Adófórum

Adózási és számviteli információk

2008-ban megkapott 2007-es támogatás

Számvitel

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nagyon szépen kérlek segítsetek, mert teljesen tanácstalan vagyok! Több ismerősömtől kértem tanácsot, de nem tudtak segíteni a terület alapú támogatás elszámolásában!
Van egy mezőgazdasági Bt-ém, területalapú támogatást kap, a megművelt területek után. A 2007-es évi támogatást 2008 januárban kapta meg! ezt el kellene határolni! Na igen de nem értem az elhatárolás lényegét, hogy tudom ezt számvitelileg megoldani? 482-költségek elhatárolása, 392 bevételek elhatárolása!
Másik gondom az viszont, hogy ez a támogatás a falugazdász véleménye szerint, leadózott, igen de akkor hogy könyveljem hogy eredményt ne érintsen, gondolok itt a társasági adóra! Hol szerepeltettem ezt a támogatást? Hova könyvelem? Mert ha már leadózott akkor ne hogy már ezzel az összeggel legyen nyereséges a Bt!
Köszönöm a segítséget előre is!
Van valakinek hasonló esete?

fjozsefne

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. máj. 02, 2008 6:52 am

Szia!

Az elhatárolásod nem jó. Az egyik lába, a bevételi oldal, a 9-es számlaosztályban van, azt hiszem a 96-ban, és a másik lába lesz a 392-ben.

Ami a kérdésed második felét illeti, arra nem tudok válaszolni. Ugyanis lövésem sincs a terület-alapú támogatásokhoz. Talán majd valaki más segít ebben.

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: fjozsefne » pén. máj. 02, 2008 7:12 am

Szia Zsuzsa, én nem elhatárolás kontírozását írtam le, hanem, a költségek elhatárolására a 482, a bevétel elhatárolására a 392 áll rendelkezésre!
fjozsefne

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. máj. 02, 2008 8:34 am

Ja! Nekem nem volt tiszta.

A jelen helyzetben a bevétel az, ami nem az adott időszakban (2007) folyik be, hanem a következő évben. De ennek ellenére 2007-re kell kimutatni.

Itt nem költséget kell elhatárolni, hanem bevételt.

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: andulka » pén. máj. 02, 2008 9:48 am

Szia!

Az elhatárolásnak az a lényege, hogy egy jövőben kapott bevételt a tárgyidőszakban el kell számolni.

2007.12.31-én előírod:  T 392 - K 96  100 Ft    - növekszik az eredmény

2008.01.01-jén feloldod az elhatárolást:  T 96 - K 392  100 Ft    - csökken a 2008. évi eredmény

amikor a pénzt megkapja, akkor:  T 38 - K 96   100 Ft   - növekszik a pénzeszköz, az eredmény egyenlege nulla ( -100 + 100)

Tehát növekszik a 2007. évi eredmény, a 2008. évi viszont nem, és növekszik a 2008. évi pénzeszköz.

Én sem értek ehhez a támogatási formához, de ha csökkenthető vele a TAO-alap, akkor a 2007. évi bevallás 03-as lapján beírod a csökkentő tételek közé. Könyvelni a 96-os számlaosztályba kell, max. nyithatsz egy alszámlát ezen belül, pl. adóalapot csökkentő kapott támogatás, így a főkönyvi kivonatból is egyértelműen látszik majd.

Andi 

andulka

HozzászólásSzerző: Boholyné » pén. máj. 02, 2008 1:14 pm

Szia !

Én ugyan nem mezőgazdasági terület alapú támogatást kaptam, de három pályázat útján nyertünk közel 50.000.000 Ft-ot. Én nem értek egyett az aktív időbeli elhatárolással, mivel a kapott támogatások összegét a számvitel előírja, hogy passzív időbeli elhatárolásként kell kezelni. A kapott támogatások esetében pedig mindig igaz, hogy valamilyen költség vagy ráfordítás ellentételezésére nyújtják, tehát ezek felmerülésének idejében és arányában lehet a kapott támogatást bevételként elszámolni.

Ennek megfelelően én a következőket tettem és tenném ma is:

1, lépés:  megkaptam a bankszámlámra 2008 évben a támogatás összegét

T : 384 / K: 482     1.000

2, lépés : mindig a költségek arányában lehet az elhatárolást feloldani, ezért megnézném mennyi volt az ezzel kapcsolatosan felmerült, elszámolható költségeim összege. Arányszámot számolok. pl ((écs/összes bekerülési érték)*100) Ha ez meg van akkor a támogatás összegét szorzom az arányszámmal és ezt az értéket tenném a bevételekre.

T : 482 / K : 96         200

Na most ha 2008 évben kaptad meg a  támogatás összegét, de 2007 évre vonatkozik akkor a 2. lépést könyvelném 2007 évre vonatkozóan. Az értékek csak példaértékűek.

Szia Andrea 

Boholyné

HozzászólásSzerző: Rónyai » pén. máj. 02, 2008 3:20 pm

A 2007 évet érintő területalapu támogatást a tárgyévi - egyéb bevétel  "96" - bevételek között kell könyvelni, ugyanis az igénylést is megtörtént 2007-ben, csak a pénzügyi teljesités csuszott átt 2008-ra. / az én cégem a felét megkapta még 2007-ben, a másik felét kapta meg 2008-ban / A határozat alapján én a MVH-val szemben fennálló követelésként könyveltem, mivel a határozat is megérkezettt /szerintem mindenkinek / december - januárban. A mérlegkészités időpontjáig befolyt előző évet érintő bevétel pedig mindenképpen az előző év  bevételét növeli, igy része az eredménynek. Ezt nem lehet elhatárolni, ez nem csökkenti a Tánya alapját.  / csak a különadónál van csökkentő szerepe /

Rónyai

HozzászólásSzerző: thzs » pén. máj. 02, 2008 4:51 pm

Sziasztok!

Csatlakozok Rónyaihoz. Van két állásfoglalásom, amelyet ide bevágok, mert az erőforrás feltöltés sajnos nem működik.  Ha költségek ellentételezésére kap valaki támogatást, akkor  már jó ideje le kell adóznia a tao-nál,míg a különadó valóban másként kezeli a kapott támogatásokat.

Az állásfoglalás viszonylag régi, de a lényege most is jó. 

Üdv.Zs. 

Adó-kérdések és válaszok

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtott támogatási okirat alapján járó támogatások értékének elszámolása

2005. 06.

Adatbázisban olvastam a WE-2818. számú kérdésre adott választ, mely egyértelműen rögzíti, hogy a 41/2004. évi FVM. rendelet alapján járó földhasználati támogatás, akkor is bevétel a Számv. tv. 77. § 3. bekezdés b. pontja szerint, ha azt az állam (APEH) a mérlegkészítés időpontjáig nem fizette meg.

Mely év bevételeként kell elszámolni a 86/2004. FVM.(V.15.) és a 87/2004.(V.15.) rendelet alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtott támogatási okirat alapján járó támogatások értékét?
MVH. azonos-e az állammal?
Területalapú támogatások összegét három rendelet is szabályozta 2004.évben, az egyik bevétel, a másik nem - a könyvvizsgálók szerint.
Úgy gondolom, hogy az majd segít a 2005. évi könyvelési teendőkben is, hiszen a 2005. évi támogatások kifizetésének határideje 2006. június 30. mely időpont ugyancsak túl van az éves beszámoló leadásának időpontján is.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 77. (a továbbiakban: Sztv.) § (2) bekezdés d) pontja alapján a költségek (ráfordítások) ellentételezésére - visszafizetési kötelezettség - nélkül belföldi vagy külföldi gazdálkodótól, illetve államközi szerződés vagy egyéb szerződés alapján külföldi szervezettől kapott támogatást az egyéb bevételek között kell nyilvántartani.

Az Sztv. 3. § (1) bekezdése alapján belföldi gazdálkodónak minősülnek - többek között - az államháztartás szervezetei (így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (továbbiakban: MVH) is).
A támogatások számviteli elszámolásánál valóban meg kell különböztetni az Sztv. 77. (2)-(3) bekezdése alapján azt, hogy a támogatás kitől származott. Ha a költségek ellentételezésére az adóhatóságtól - visszafizetési kötelezettség nélkül - igényelhető támogatás, az üzleti évhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig igényelt összegét el kell számolni, függetlenül a pénzügyi rendezéstől. Ennek indoka az, hogy a társaság számára biztos bevételt jelent az adóhatóságtól - jogszerűen - igényelt támogatás.

A 86/2004. (V. 15.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlegéből finanszírozott egységes területalapú támogatás 2004. évi igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről rendelkezik. Ezzel kapcsolatban a támogatási kérelmet 2004. június 30-ig kellett benyújtani az MVH-nak, melyet az MVH 2005. április 30-ig elbírált. A támogatás kifizetése a kérelmet benyújtó mezőgazdasági termelő bankszámlájára történő átutalással történt.

A területalapú támogatások kifizetése jogszabály alapján 2004. október 16-tól 2005. április 30-ig történt.

A 87/2004. (V. 15.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlegéből finanszírozott egységes területalapú támogatásokhoz kapcsolódó 2004. évi kiegészítő nemzeti támogatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről rendelkezik.

E támogatás kifizetéséről az adóhatóságnak a köztartozással kapcsolatos bekezdése szerinti tájékoztatását követően az MVH intézkedik.

Amennyiben az üzleti évhez vagy a tárgyévet megelőző üzleti évhez kapcsolódó támogatás pénzügyi rendezése a mérleg fordulónapja és a mérlegkészítés időpontja között megtörtént, a támogatást az aktív időbeli elhatárolásokkal szemben kell az egyéb bevételek között könyvelni az alábbiak szerint:
T 39: Aktív időbeli elhatárolások
K 96: Egyéb bevételek.

Ebben az esetben a tárgyévet követő üzleti évben a pénzügyi rendezéskor
T 38: Pénzeszközök
K 96: Egyéb bevételek,
kell az időbeli elhatárolást megszűntetni
T 96: Egyéb bevételek
K 39: Aktív időbeli elhatárolások.
Amennyiben a kapott támogatás az ellentételezendő költségeket csak részben fedezi, a támogatás csak a támogatási megállapodásban rögzített arányban számolható el az egyéb bevételek között, a különbözetet pedig időben el kell határolni.
Az egyéb bevételek többségét csak akkor lehet elszámolni, ha a pénzügyi rendezésük a mérlegkészítés időpontjáig megtörtént. Többek közt ilyen bevétel a szerződésen alapuló a költségek ellentételezésére visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás. Tehát amennyiben a vállalkozás 2005-ben jut(ott) a támogatáshoz, abban az esetben a kapott összeget 2005-ben kell az egyéb bevételek között elszámolni.
Válasz: Germán Gábor 2005. 06.  
Azonosító: WE-3010

Kapott támogatás előfinanszírozásának és jóváírásának könyvelése

2005. 05.

1. Kettős könyvvitelt vezető kft. esetében melyik időszakra kell elszámolnia 41/2004 FVM (IV.7) és a 91/2004 FVM (V.20) rendelet alapján kapott földhasználati és állattartási támogatást, ha a pénzügyi teljesítés csak 2005. évben történt meg a mérlegkészítés napja után?
2. Hogyan kell a kettős könyvvitel rendszerében elszámolni az előbbi kft. esetén a hitelintézettel kötött megállapodás alapján a földalapú támogatás 2004. évben történt előfinanszírozását/ faktorálását? Szintén melyik időszak bevételeként kell jóváírni, elszámolni?

1. A földhasználati és állattartási támogatás az APEH-től igényelhető támogatás, az elszámolása a számviteli törvény 77. § 3. bekezdésének b) pontja alapján történik. Így a kft. a bevallás benyújtásakor a támogatást előírja az állammal szembeni követelésként az egyéb bevételekkel szemben, a számviteli törvény hivatkozott paragrafusa alapján. Tekintettel arra, hogy a támogatást 2004. december 10-től lehetett igényelni, ezt a támogatást a 2004. évi beszámolóban ki kell mutatni függetlenül attól, hogy csak 2005-ben történik meg annak pénzügyi rendezése.
2. Ha a kft. előfinanszírozási/ faktorállási szerződést kötött a bankkal, a hitelintézettől kapott összeget előlegként (100 egység) kell kimutatni (a 4 egység lebonyolítási díjat pedig bankköltségként kell elszámolni). A támogatást az 1. pontban leírtak szerint a bevalláskor el kell számolni (100egység). Ezt követően még a 2004. évben az állammal szemben előirt követelést, mint követelés értékesítést, az egyéb bevételekkel és egyéb ráfordításokkal szemben el kell számolni a támogatás összegével egyezően (100-100 egység). Az így kimutatott bankkal szembeni követelést össze kell vezetni az ugyanilyen összegű tartozással (100-100 egység).

Válasz: Borzáné Botka Erika 2005. 05.

Azonosító: WE-2818

thzs

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. máj. 02, 2008 6:01 pm

Pont azért javasoltuk az elhatárolást, mert a pénz csak 2008-ban folyt be, holott az 2007-re járt. 

Végül is valóban könyvelhető MVH-val szembeni követelésként is, de hirtelenjében nem látom át, hogy melyik könyvelés milyen szempontból helyesebb, mint a másik. A végeredmény ugyanaz.

Andreával viszont nem értek egyet, hogy T48 - K96 a 2007-es évre, a 48-nak ugyanis szerintem az év végi mérlegben nem lehet tartozik egyenlege.

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. máj. 03, 2008 5:34 am

Nagyon szépen köszönöm az állásfoglalást, viszont még vannak homályos részek számomra!
Ahogy olvastam az állásfoglalást :
,,Amennyiben a kapott támogatás az ellentételezendő költségeket csak részben fedezi, a támogatás csak a támogatási megállapodásban rögzített arányban számolható el az egyéb bevételek között, a különbözetet pedig időben el kell határolni.,,
Egy MVH-ás támogatás alapján én honnan tudom meg, hogy a támogatás fedezte a költségeket, vagy nem, ugyan is mi a megművelt terület alapján kapjuk meg ezt az összeget! Milyen költséget tudnák én itt elhatáolni.?
Viszont ezen támogatás után nekem társasági adó fizetési kötelezettségem van! Azt hittem erdménybe nem számít bele, pl.-ul 1Millió után szépen adózhatok!
Jövedéki adóval kapcsolatban /üzemanyag/ valami hasznos állásfoglalásotok nincsen, vagy tanács? Az is eredménybe számító bevételek között kell kimutatni?
fjozsefne

Következő

Vissza: Számvitel