Adófórum

Adózási és számviteli információk

Jövedelem nyereség minimum

TAO

HozzászólásSzerző: bebebe » hétf. ápr. 21, 2008 7:41 pm

Szia Böbe!

Hát én is átolvastam kb. százszor a jogszabályhelyeket, de arra semmiképpen nem jutottam, mint ahogyan a 0729-es működik. Az ADÓ SZAKLAP 2008/5-6. számában van szó erről a témáról, de ott is ugyanazt írják le, mint ahogyan a 0729-es működik. Lassan be kell látnom, hogy mindenki nem jöhet szembe, hacsak nem én járok a rossz úton. El is fogadnám a dolgot, csak VALAKI MUTASSON RÁ ARRA A JOGSZABÁLYI HELYRE, ami szerint a jövedelem nyereség minimumot az arányosítás módszerével kell meghatározni, és ezt kell az AEE vagy a normál TAO alap közül a nagyobbal összehasonlítani. Mert nekem ez nem derül ki az ezzel kapcsolatos jogszabályokból.

Hogy miért nem fogadom csak el úgy a dolgot? Mert már az én logikám szerint le lett zárva egy könyvvizsgálatos cég, ahol a számítást a könyvvizsgáló is helyesnek találta, megkaptuk a záradékot és már le is adtuk a mérleget a cégbíróságra. (Na ennyire azért nem vagyok stréber, csak sürgős volt a Széchenyi-hitel megújítása miatt.) Sajnos a 0729-es csak ezután jelent meg, és hát a többit már tudjátok...

bebebe

bebebe

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd ápr. 22, 2008 5:23 am

Szia bebebe!

Ezt a kört több napon, héten keresztül lefutottuk az egyéni vállalkozó jövedelem minimumának a megállapításánál, annyi különbséggel, hogy ott azért volt egy számítási segédlet a kitöltési utmutató mellékletében. Ennek ellenére azt sem értelmeztük egyformán, mivel volt az a fránya segédtábla ami aztán a teljes káoszt okozta.  A törvény sehol nem ír arról, hogyan arányosítsunk. Valóban akár hány ezzel foglalkozó oldalt megnézel ( pl 5perc adó) csak az éves adózás előtti ereménnyel és adóalappal foglalkoznak. Kiindulásként ez az a két adat, amelyet össze kell hasonlítani. Ha az AEE - vagy adóalap kisebb, mint a 2 %-al számított akkor van a választási lehetőség, vagy a nagyobb után fizetsz, vagy nyilatkozol. A hab a tortán hogy ezt a keveredést az okozta, hogy egyszer eltörölték, majd julius 1-i hatállyal ujra megalkották- és ugye itt lép be ez a fránya megosztás, ( arányosítás és közbenső mérleg) Az én szerény véleményem szerint ez az amire a program készítői nem kapnak megfelelő instrukciót, mivel aki ezt adhatná maga is belekeveredett, mint majom a farkába, finomabban a házicérnába.

Megerősítésként csak annyit írhatok ujból, a számításod jó az 1072 nagyobb mint akár a 812, akár a 341 így biztos hogy a választás a 3-as kód. Megfizetni viszont az arányosítás miatt ( tehát szerintem és szerinted is itt lép be a megosztás) a 707-nek a 16%-át kell.  Talán előbb utóbb azok is ráéreznek, akik a programot készíttetik.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: zsombory@freemail.hu » csüt. ápr. 24, 2008 1:06 pm

Sziasztok

Én az alábbiak szerint számolnék:

Adott adatok: 

AAE eredmény: 812e

Normál TAO: 341e

Számított jövedelem nyereség minimum: 1072e

Számítás:

812000*181/365=402663 Ft

1072000*184/365= 540405 Ft

402663+540405= 943068 Ft

943068*16%= 150.890. Ft

mivel a 943068 ft nagyobb a 812e és a 341e ft-nál emiatt a 943068 ft-ot kell alapul venni.

Üdv: Attila 

zsombory@freemail.hu

HozzászólásSzerző: pimpa1 » hétf. máj. 04, 2009 10:46 am

Szia Bebebe! A kérdésem az lenne, hogy végül mi lett a helyes megoldás? Nekem is hasonló az esetem, csak eltelt 1 év. Ugyanúgy hiba jelzést ad, pedig az elvárt adó szerint nagyobb a fizetendő adó. Üdv: Pimpa
pimpa1

Előző

Vissza: TAO