Kedves Fórumozók!
Higgyétek el én szintén végig gondoltam az általatok felvetett problémákat. Az átalány alapja a szerződés lesz. Amolyan befizetek egy összeget és aztán annyit beszélek amennyit akarok. Nem tudjuk mérni és nem is akarjuk. Ha úgy gondoljuk, hogy nem éri meg, akkor majd felbontjuk a szerződést. Ha akarják innen bizonyítsák be ők, hogy túl sok a magánhasználat. Ha így is megbüntetnek, mert nincs nyilvántartás, akkor égjenek örökké a sötét pokolban. Nem tökéletes, de nincs jobb. Nem hiszem, hogy ez probléma lenne.
Az első ötletem nekem is az volt, hogy kéretek az ügyfelekkel egy részletes számlát és bejelöltetem velük mondjuk a család telefonszámait vagy csak úgy néhányat választás alapján. Ahogy fgy is javasolta csak én zöld kihúzót javasoltam :). Azért gondoltam én is először erre a verzióra, mert tudok produkálni egy nyilvántartást továbbszámlázom a rajta szereplő magáncélú használatot, ami a számla teljesítését is igazolja és nem valószínű, hogy egyenként végignézzék a telefonszámokat. Nem is tudják ellenőrizni, hiszen ki tudja hogy melyik szám melyik cégé. Ráadásul az evásoknak sokszor privát lakossági számuk van, hiszen úgy sem mennek a ktg.-ekkel semmire.
Viszont én is azzal találkoztam, hogy az ügyfelek nem érnek rá, nem akarnak, nincs idejük foglalkozni vele, inkább ne is számoljuk el a telefonszámlát, túl sokba kerül a számlarészletező és aztán jött, hogy biztos nincs más megoldás? Szóval én ezt találtam ki, amit már olvastatok. Bevallom én is egyeztettem mással és közösen formálódott ki ez a verzió. Van ahol pl. a vezetékes telefont, amihez esetleg többen is hozzáférnek megoldjuk természetbeni utáni adóval a mobilokat pedig számlázzuk. Ezzel még nehezebb valamit kezdeni.
Az ügyféltől és a telefonszámla nagyságától függ, hogy melyik verziót választjuk valamint a számlarészletező ktg.-eitől.
Az ÁFA levonásához bőven elég a továbbszámlázás a tv. szerint. Nem értem, hogy mire gondolnak azok akik az üzleti célra hivatkoznak. Az ÁFA tv. nem tesz különbséget. A PANNON-nak talán nincs olyan ügyfele, aki munkavállaló egyben? Itt csak annyi a különbség, hogy nincs külön telefonszáma mindenkinek, hanem a cégét használják magáncélra.
Azt hiszem Sünci kérdezte, hogy hogyan jön ki az 5%. Most kerekítés nélkül kiszámoltam és egészen pontosan a bruttó 6%-a jön ki. A képlet [(1*0,7*(1-0,1667)+1*0,3)-(1*0,7*(1-0,1667))]*0,2
Telefonszámla ktg.-e kettébontva levonható és le nem vonható ÁFA részre továbbszámlázás nélkül+telefonszámla ktg.-e továbbszámlázással. A levonható ÁFA ugyanannyi, mert a továbbszámlázott ÁFA összege egyezik a levonható többlet ÁFÁ-val. A ktg. 20%-ban módosítja az adózott nyereséget, hiszen a TAO+különadó összesen 16+4. Ez a 0,2-es módosító. Az IPA-val nem kell számolni, mert a telefonktg. nem csökkenti a bevételt pedig kompenzálja a közvetített szolgáltatás ktg.-e. A házipénztáradóval vagy osztalékadóval nem számoltam, de ez nem mindenkinél jelent módosító tételt.
Üdv.: Gyergyói István