Adófórum

Adózási és számviteli információk

Osztalék - 4 %-os EHO

SzJA

Osztalék - 4 %-os EHO

HozzászólásSzerző: b.n.kata » szer. feb. 06, 2008 2:53 pm

Sziasztok!

Én is elakadtam az osztaléknál, nálam is levonták a 4% EHO-t a 2007 évben kifizetett 2006 évre szóló brutto osztalékból,
és sehogy sem jutottam dűlöre hogy beirjam e a 260. sorba vagy se,és beirjam e a 262 és 263. b)oszlopokba vagy se,
pont az általatok fentebb emlitett okok miatt.

Elolvasva amiket ezzel kapcsolatban itt irtatok, szerintem is ugy jó ha csak és kizárólag a 263. a) oszlopba irom be amit a
kifizetö levont.(Tehát sem a 260, sem a 262. sorokba nem kell irni semmit, sem a 263. b) oszlopba nem kell irni semmit.)
Ez igaz ha tutira nem haladja meg a 400.000 felső fiz,határt.

De arról nem esett szó, és a kitöltési útmutatóban (260. sorhoz tartozó) sincs konkrétan leirva, milyen dokumentumokból
állapitsam meg hogy a kifizető által levont összeggel már meghaladom e (vagy esetleg már anélkül is meghaladtam)
a 400.000 Ft felső fizetési határt vagy sem. Én arra gondolok (a 260.sorhoz füzött magyarázatba is bele vehette volna az
APEH),hogy vegyük elő az "Igazolás az egyéni járulékalapot képező juttatásokról 2006.évre" igazolást amit 2007.januárban
kellett kapni a munkáltatótól(foglalkoztatótól),
és azon "a foglalkoztatót terhelő egészségbiztositási járulék" sorban szerplő összeghez (ez legyen most A)
adjuk hozzá a most levont EHO-t  (ez legyen most B).
Nézzük meg A+B nagyobb e mint 400.000, ha igen akkor visszaigénylés van. (de mennyi ? amennyit most levontak?)

Na de mi van akkor ha a most bevallást készítő 2006.ban főállása mellett egyéni vállalkózó is volt. Akkor keresse ki a bevallásaiból a vállalkozásában befizetett 11%-os eg.bizt.járulékot (06584-02-01 lap. 18.sor) ( ez legyen most C).

És nézzük meg A+B+C nagyobb e mint 400.000. Ha nagyobb akkor visszaigénylés van? de mennyi? amennyivel meghaladja a 400.000 -t , de maximum a most levont összegig.

Na de a most levont összeg tulfizetésnek minősül e, ha a kifizető 4%-os EHO-t vont le, a 263. b) oszlop magyarázathoz az APEH kimondottan azt irja, hogy amit a kifizető 14%-os egészségügyi hozzájárulás cimén vont le és túlvont.

Szóval ha ezt igy kellene érteni, hát elég kacifántos, hogy majd előző évi bevallásaidbol és igazolásaidból probálj számolni.

A mondataim végére pontott tettem, de igazság szerint mindenhova kérdőjel illene. Ugyanis csak morfondírozok, biztosan rosszul mert ilyen bonyolult csak nem lehet vagy tán mégis?

Ti mit gondoltok erről? Inkább ne firtassuk a visszaigénylést lehetőségét?

Üdv. Kata
b.n.kata

Osztalék - 4 %-os EHO

HozzászólásSzerző: andiszaz » csüt. ápr. 24, 2008 5:03 pm

Ezt a hírmondó portálon találtam, 04.22-i dátummal: A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás (34. oldal) bevallásakor kérjük figyelembe venni a következőket. A 259-260. sorokban kizárólag a magánszemély saját egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét kell feltüntetni. A kifizető által levont egészségügyi hozzájárulás összegét, az adott soroknál leírtak miatt – nem itt, hanem az útmutatóban foglaltak alapján a 263. sorban kell közölni. Nekem még így se 100!
andiszaz

Osztalék - 4 %-os EHO

HozzászólásSzerző: b.n.kata » pén. ápr. 25, 2008 6:44 am

Szia ANDISZAZ!

Nekem se világos! Én a kifizető által levont 4 %-os EHO-t sehova sem irtam be. Csak akkor irtam volna be a 263.a)-ba, ha azzal együtt tulvonás(tulfizetés lett volna(meghaladta volna a 400.000-t). ekkor a tulfizetés összegét meg a b) oszlopba irtam volna.

De tulfizetésem nem volt. Igaz nem is tudom melyik évi eg.bizt járulékokkal kellett volna összevetnem (2006.évi vagy 2007 évi-vel), na és milyen bizonylatokról (lásd előző hozzászólásomat).

Szia. Kata
b.n.kata

Előző

Vissza: SzJA