Németországból történő beszerzés, és Németország felé történő értékesités /anyag, késztermék) esetén (áfa mentes számlák) hogyan kell elszámolni az áfát, a bevallásban hol kell feltüntetni?
Németországból történő beszerzés, és Németország felé történő értékesités /anyag, késztermék) esetén (áfa mentes számlák) hogyan kell elszámolni az áfát, a bevallásban hol kell feltüntetni?
Szia!
Üdv:Napraforgó
UI:Bocsi, azt nem írtam, hogy az Előzetesnél a 70.sorba kell írni!!! (ugyanide kell a Bejővő fordított Áfá-st is)
Szia Napraforgó !
Akkor ez azt jelenti, hogy a külföldről történő beszerzések áfáját be kell állítani a fizetőbe is, és a levonhatóba is, mi ennek az értelme?
Az előzetesnél nem a 74-es sorba kell írni?
Üdv.
Szia!
BOCSÁNAT! Igazad van (elkapkodtam), a 74.sorba!
Az Eu-s importot valóban a fizetőbe és a levonhatóba is be kell írni! Az értelme?: CSAK akkor állíthatod be a levonhatóba, ha a feltételek, a bizonylatok, alátámasztják hogy NEM CSAK FIZETNI kell. Gondolok itt: meggyőződtél hogy EU-s beszerzés és a határon túlról jött (lehet olyan is, hogy a feladó külföldi, de magyar telephelyről szállították,ésmégis Áfa nélkül számláz), a CMR ezt bizonyíthatja, esetleg az Áfa bevallási időszak is eltérhet: pl.nem kapod meg a számlát időben, vagy a SZÁMLA KIÁLLÍTÁS DÁTUMA nem egyezik meg a valós telj idővel, ilyenkor ugyanis a számla keltét kell figyelembe venni, ez általában a hóvégi beszerzéseknél szokott előfordulni. Pl:beérkezik az áru 30-án, de a szállító köv.hó 2-ával ÁLLÍTJA ki, ilyenkor a "köv.hó" ÁFA bevallásba kell beállítani, persze ez a fizetőbe és a levonhatóba is itt kell hogy szerepeljen. Most hitelen ennyi jutott eszembe:Üdv.Napraforgó
Szia !
Megsem fordult a fejemben, hogy esetleg az árú nem külföldről érkezett be, ilyen naiv vagyok.
Így már sokkal világosabb a helyzet, nagyon köszönöm.
Kérdezem, hogy erdőtelepítésben is járatos vagy, mert a TAO-ban tettem fel kérdést, de ha igen akkor ujra felteszem bővebben.
Köszönöm szépen a segítségedet.
Üdv.
Szia!
Az erdőtelepítésben sajnos NEM vagyok járatos!
De nem kell mégegyszer feltenned a kérdést ha nem zártad le, a "válasz"-ban kérdezz újra egy-pár szóval, és akkor "friss válaszokba" kerül. Üdv.
Köszönöm az áfás segítséged!
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég