Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vállalkozói igazolvány visszaadása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd máj. 13, 2008 6:27 pm

Házaló kereskedelemhez nem kell üzlet, ld korm. rendelet az üzletek működéséről. Kisker mindig fogyasztónak ad el, a cég, aki továbbfelhasználó, az nem fogyasztó, tehát nagyker marad. Amúgy az a baj, hogy ha nem közvetlenül eladótól vevőhöz szállít árut, hanem tárol, raktároz, akkor az máris működési engedély köteles, ld 80/1999 korm.rendelet. Végül pedig hol kezdje el: KSH.
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: zsu66 » kedd máj. 13, 2008 6:28 pm

Szia Katuka! Próbáljátok meg régebben, volt olyan,hogy piaci árus, az nem működés engedély köteles mivel állandó helye nincs. Én sem javasolom neki a működés engedély köteles tevékenységet, mert macera.Amúgy az okmányirodában kellene, hogy segítsenek az új számot kiadni mivel csak az alapján adjákki aműködési engedélyt, és utánna adjáki ev. 
zsu66

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd máj. 13, 2008 6:42 pm

Szia Katuka!

Valami probléma a TEÁOR számokkal van az 5920 a 2003-a s szerint hangfelvétel forg. a másik is 2003-as az megfelel a leírtaknak a máshova nem sorolt iparcikk 5248 volt tavaly.

Tanulmányozd ezt a linket itt szerintem a mozgóbolt ami megfelel a tevékenységnek, de ezek is a 133/2007 korm rendelet hatálya alá tartoznak, de nincs üzlethez kötve. Nos így ha kiválasztja a páciens a számot, akkor kell beszereznie az árusítóhelyére ( autóra pl) a szakhatósági engedélyt ezzel tud az okmányirodához menni és ezek birtokában kapja meg a szakmakódokat. Sajnos a szakhatósági engedélyek ujból kellenek, annak is akinek már van, a rendelet tartalmazza, hogy mihez mi kell . De lehet hogy eddig nem kérték, most azonban ez az előírás és a kályha amitől el lehet indulni.

http://profitalhatsz.mkik.hu/index.php?term=4778&a=search2&p=adattar_hatosagi

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: zsu66 » kedd máj. 13, 2008 6:57 pm

Szia Katuka! Próbáljátok meg a 4799 számot is.
zsu66

HozzászólásSzerző: Katuka » kedd máj. 13, 2008 7:13 pm

"Amúgy az okmányirodában kellene, hogy segítsenek az új számot kiadni mivel csak az alapján adjákki aműködési engedélyt, és utánna adjáki ev.  "

Zsu!

Számomra még mindig nem okés annak alapján amit írtál:

tehát először kiadják az új teáor számot, aztán mehet intézni a működésit, aztán pedig megint kiadják az ev igazolványt? Mert én ezt igy értem...

Katuka

HozzászólásSzerző: zsu66 » szer. máj. 14, 2008 2:27 pm

Nem úgy gondoltam! Elősször is az okmányirodában csak megkérdezi, melyek  az új teáor számok, és arra kéri meg a működési engedélyt. Ha ez meg van csak ezután kapja meg az ev. a működési engedély számai alapján!
zsu66

HozzászólásSzerző: Katuka » szer. máj. 14, 2008 5:19 pm

Lehet, hogy nem jó a gondolatmenetem, de  mire adják meg a működési engedélyt, ha nincs még valakinek vállalkozóija sem, vagy pedig van vállalkozói, de nincs beirva az a teáor szám, amire a működési engedélyt kéri?

És ha a működési engedély után kapja meg az egyéni v. igazolványát, azt irod a működési engedély számai alapján?

És ha olyan tevékenységet is szeretne felvenni ami nem működési engedély köteles?

Katuka

HozzászólásSzerző: zsu66 » csüt. máj. 22, 2008 5:24 pm

Bocs Katuka, hogy még nem válaszoltam, de közben én is rá kérdeztem most hogy müködik nálunk ez a dolog.A müködési engedélyes kollega nő azt mondja, most már nálunk ismegváltozott minden.Ugy van ahogy ügyfeled is mondja: Működési engedély csak akkor ad ki ha vállalkozói igazolványban szerepel az új tevékenység, viszont ev. csak akkor adjákki, ha van működési engedély!! Nálunk Úgy oldották meg elkezdi beszerezni a müködési engedéllyel kapcsolatos papirokat amikor már mondják melyik napra lesz kész azon a napon bemegy az okmányirodába viszi az igazolást, hogy a működési engedély folyamatban. Át Írják a EV ig, átmegy a működési engedélyért és amikor azt megkapja gyorsan vissza viszi bemutatni az okmány irodába.EZ kisvárosban működik is, de másut hogy oldják meg nem tudom.

Azt is mondta olyanra kell kiváltani esetleg ami nem működély engedély köteles, mint az egyéb nem bolti, piaci kisker. vagy az egyéb áruk piaci kisker. 

zsu66

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. máj. 22, 2008 5:48 pm

garbo50

HozzászólásSzerző: panni1021 » hétf. máj. 26, 2008 2:26 pm

Kedves Zsu !

Segítségedet kérném én is. Van egy vállalkozóm, aki 8 éve vállalkozó. Mezőgazdasággal foglalkozik, és mellette ügynöki tevékenységet és nagykereskedelmi tevékenységet is folytat. Ő sem tudta kicserélni az igazolványát, mivel telephely engedélyt kell kérnie. Így lehet ez ?

Üdv. Panni 

panni1021

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók