Adófórum

Adózási és számviteli információk

szerzői jogdíj adózása

Nemzetközi adózás

szerzői jogdíj adózása

HozzászólásSzerző: Csigabiga » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi kérdésben.

Van egy hazai magánszemély, aki igen okos volt és kitalált valamit, amit egy hasznosítási szerződéssel (szerzői jogdíj) egy német cég egyszeri díjként megvásárolt tőle. Ne kérdezzétek mi, magam sem tudom... Szóval több millió Ft-ot fog így kapni. Ennek 80%-a jogdíj, mivel hasznosítási szerződéses, így az szj tv szerint a vagyoni jog felhasználásának ellenértékeként kifizetett díj nem járulékterhes. 20%-a alkotói díj, ami - egy szakember gyors megválaszolása alapján - járulékköteles, mivel a min.bér 30%-át bőven meghaladja. 

A kérdés, szerintetek hol lehet utánaolvasni annak, hogy egyáltalán mi járulékköteles és mi nem az? Valamint az szja-t illetve az EHO-t ki fizeti meg abban az esetben ha a német cég a kifizető? Mert gondolom ő nem tudja visszatartani és befizetni. Kérdés még az, hogy ez tuti hazai bevétel? Mármint itt kell, hogy adózzon? Ha itthon kell adózni, szerintetek mivel egyszeri díj, nem kell adószámot kérnie?

 Nagyon megköszönném ha valaki segítene.

Üdvözlettel: Szilvi 

Csigabiga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

szerzői jogdíj adózása

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd máj. 06, 2008 9:41 am

Szia Szilvi!

Az adózási kérdésre- biztos hogy itthon adózik, mert lakhelye, tartózkodási helye Magyarország, ahogy kiveszem a fentiekből.

A szerzői jogdíjas dolgokra vonatkozóan első körben ajánlom ezt az oldalt, melyen tovább "szörfözve" sok hasznosíthatót találsz.

http://www.eji.hu/adozas_es_tarsadalombiztositas/a_muveszek_adozasarol/a_muveszek_adozasarol.html 

 

 

Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

szerzői jogdíj adózása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd máj. 06, 2008 11:01 am

Szia Szilvi!

A jövedelemszerzés helye az SZJA-tv. 3.§ 4. h) pontja alapján:

h) a szellemi alkotáshoz fűződő törvényi védelem alatt álló jog (így különösen szabadalom, ipari minta, védjegy, védett eljárás, szerzői jog) révén megszerzett jövedelem (jogdíj) esetében - az a) és d) alpontban foglaltaktól függetlenül - a jogdíj fizetésére kötelezett személy illetősége szerinti állam - amennyiben a jogdíj fizetésére belföldi telephelye (állandó bázisa), fióktelepe, kereskedelmi képviselete útján kötelezett, akkor belföld -, ha azonban a jogdíjfizetés alapjául szolgáló jog ténylegesen a jogosult magánszemély belföldi telephelyéhez (állandó bázisához) tartozik, akkor belföld;

Tehát először meg kell vizsgálni, hogy a jog hova tartozik, van-e a jogdíj fizetésére kötelezettnek belföldi fióktelepe, képviselete. Ha nincs - és a jog sem belföldhöz kötődik -, akkor a jövedelemszerzés helye külföld, és a kettős adózást kizáró egyezményben (ha van a két állam között) kell utánanézni, mert az írja elő, hol adózik a jövedelem (belföldön, külföldön, vagy mindkét helyen).

Üdv: Böbe
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

szerzői jogdíj adózása

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd máj. 06, 2008 1:22 pm

Sziasztok!

A magyar-német egyezmény idevonatkozó része.

12. Cikk

Licencdíj

(1) A licencdíj, amely az egyik Szerződő Államból származik és amelyet a másik Szerződő Államban illetőséggel bíró személynek fizetnek, csak a másik államban adóztatható.

(2) Az ebben a cikkben használt „licencdíj” kifejezés azt a bármilyen jellegű térítést jelenti, amelyet irodalmi, művészeti vagy tudományos művek, beleértve a filmeket vagy mágnesszalagos felvételeket, szerzői jogának, szabadalmának, védjegyek, minták vagy modellek, tervek, titkos formulák vagy eljárások használatáért vagy használati jogáért, vagy ipari, kereskedelmi vagy tudományos felszerelések használatáért vagy használati jogáért, vagy ipari, kereskedelmi vagy tudományos tapasztalatok közléséért fizetnek.

Az én értelmezésem szerint a Németországból ( egyik szerződő államból) származó licencdíj a Magyarországon illetőséggel bíró (másik szerződő állam) magánszemélynek került kifizetésre. Így Magyarországon adóztatható.

Az erre vonatkozó adózási szempontok szerintem a linken elég jól összevannak szedve.

Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

szerzői jogdíj adózása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd máj. 06, 2008 1:35 pm

Szia!

Ezek szerint belföldön adózik, viszont már csak az a kérdés, hogy a járulékokat ki és hogyan fizeti meg a munkadíj-rész után? Mert az járulékköteles, ha a min.bér 30%-át elérte (a kérdés szerint igen). Ha a jogdíj fizetője nem minősül az Art.szerint kifizetőnek, akkor szerintem a járulékot és az EHO-t a magánszemélynek kell megfizetnie.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

szerzői jogdíj adózása

HozzászólásSzerző: Csigabiga » szer. máj. 07, 2008 6:24 am

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen a válaszokat. Akkor ezek szerint belföldön adózik, azóta olvastam, hogy mivel nem rendszeresen végzett gazdasági tevékenység, így adószám nélkül adózhat. 2008-tól megengedi a törvény, hogy a 7-es adószámos adózók is saját maguk fizessék be az adójukat negyedévente. Legalábbis a linkben ezt véltem felfedezni. Úgyhogy az alkotói díj része után kellene kitalálni, hogy a járulékokat hogyan és ki fizeti... Mert saját maga csak nem fizetheti maga után? Nem tudom...

 

Üdv: Szilvi 

Csigabiga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

szerzői jogdíj adózása

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. máj. 19, 2008 8:35 am

Szia!

A járulékot természetesen a magánszemély fizeti, de ez  az olyan járulékra vonatkozik, amit egyébként is fizetnie kell egy magánszemélynek. tehát a foglalkoztatói, kifizetőt terhelő járulékok őt nem terhelik. Az Szja bevallásban tud eleget tenni ennek.

Biztosított (2007.évi)   7 % egészségbiztosítási és 8,5 % vagy 0,5+8 % nyugdíjjárulékot fizet.

Üdv.

 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron