Szia Ani!
Akkor sem számolhatja el a 9 ft-ot ha nem számol el rá amortizációt?
Szia Ildi!
Biztos, hogy tehergk? Nem a forgalmiban szereplő minősítés számít SZJA-tv. szempontjából, hanem az tv. szereplő meghatározás. Ha aszerint személygk, akkor nem számít tehergk-nak. Azaz écs-t pl. csak úgy számolhatsz el rá, ha megfizeti a cégautó adót.
A 9 Ft/km tilalma nem azt jelenti, hogy az üzemanyagon kívül nem számolhatsz el költségeket. Hanem azt, hogy csak számlák alapján, az üzleti km-re eső hányadot, és nem átalány 99 Ft-ot. Ha tehergk., akkor a menetlevelet minden esetben ki kell tölteni, mert egy közúti ellenőrzés is kérheti.
Üdv: Böbe
Szia Ildi!
A cégautó adó megfizetése a beszerzési ár elszámolását teszi lehetővé illetve azt, hogy minden utat üzleti útnak ismer el a törvény. Nem zárja azonban ki az egyéb ktg-k elszámolásának lehetőségét. 01.01-én felírod a km óra kezdő állását, 12.31-én pedig az év végit. Menetlevelet vezetsz év közben - mert azt mondod teherautóról beszélünk és a megtett utak arányában elszámolod a számlákkal csekkekkel, határozattal alátámasztott költségeket. Pontos számot csak év végén lehet megállapítani szerintem is.
Ne felejtsd el, hogy a gépjármű tulajdonjogát igazolni kell egy esetleges adóellenőrzés során. A tulajdonjog igazolása a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel történik, amelyet az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.
Üdv: P.Zsuzsa
Ildi!
Ha fizethetnél cégautó adót (mert személygépkocsid volna) akkor minden költséget elszámolhatnál! Nem kellene arányosítgatni + leírhatnád a kocsi beszerzési árát is, ha most vetted volna.
Ha nem écs -zel.....: igen. pontosan úgy történik, jól érted. Minden amiről számla, csekk, határozat van arányosan költség. Év végén jól jöhet, majd eldöntöd, hogy van-e rá szükség. Addig pedig gyűjtsd a számlákat! Oké?
P.Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég