Adófórum

Adózási és számviteli információk

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

Számlázás

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: Cininéni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Amennyiben több számlán kell javítani egy cég nevét, mivel hiányosan lett feltűntetve, akkor elvileg lehet használni a számlával egy tekintet alá eső okiratot. Áfa tv.170 par.

Azt is hallottam, hogy ezen elég feltűntetni a szöveg rovatban a számla számokat, amikre hivatkozva javítanám a cég nevét, és a cég nevét helyesen.

De kérdésem:

ilyenkor a vevő neve már a helyes cégnév ugye?

Mi számíti számlával egy tekintet alá eső okiratnak?

Volt aki azt mondta, hogy mindenképpéen szigorú számadás alá kell vonni.

De kérdezem én, ha nincs számlázó program, ami ezt prezentálni tudja, akkor vegyek számla nyomtatványt a papir boltba, ami máér apeh-es sorszámos és azon kézzel javíthatom a hibát?

Vagy egy sima A/4 papir első lapját kinevezem, hogy ez a 1. számlával egy tekintet alá eső okirat stb?

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: thzs » pén. máj. 23, 2008 12:08 am

 

Szia!

 

Igen, elég hihetetlennek tűnik, de egy sima a4-es lap is megteszi, természeten ez a lap a "kinevezés" után már különlegessé válik.

Amikor a gyűjtőszámlázás és időszakos elszámolás problémájával ismerkedtünk, akkor egy mérvadó APEH-os kolléga is visszaigazolta azt, hogy egy ilyen helyesbítésen több számla adattartama is módosítható.

Mivel az áfa tv. részletezi a módosító számla tartalmát, ezért én azt ajánlom, hogy nézd meg az áfa tv. 170, §-át. Ezek szerint minden régi adatot sorolj fel, így a régi rossz vevő nevet is, majd külön a módosított új, helyes vevő nevet is. Ha nem fér ki az A4-esen állva, akkor próbáld fekve, kicsinyítve stb. Az oszlopokat nevezd meg, így lesz eredeti vevő név, módosított vevő név, szla kibocs, kelte, telj.kelte, ...tb, amelyeket nem módosítasz, mert változatlanul helyesek.

Én azt is ráírnám, hogy a vevő példánya, a kibocsátó példánya (a 2. példányra,), és átvetetném a vevővel, vagy ajánlottan postáznám.

Mivel ezek után ez egy szigorú számadású számlát helyesbít, természetes hogy a sorsa is megegyezik a számlákkal, tehát külön nyilvántartásban rögzíteni kell, meg kell őrizni.

 

Zs. 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. máj. 24, 2008 9:32 am

Rá kell írni minden régi adatot, az összes tételt is? Vagy csak a javítandót. Vagyis a címet kell feltűntetni a megjegyzés rovatban helyesen?
Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: thzs » szomb. máj. 24, 2008 3:50 pm

Szia!

Nem kell ráírni minden régi adatot és az összes tételt.

Az áfa tv. 170. §-a szerint a számlával egy tekintet alá eső okirat adattartalma minimálisan:

- az okirat kibocsátásank kelte

- az okorat sorszáma

- hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja

- az okirat kibocsátójának és címzettjének neve és címe, ill. adószámuk, ha azt a számla eredetileg is tartalmazta

- a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, ill. a módosítás számszerű hatása, ha ilyen van. 

Ezeken kívül bármilyen más adat is szerepelhet, amelyet a kibocsátó szükségesnek tart.

Fentiekből következik, hogy mivel az eredeti számla áfa alapját, áfá-ját, végösszegét nem érinti a módosítás, a módosításnak nincs számszerű hatása, ezért ezeket az adatokat akár el is hagyhatod. Én ettől függetlenül szerepeltetném legalább a bruttó összeget egy oszlopban úgy, hogy jelölném hogy ez az eredeti összeg, és ez változatlan.

Így nyilván könnyebb beazonosítani az eredeti számlákat.

 

Zs. 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: Cininéni » hétf. máj. 26, 2008 1:44 pm

Szia!

Azt az infot kaptam aphtól.hogy nem lehet megoldani a javítást sima A/4-es lapon, csak számla tömbben vagy pedig gépi számlázás esetén a számlázó program keretében.

Irod, hogy egy mérvadó apeh-os kollega mondta ezt egy előadáson, meg tudnád, e adni az ő elérhetőségét, vagy nevét, vagy hogy melyik apehnál van? Mivel ha már javítás lesz, akkor rendben kellene csinálni.

Vagy van-e valakinek egy állásfoglalása ezzel kapcsolatban, ahol le van irva, hogy sima A/4-es papir is megteszi amire ráirom, hogy pld. 2008/1 sorszám és szig.számadás alá vonják.

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: thzs » hétf. máj. 26, 2008 4:40 pm

Szia!

 

Az áfa tv. 170. §-a szerint a helyesbítés a számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításával történik.

Az okirat kötelező adattartalma a következő:
a) az okirat kibocsátásának kelte
b) az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja;
c) hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja;
d) az okirat kibocsátójának és címzettjének neve és címe, valamint bármelyikük
adószáma, ha azt a számla eredetileg is tartalmazta;
A kötelező tartalmi elemeken túl az adózó más adatokat is feltüntethet a számlával egy tekintet alá eső okiraton.

A nevében is benne van hogy nem számla, bármilyen okirat megfelelő formájú lehet, akkor válik számlával egy tekintet alá esőnek, amikor hivatkozol az eredeti számlára, amelyet módosítani, vagy törölni szeretnél.

Az apeh-os munkatársak nagyon sokszor nem eléggé tájékozottak. A te problémád - mármint nem volt helyes a vevő neve - egyébként sem oldható meg gépi számlázás vagy számlatömbbe való új számlázás útján. Gondold végig, hogy hogyan vitelezed ki azt, hogy szerepeljen rajta a rossz és a jó vevő név és cím? (Bár ezt még megvalósíthatnád úgy, hogy a jó vevőnek címzed, és a szövegbe beírod a régi számlaszámot valamint a régi rossz vevő nevet.

Az azonban, hogy több számlát is módosíts, egy számlával nem hiszem hogy kivitelezhető.

Megértem a bizonytalanságodat, mert tényleg fura nekünk ez a nagy szabadság, arról nem is beszélve, hogy a kérdéseinkre is bizonytalan és sokféle választ kapunk.

Én biztos vagyok abban, hogy nem kell pl. egy számla tömbbe írva helyesbíteni, az áfa tv. szó szerinti előírásai és az eddigi áfa tv. értelmezések szerint. Csak reménykedni tudok abban, hogy ez így is marad.

Zs. 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: Katuka » hétf. máj. 26, 2008 5:28 pm

Ez engem is érdekelne.
Katuka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: Cininéni » kedd máj. 27, 2008 4:41 am

Van egy írásos állásfoglalása az egyik könyvelő ismerősömnek, ahol azt írják, hogy egy számlával egy tekintet alá eső okiraton több tétel is javítható, azaz több számlát fel lehet sorolni.

De sajnos arról megoszlanak a vélemények,hogy sima A/4 saját sorszámmal ellátott lap is jó lenne.

És ha már csinálja, akkor valóban jól kellene csinálni.

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: Cininéni » kedd máj. 27, 2008 11:39 am

Már sokfele érdeklődtem, még soha sehol nem mondták sajnos azt, hogy egy cég által kreált lapon meg lehet oldani a számlával egy tekintet alá eső okirat fogalmát. Ha gép számla volt, akkor csak gépi számlával lehet, ha kézi, akkor pedig vissza kell vinni és javíttatni. A gép számla esetében viszont a fejlécnél mit írsz a teljesítés dátumába ha több számlát szeretnél egyszerre javítni? Hiszem mindnek más a teljesitési dátuma. Magába a számla részbe, pedig egyetelen program sem engedi szerintem,hogy csak azt ird be, hogy pld. 1526/2007 szla. Kelt:2007.11.15. Összeg: B. 15000 Elvileg el kell, hogy fogadják összeg nélkül is, hiszen nem érint adót meg számszerű adatot, viszont a program akkor 0-át ir az összeg részbe és a végösszeghez sem. Tehát véleményem szerint az egész a számlával egy tekintet alá eső okirat nem létezik. A számlázó programmal ez úgy oldható meg, ha sima számlát készít, abba viszont a fenti adatok szerintem nem irhatók bele. A számlával egy tekintet alá eső okiratot stornos szla vagy helyesbítő szla. esetén lehet késziteni, viszont akkor be kell vinni minden régi adatot minusszal az meg hülyeség egy sima cég város cím elírása miatt. Ha valaki tud erre megoldást, légyszives irja meg. Neki mi a tapasztalata. Nekünk nincs számlázó programunk, csak egy másik cégnél néztük meg és a fentieket tapasztaltuk. Ki, hogyan oldaná meg a problémát?
Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

kiállítási szabály: szlával egy tek.alá eső okirat

HozzászólásSzerző: Cininéni » kedd máj. 27, 2008 11:43 am

Már sokfele érdeklődtem, még soha sehol nem mondták sajnos azt, hogy egy cég által kreált lapon meg lehet oldani a számlával egy tekintet alá eső okirat fogalmát. Ha gép számla volt, akkor csak gépi számlával lehet, ha kézi, akkor pedig vissza kell vinni és javíttatni. A gép számla esetében viszont a fejlécnél mit írsz a teljesítés dátumába ha több számlát szeretnél egyszerre javítni? Hiszem mindnek más a teljesitési dátuma. Magába a számla részbe, pedig egyetelen program sem engedi szerintem,hogy csak azt ird be, hogy pld. 1526/2007 szla. Kelt:2007.11.15. Összeg: B. 15000 Elvileg el kell, hogy fogadják összeg nélkül is, hiszen nem érint adót meg számszerű adatot, viszont a program akkor 0-át ir az összeg részbe és a végösszeghez sem. Tehát véleményem szerint az egész a számlával egy tekintet alá eső okirat nem létezik. A számlázó programmal ez úgy oldható meg, ha sima számlát készít, abba viszont a fenti adatok szerintem nem irhatók bele. A számlával egy tekintet alá eső okiratot stornos szla vagy helyesbítő szla. esetén lehet késziteni, viszont akkor be kell vinni minden régi adatot minusszal az meg hülyeség egy sima cég város cím elírása miatt. Ha valaki tud erre megoldást, légyszives irja meg. Neki mi a tapasztalata. Nekünk nincs számlázó programunk, csak egy másik cégnél néztük meg és a fentieket tapasztaltuk. Ki, hogyan oldaná meg a problémát?
Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég