költségként sem tudod 2006-ban érvényesíteni. Bevallani viszont természetesen be kell havi bontásban a minimum járulékalapot. Ez késedelmi pótlék alap lesz.

hani25

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. jan. 14, 2007 8:08 pm

Szia Hani!

Erről írt Kriszta és én is. Andreával én sem értek egyet, mert attól hogy járulékfizetési kötelezettsége van attól még nem kötelező ki is venni a jövedelmet. Persze Icutól további infók kellenének. Mert hogy nem fizetett járulékot, attól még lehet  nyereséges, ha nyereséges, akkor meg jobban jár, ha év végén egyben kiveszi a minimálbért ill. a bejelentettet és befizeti belőle azt a járulékot, adót a pénztárba, ami őt terheli a be nem számító bevételbe. A Gk.költségelszámolás is attól függ, hogy a bevételeivel meg tudja-e védeni az 500km feletti utakat, vagy ha nincs bevétele, akkor meg jobban jár, ha az 500km-ert számolja el, mert azért nem zargatják. Szóval ötleteket lehet adni, de a konkrét döntés Icué.

P.Zsuzsa

zspotorke

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: aranyfrézia » vas. jan. 14, 2007 8:26 pm

Szia!

Az előbb arra gondoltam, hogy járulékot fizetni kötelező, és azt számfejteni ajánlott, ahhoz, hogy a bérprogramokból bevallást tudjon automatikusan készíteni, de tudom, ha veszteséges, akkor nem kell kivétet írni.Bocsi ha nem voltam elég világos.

Egyébként igaza van Zsuzsinak van ötlet ezerrel,de a döntés és a felelősség Icué, illetve az egyéni vállakozóé. 

Azért kiváncsi lennék, hogy mit tesz az egyéni vállalkozó, ha az APEH ellenőrzi, hogy miért nem fizetett járulékot egész évben.

Andrea 

aranyfrézia

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: megyesicu » vas. jan. 14, 2007 8:31 pm

Sziasztok!

Veszteséges vállalkozás, a gk. ktg szükséges, mert kocsival jár a munkáját elvégezni, kertépítéssel, kertrendezéssel foglalkozik, vidékről jár a fővárosba és a környékre is, a havi 500 km nagyon kevés lenne.

Nyereséges 469e ft, a tőkebetét összesen 500e ft volt az év során, tőkebetét visszafizetés nem volt. Erre egyébként milyen szabályok vonatkoznak? Vállalkozói kivét még szóba sem jöhet így.

Tehát akkor levezetem, hogy mennyi járulékot kellett volna fizetnie és ezt ugye be is vallom, a pénztárkönyvben nem szerepeltetem. A pénztárkönyvet kinyomtatom és kezdem a 2007. évet? Az évzárásnál milyen technikát szoktatok alkalmazni, hogyan csináljátok?

Icu

megyesicu

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: aranyfrézia » vas. jan. 14, 2007 8:42 pm

Szióka!

Útnyilvántartást kérj Tőle!

Igen, vezesd le mennyi járulékot kellet volna fizetnie és azt vallod be. A pénztárkönyvbe nem írsz semmit, mert nem fizetett semmit.

Ha jól tudom a szabály az, hogy a "tőkebetét" visszafizetése akkor lehetséges, ha van miből. Addig nyilván tartod. Elvileg kamatot lehet/kellene fizetni, ha tartós a tőkebetét. Más előírásról nem tudok.Ja írja alá, hogy kp-t nyújtott, legyen valamilyen papír róla.

A nyereséges 469e részt nem értem. 

Andrea

aranyfrézia

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. jan. 14, 2007 8:51 pm

Szia Andrea!

Van ilyen sajnos. Az enyhe megítélés a kés.pótlék, azután bankszámla zárolás, ha van neki mert áfá-s, Kérelem részletfizetésre, stb. Most arról beszélek ahol az élet tényleg ezt produkálja, kényszervállalkozó. Nincs más lehetősége. Mi pedig tudjuk, hogy bevétel még egy szál se, ktg meg azonnal. 

Aki "direkt" nem fizet azt nem minősítem.

P.Zsuzsa

zspotorke

Egyszeres könyvelés

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. jan. 14, 2007 8:54 pm

Icu!

Itt a fórumon a pénztárkönyv vezetésről, nyitásról, zárásról  több hozzászólást is találsz.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók