NAGYON SÜRGŐS!!!
Sziasztok!
A mai napon töltöttem ki az oly régen várt és végre megjelent 0729-est egy cégnek. A jövedelem nyereség minimummal kapcsolatban azonban beleütköztem egy problémába. Leírom a példát is, mert talán úgy jobban lehet érteni.
A cég adózás előtti eredménye (AEE): 812 eFt
A cég adóalapja a növelő és a csökkentő tételek után (normál TAO alap): 341 eFt
Az egész évre számított jövedelem nyereség minimum: 1.072 eFt ((össze beétel – elábé – közv. szolg.) x 2%)
Mivel az AEE és a normál TAO alap közül a nagyobb (812 eFt) nem haladja meg a jövedelem nyereség minimumot (1.072 eFt), így két választási lehetősége van a cégnek: vagy a normál TAO alap után adózik (341 eFt), de ebben az esetben nyilatkozatot kell tennie, vagy a jövedelem nyereség minimummal számított adóalap után fizeti meg az adót. A cég úgy döntött, hogy megfizeti az adót a jövedelem nyereség minimummal, arányosítás módszerével kiszámított adóalap után, és így nem kell nyilatkozatot tennie.
Számítás:
I. félévi adóalap: 341 eFt / 2 = 171 eFt
II. félévi adóalap: 1.072 eFt / 2 = 536 eFt
Jövedelem nyereség minimummal számított adóalap: 171 eFt || 536 eFt = 707 eFt
Ha viszont ezeket a számokat beírom a 0729-e megfelelő soraiba, azt a hibakódot kapom, hogy a D7>D1. Ez annyit jelent, hogy a jövedelem nyereség minimummal számított adóalapnak (707 eFt) nagyobbnak kell lennie az AEE-nél. És ugyan miért?
Fel is hívtam a jól ismert 06/40-42-42-42-es számot, ahol elsőre azt a választ kaptam, hogy nincs a közelben olyan szakember, aki segíteni tudna, így keressem őket később… Azzal a határozott szándékkal, hogy nem hagyom magam lerázni, újra felhívtam a vonalat, de most nem budapesti irányítószámmal, hanem szolnokival. Itt azt a tájékoztatást adta a hölgy hogy a program jó, és én értelmezem félre a törvényt. Szerinte a jövedelem nyereség minimummal kiszámított adóalapot (707 eFt) kell összehasonlítani az AEE és a normál TAO közül a nagyobbal (812 eFt). Ebben az esetben azonban mivel a 707 eFt < 812 eFt, az adóalapom lehet a 341 eFt, és nem kell a jövedelem nyereség minimummal számított adóalap után megfizetni az adót.
Ez a cégnek jó is lenne, hiszen kevesebb adót kellene fizetnie, azonban szerintem a törvény nem ezt mondja. A számításaim elvégzéséhez a HVG különszám példa levezetését is segítségül hívtam (2008-as 47. oldal), és egy szakmai könyv példáit is. Mindig ugyanerre az eredményre jutottam. A könyvvizsgálónkkal is átnézettem, hogy szerinte ez így jól van-e értelmezve, és szerinte is jól.
Szóval nem tudom, hogy mitévő legyek, mert nem „érzem” jónak a választ a kérdésemre.
És csak hab a tortán, hogy amikor újra a budapesti számmal hívtam a tájékoztatási vonalat, egy olyan emberrel akadtam össze, aki szerint az én értelmezésem „tűnik a számára” jónak, és továbbítani fogja a jelzésemet a megfelelő helyre. Onnan majd valaki „visszaszól”, hogy jogos-e a reklamáció, és a programot kell-e javítani, vagy így jó ahogy van.
Előre is köszönöm a válaszokat!
bebebe