Adófórum

Adózási és számviteli információk

gépkocsi üzemanyag elszámolása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Pikikee » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az egyéni vállalkozónak és a mezőgazdasági őstermelőnek – az előzőeken túlmenően – lehetősége van arra is, hogy útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométernek megfelelő költséget számoljon el a személygépkocsi üzemi célú használata miatt. Ekkor azonban a fenntartási költségek a kilométerenkénti 9 Ft normaköltség alkalmazásával számolhatók el.

Ez van az APEH honlapon. Tavaly vezettem útnyilvántartást. Nem személygépkocsiról van szó hanem haszongépjármű ( ez van a forgalmiban) Itt viszont személygépkocsit írnak.
Szerintetek választhatnám az idén a havi 500 km-es elszámolást útnyilvántartás helyett ? 
Vagy mivel haszongépjármüről van szó nem tehetem meg ?

Ha mégis megtehetem akkor vajon minden hónapra elszámolható ? Mert télen az Ácsok nem tudnak dolgozni, viszont itt az van írva, hogy havonta elszámolható. Csak azért agyalok a dolgon mert bizony ha munka van sokkal több km-et fut az autó. Viszont éves szinten jobban járnék ha minden hónapban elszámolható 500 km.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv: Ildi
Pikikee

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. máj. 11, 2008 6:29 pm

Szia Ildi! Amit írsz, az csak a szemgk-ra vonatkozik. Tgk-ra nem számolhatsz 500Km-t, ott egyébként menetlevél vezetése kötelező. Menetlevél alapján számolhatsz üzemanyag ktg-et, de 9Ft-ot sem lehet elszámolni. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. máj. 12, 2008 7:20 am

Szia Ani!

Akkor sem számolhatja el a 9 ft-ot ha nem számol el rá amortizációt?

kati1012

HozzászólásSzerző: Pikikee » hétf. máj. 12, 2008 10:02 am

Sziasztok !

A menetlevélbe a magánutakat is be kell írni ? 
Ami nem a vállakozás érdekében merül fel.
Az autó Mitchubissi L400-as és sajnos haszongépjáműként van a forgalmiban. Tehát akkor ezt a tehergépkocsi kategoriába kell sorolnom. :(((
Viszont ha nem számolhatok el rá +9 ft-ot , akkor az egyébb szerelési, zöldkártya, súlyadó, biztósítási díj stb-ből sem számolhatok el részarányosan semmit ?
Már megitn hol van itt az igazság ? :-)  A személyautóba nem lehet bepakolni mindent ami egy-egy munkához szükséges.
Pikikee

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. máj. 12, 2008 10:21 am

Szia Ildi!

Biztos, hogy tehergk? Nem a forgalmiban szereplő minősítés számít SZJA-tv. szempontjából, hanem az tv. szereplő meghatározás. Ha aszerint személygk, akkor nem számít tehergk-nak. Azaz écs-t pl. csak úgy számolhatsz el rá, ha megfizeti a cégautó adót.

A 9 Ft/km tilalma nem azt jelenti, hogy az üzemanyagon kívül nem számolhatsz el költségeket. Hanem azt, hogy csak számlák alapján, az üzleti km-re eső hányadot, és nem átalány 99 Ft-ot. Ha tehergk., akkor a menetlevelet minden esetben ki kell tölteni, mert egy közúti ellenőrzés is kérheti.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Pikikee » hétf. máj. 12, 2008 4:46 pm

Szia Böbe !

Szóval közúti ell. alkalmával is kérhetik. Ezt sajnos már tapasztaltuk. Bár akkor még nem volt vállakozása a páromnak ezért igen csak meglepödtünk. Szerencsére azt megusztuk egy figyelmeztetéssel. Azzal tavaly is az volt a gondom, hogy a "csatolt okmányok" rovatba tüntettem fel, hogy ki az ügyfél, mert nem találtam más helyet neki. Oda irtam be azt is ha magán útról volt szó. Csak így hóvégén elég nehéz az összesítés, ezért vezettem még külön az útnyílvántartót is.
Azt hiszem maradok akkor megint a "kettős" elszámolásnál. Pedig könnyíteni akartam a dolgokon, de úgy tünik ez nem megy.
Nem számolok el écs-t rá mert így sok a költség és nem akarok még cégautó adót is fizetni, ami meg nekem lenne költség.

Most már csak abban segítsetek, hogy ha nem fizetek cégautó adót akkor arányosíthatom a többi költséget ?
Mondjuk úgy, hogy decemberben már látom, hogy mennyi volt a magán út és mennyi a vállalkozás érdekében. Majd kiszámolom az erre jutó költségeket egybe. ( természetesen amiről számla, vagy befizetési csekk van )
Vagy ez így nem jó ?  Tavaly nem foglalkoztam vele mert csak fél évről volt szó és nem volt sok km. Az idén viszont azt hiszem megéri ezzel is foglalkozni, csak azt nem tudom, hogy hogyan ?
Most pl itt volt a kötelező biztósítás. Ezt már most kell arányosítanom vagy megtehetem év végén? A logika azt követelné, hogy évvégén, mert akkor látom, hogy mennyi is volt az össz. km. Viszont már azt is megtanultam, hogy nem lehet a logikát keresni mindenben :-))
Pikikee

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. máj. 12, 2008 7:20 pm

Szia Ildi!

A cégautó adó megfizetése a beszerzési ár elszámolását teszi lehetővé illetve azt, hogy minden utat üzleti útnak ismer el a törvény. Nem zárja azonban ki az egyéb ktg-k elszámolásának lehetőségét. 01.01-én felírod a km óra kezdő állását, 12.31-én pedig az év végit. Menetlevelet vezetsz év közben - mert azt mondod teherautóról beszélünk és a megtett utak arányában elszámolod a számlákkal csekkekkel, határozattal alátámasztott költségeket. Pontos számot csak év végén lehet megállapítani szerintem is.

Ne felejtsd el, hogy a gépjármű tulajdonjogát igazolni kell egy esetleges adóellenőrzés során. A tulajdonjog igazolása a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel történik, amelyet az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. máj. 12, 2008 8:21 pm

Szia Ildi!

Mire a géphez jutottam (a "beste kölök" miatt), már választ is kaptál a kérdésekre. Úgyhogy jó munkát kívánok. Üdv: Böbe (és köszi a sok humort).

validitas

HozzászólásSzerző: Pikikee » kedd máj. 13, 2008 4:33 pm

Sziasztok !

Kicsit még értetlenkedek :-)

1.200e ft az autó beszerzési ára. Most 11 éves, azt mondom, hogy kb 6 évig még esetleg üzemképes állapotban marad. Maradványértéke ekkor már nulla, mert még a bontóba is nekm kell fizetni a bontási engedélyért.
Évente az écs-je 200e ft. viszont ezzel ellentétben befizetek 144e ft cégautó adót, és továbbra is csak az üzleti útra számolhatom el az üzemanyagárat.
Na ennyi papír munkát nem ér meg nekem, nem beszélve róla, hogy még így sem tudok váll. kívétet eszközölni, mert "megöli" a téli és egyéb munkamentes hónapokban a járulékok. Ezzel akkor lenne érdemes foglalkoznom, ha csökkentenem kellene a bevételt ( ami jelen esetben még nem aktuális :( )

Ezt jól számoltam , vagy tévedek ?

Nos, ha nem écs-zek , akkor ha jól értem év elején felírom a kezdő km óra állását ( ami a menetlevélen is rajta kell , hogy legyen ) majd év végén is, és kívonom a magán útakat. A maradékot arányosítom az egyéb költségekkel ? Jól értem, hogy ezt megthetem écs és cégautó adó nélkül is ?

Bocsi, de ilyen az értetlen nő :-)
Pikikee

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd máj. 13, 2008 4:59 pm

Ildi!

Ha fizethetnél cégautó adót (mert személygépkocsid volna) akkor minden költséget elszámolhatnál! Nem kellene arányosítgatni + leírhatnád a kocsi beszerzési árát is, ha most vetted volna.

Ha nem écs -zel.....: igen. pontosan úgy történik, jól érted. Minden amiről számla, csekk, határozat van arányosan költség. Év végén jól jöhet, majd eldöntöd, hogy van-e rá szükség. Addig pedig gyűjtsd a számlákat! Oké?

P.Zsuzsa

zspotorke

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók