Adófórum

Adózási és számviteli információk

iparűzési adó ellenőrzés

Ellenőrzés

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az általam átvett cégnél tavaly iparűzési adó bevallás ellenőrzés volt, ahol is az önormányzat megállapította, hogy az anyagöltségként elszámol  víz, gáz és áram számlákkal a vállalkozás jogtalanul csökentette az iparűzési adó alapját. Az önormányzat szerint a Htv-ben anyagköltség címszó alatt meghatározott számviteli meghatározásban ezek a tételek nem szerepelnek. Én minden bevallásomban anyagöltségként számoltam el ezeket a tételeket az ip. adóban is.

Szerintetek jogos, hogy nem tekinti anyagköltségnek az önkormányzat?

baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd ápr. 15, 2008 12:11 pm

Szerintem - és nem csak szerintem, valahol van róla leírás is - az áram,víz,gáz anyagköltségként számolódik el, akkor is, ha az a számla SZJ számmal jön.  Én is oda számolom el, és mindig is oda számoltam el. Mindjárt beteszek neked egy leírást.

 

82/2006. Számviteli kérdés

Vállalkozásuk ipari parkban működik. A közüzemi szolgáltatók által közvetlenül az ipari park számára számlázott energiadíjakat - külön fogyasztásmérők adatai alapján - az ipari park részünkre továbbszámlázza. Igénybe vett szolgáltatásként vagy anyagköltségként kell elszámolni az ilyen módon kapott energia értékét?

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 78. §-ának (2) bekezdése szerint anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét kell kimutatni. A magyar számviteli rendszer - a kialakult, több évtizedes gyakorlatnak megfelelően, összhangban a közvetlen önköltség szerkezete minél pontosabb megállapításának igényével - valamennyi felhasznált energiahordozó értékét [szilárd, folyékony és gáznemű energiahordozók, illetve a villamosenergia-felhasználás értékét, a fizetett (fizetendő) vízdíjak összegét] anyagköltségként rendeli elszámolni. Az anyagköltségként történő elszámolás független a szolgáltató számláján szereplő megnevezéstől, besorolástól, tehát akár közvetlenül nyújtott, akár közvetített szolgáltatásként számlázza azt a szolgáltató, azt minden esetben anyagköltségként kell kimutatni.

[2000. évi C. törvény 78. § (2)]

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd ápr. 15, 2008 12:28 pm

A 65/2007-es számviteli kérdés alapján is anyagköltség.  Nyilván a gázszámlában az alapdíj (ami karbantartást takar), valamint a csatornadíj - az . igénybevett szolgáltatás.

Egyébként: helyiadókról szóló tv. /1990.évi C./ VII.fejezet, Értelmező rendelkezések 52.§. 37.pont:

Anyagköltség: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esetében a vásárolt anyagoknak - a számvitelről szóló törvény szerint - anyagköltségként elszámolt bekerülési (beszerzési) értéke. Csökkenti az anyagköltséget a saját vállalkozásban végzett beruházáshoz felhasznált anyagok bekerülési (beszerzési) értéke, továbbá az az érték amellyel az adóalany az ELÁBÉ szerinti értékeként, valamint a közvetített szolgáltatások értékeként nettó árbevételét csökkentette.

Üdv. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 15, 2008 12:36 pm

 Szia!

A helyi iparűzési adóról szóló 1990.évi C. törvény 52.§-a szerint: 

37. anyagköltség: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esetében a vásárolt anyagoknak - a számvitelről szóló törvény szerint - anyagköltségként elszámolt bekerülési (beszerzési) értéke. Az egyszeres könyvvitelt, valamint - a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó - pénzforgalmi nyilvántartást vezető vállalkozók esetében a tárgyévi anyagbeszerzésre fordított kiadás, csökkentve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti záró értékével, növelve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti nyitó értékével. Csökkenti az anyagköltséget a saját vállalkozásban végzett beruházáshoz felhasznált anyagok bekerülési (beszerzési) értéke, továbbá az az érték, amellyel az adóalany a 36. pont szerint az eladott áruk beszerzési értékeként, a 40. pont szerint a közvetített szolgáltatások értékeként nettó árbevételét csökkentette;
38. anyag, áru: a számvitelről szóló törvény szerinti vásárolt készletekből az anyagok, az áruk;

A számvitelről szóló 2000.év C. törvény szerint vásárolt készletek 3.§ (6):

5. vásárolt készletek: az anyagok [alap-, segéd-, üzem- és fűtőanyag, alkatrészek, a 28. § (3) bekezdésének a) pontja szerinti eszközök], az áruk (kereskedelmi készletek, betétdíjas göngyölegek, a közvetített szolgáltatások), a készletre adott előlegek;

28.§  (3) A készletek között kell kimutatni továbbá
a) használatba vételükig azokat az anyagi eszközöket (szerszám, műszer, berendezés, felszerelés, munkaruha, egyenruha, védőruha), amelyek a vállalkozó tevékenységét legfeljebb egy évig szolgálják,

A probléma általában az egyszeres könyvvitelűvel szokott lenni, de a fentiek miatt szerintem nem helyesen járt el, nem jogos, hogy nem tekinti anyagköltségnek. Mindenképpen meg kell fellebbezni a megállapítást, bár azért a helyi rendeletet is át kell tanulmányozni, de a HTV-vel ellentétes nem lehet.

Üdv: Böbe 

  
 


   

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: BaraMa » kedd ápr. 15, 2008 4:58 pm

A múlt évben egyik szaklapban jelent meg egy cikk, hogy nem anyagköltség az, amit SZJ számmal számláz a szolgáltató.

Emiatt több fórumon is megkérdeztem, hogyan soroljuk be ezeket a közüzemi díjakat pld. villamos energia a számvitel szerint.

A Komárom-Esztergom Megyei Adóhivatal leírt válasza szerint ANYAGKÖLTSÉG, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Konzultációs Szolgálata szerint ANYAGKÖLTSÉG.

A társaság helyében kérnék egy felülellenőrzést az önkormányzat helyi adójára vonatkozóan - természetesen, ha nagyösszegű emiatt a megállapítás.

Ami érdekes, hogy útnyilvántartás alapján elszámolt üzemanyagköltségtérítést viszont van olyan önkormányzati ellenőrzés - ami anyagköltségnek tekint. Holott a számvitelben személyi jellegű kifizetésként az 55. számlacsoportba könyvelünk!

 

Üdvözlettel! 

 

BaraMa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » szer. ápr. 16, 2008 9:46 am

Böbe! Egyetértek veled, az Ön. azonban épp az 5. pont felsorolásába köt bele, hogy itt nincs nevesítve!
baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. ápr. 16, 2008 10:20 am

Az Adóellenőrzés c. lapban közölt egyik bírósági jogeset szerint a 82/2006. számviteli kérdésre, a Htv. 52.§ 37. pontra és a Szt. 78.§ (2)-re  való hivatkozással úgy döntött a bíróság, hogy valamennyi felhasznált energiahordozó értékét (szilárd, folyékony, és gáznemű en.hordozó, villamosenergia-vízdíj) anyagköltségként kell elszámolni. Ez független a szolgáltató számláján szereplő megnevezéstől és besorolástól, tehát akár közvetlenül nyújtott, akár közvetített szolgáltatásról van szó (utóbbi lehet pl közös költség részeként a társasház által számlázva). Ugyanakkor távhőszolgáltatásnál ez nem igaz, mert ott a távhődíj nem a felhasznált energiahordozó értéke, hanem a távhőszolgáltató által teljesített szolgáltatás ellenértéke.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » csüt. ápr. 17, 2008 7:43 am

Anikó! Hogy tudnám ezt a jogesetet letölteni? Hiába keresgélem a google-ban.
baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. ápr. 21, 2008 2:23 pm

<>Akkor az önkormányzat szerint mi minősül fűtő- és segédanyagnak? Mert azt pl. nevesíti. Egyébként is a számviteli törvény ezeket  a közüzemi díjakat anyagköltségként  nevesíti.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

iparűzési adó ellenőrzés

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. ápr. 21, 2008 2:46 pm

Hát ez vicc, egyelőre én sem találom magát a jogesetet, hiába hivatkozza a szaklap. Még keresem, hátha valami téves benne. Lehet, hogy nem jogerős még(?)
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég

cron