Adófórum

Adózási és számviteli információk

Könyvvizsgáló a tszerzben és a cégbír-on

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Őstatu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A számviteli tv alapján a társaságnak kötelező a könyvvizsgáló. Ha szerződés köttetett egy könyvviszgáló céggel, azt szerepeltetni kell a társasági szerződésben ill. jelenteni kell a cégbíróságon? Egy ügyvéddel beszéltem, szerinte nem kell.

Szerintetek?

Kösz!

Őstatu

HozzászólásSzerző: validitas » szer. ápr. 23, 2008 1:46 pm

Szia!

A 2006.évi V. törvény 25.§ (1) szerint tartalmaznia kell, sőt e törvény 4-5-6.sz.mellékletében szereplő társasági szerződésmintákban is benne van. A cégnyilvántartásnak tartalmaznia kell a könyvvizsgáló adatait is, emiatt a cégbíróságnak is be kell adni, az ügyvéd szerintem nézzen egy kicsit jobban utána.

Üdv:Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. ápr. 23, 2008 2:14 pm

Annyira így van, hogy a cégbírósághoz a cégiratokkal együtt be kell csatolni a könyvvizsgáló elfogadó nyilatkozatát is. Szerintem is hívd fel az ügyvéd figyelmét - ha már fel kell hívni- erre a tényre, mert hiánypótlásra fognak felszólítani.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: validitas » szer. ápr. 23, 2008 2:19 pm

Az ügyvéd honoráriumának min. felét pedig mi kérjük a Zsuzsával! :-))) 

Nagyon a bögyömben vannak az ügyvédek:-))

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. ápr. 23, 2008 2:37 pm

Szia Böbe!

Nem vagy egyedül, sokan és sokszor "szívunk" áldásos tevékenységük miatt. Mindig eszembe jut, amit egyszer hallottam a "nélkülözhetetlenség" megteremtéséről. Na mi  azt nem érhetjük meg! Még akkor sem, ha lassan már 24 órát dolgozunk és már mindent betéve kell(ene)  (álmunkban is, ha van olyanokra időnk!) tudnunk. :-))))

Üdv: P.Zsuzsa 

zspotorke

HozzászólásSzerző: Őstatu » szer. ápr. 23, 2008 5:42 pm

Tudom, hogy ez van a jogszabályokban. Én még nem hallottam, hogy a cégbíróság hiánypótlást kért volna, de tény, hogy nem találkoztam sokszor a kérdéssel. Az ügyvéd (ismerve a jogszabályokat) ezt erősítette meg (mármint hogy a cégbíróság a módosítást így is elfogadja). A kérdés végső soron azért vetődött fel, mert ha egy cég új könyvvizsgálót szeretne, a társasági szerződés és a cégbírósági módosítás miatt nehezebben tud lépni. 
Őstatu

HozzászólásSzerző: Őstatu » szer. ápr. 23, 2008 7:31 pm

Természetesen nem arra gondoltam, amikor az elfogadó nyilatkozat nem lesz becsatolva. Arról írtam, amikor egyáltalán nincs semmi adatszolgáltatás a könyvvizsgálóról. Mi van akkor, ha szerződés van, elfogadó nyilatkozat meg nincs?
Őstatu

Vissza: Adatszolgáltatás