Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kell e vállalkozói bankszámlát nyitni ...?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Redangel » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szerintetek kell nyitni másodállásos egyéni vállalkozónak  vállalkozói bankszámlát, ha átutalásos számlát állít ki, vagy megadhatja a saját lakossági számlaszámát is. Szerintem nem kell nyitni, de nem vagyok biztos benne. Nem találok sehol erre utalást.Légyszi segítsetek. Nagyon köszönöm előre is! 

Redangel

HozzászólásSzerző: erzsi50 » hétf. máj. 19, 2008 4:31 pm

Kedves Redangel!

Szerintem nem az dönti el, hogy kell-e bankszámlát nyitni, hogy fő vagy mellékállásos- e az egyéni vállalkozó, hanem az, hogy áfás vagy nem áfás.

Ha áfás, kötelező a számla nyítás.

Üdv. Erzsi

erzsi50

HozzászólásSzerző: Ilmeli » hétf. máj. 19, 2008 4:40 pm

Szia!

A Magyarország.hu-n ezt találtam

A pénzforgalmi szabályok értelmében az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, egyéni vállalkozók - ha a jogszabály kivételt nem tesz - kötelesek pénzforgalmukat bankszámlán lebonyolítani . A bankszámlanyitás díja hitelintézetenként változó, általában néhány ezer forint. (227/2006 Kr. 3§)

A számlanyitás feltétele, hogy a vállalkozó bemutassa az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál történt nyilvántartásba vételéről szóló okirat és az egyéni vállalkozói igazolvány másolatát. Ha az általa végzett tevékenységhez más igazolványra is szükség van, akkor azt is csatolni kell a bankszámlaszerződés aláírásakor .

Az egyéni vállalkozónak legalább egy belföldi pénzforgalmi bankszámlával kell rendelkeznie. Az első pénzforgalmi bankszámlát az adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni Art.38§ (3). 

Ilmeli

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. máj. 19, 2008 4:48 pm

Szia! Amennyiben az e. vállalkozó nem áfakörös és evaalany, utalásait bonyolíthatja a lakossági folyószámláról . Mária 
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Juci1010 » hétf. máj. 19, 2008 6:31 pm

Szia Mária!

Tudomásom szerint az EVA -alanyoknak 2007 január 01-től kötelező  volt vállakozói számlát nyítni. De lehet, hogy rosszul értelmeztem amit irtál?

Üdv:  Györgyi 

Juci1010

HozzászólásSzerző: Pikikee » hétf. máj. 19, 2008 6:40 pm

Sziasztok!

A nem Áfa körös Ev-nak nem kötelező bankszámlát nyítni.
Ezt én is megerősíthetem.
Üdv: Ildi
Pikikee

Vissza: Egyéni vállalkozók