Adófórum

Adózási és számviteli információk

autóügy-autóvásárlás könyvelése

Egyéni vállalkozók

autóügy-autóvásárlás könyvelése

HozzászólásSzerző: zsuzsó1001 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Már meeegint én vagyok! sziasztok! Az egyéni vállalkozó vásárolt 2007-ben egy szeméyautót ,hitelből vásárolta.Az lenne a kérésem, hogy kellett volna a pénztárkönyvben könyvelni,i( a megvásárolt autó számláját és a hitelfelvételt)illetve (mivel elég csökönyös az ürge) az üzemanyag számlákat hogyan kellett volna lekönyvelni?Útnyilvántartást nem akart vezetni( vezetett, de pontatlanul és cégautóadót sem akart fizetni,csak az üzemanyagszámlákat akarta teljes egészében lekönyveltetni.teljes káosz uralkodik nála.Valamilyen formán megoldottam, de nam vagyok biztos benne, hogy jól tettem a dolgomat.Köszönöm szépen: zsuzsó1001
zsuzsó1001
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

autóügy-autóvásárlás könyvelése

HozzászólásSzerző: HIDNA » csüt. ápr. 17, 2008 3:05 am

A pénztárkönybe a hitelből történő vásárlást nem kell könyvelni, csak a törlesztéseket. A gépkocsit a tárgyi eszköz analtikába kell  felvezetni. Amortizációt akkor lehet elszámolni, ha megfizeti a cégautó utáni adót. Ha nem fizet cégautó adót, az üzemanayag számlákat csak az útnyilvántartással alátámasztott vállalkozási célú utakra számolnám el.

Klári

HIDNA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

autóügy-autóvásárlás könyvelése

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. ápr. 17, 2008 4:20 am

Szia! Klári válaszával teljesen egyetértek, ha nem hajlandó útnyilvántartást vezetni és csak a vállakozása céljára használni az autót, nem indokolja semmi, hogy ne kelljen cégautó adót fizetni. El kell dönteni, hogy a gépjármű a vállalkozásban van, vagy nincs. Nem lehet, hogy kedvezményt is karjon valaki és még a nyilvántartás vezetésére se legyen hajlandó, saját érdeke lenne hogy több költséget el tudjon számolni és még cégautó adót se kelljen fizetni, de ez csak egy km-re pontos igazolt nyilvántartás mellett lehet.Üdv: Márti
viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

autóügy-autóvásárlás könyvelése

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. ápr. 17, 2008 4:47 am

Sziasztok!

Az egyéni vállalkozó ha nem fizeti meg a cégautóadót+ EHO-t, akkor a költségei között nem tudja érvényesíteni a gépkocsi beszerzési árát. Ebben az esetben a hitelkamat sem számolható el a költségei között. (A hitelfelvét illetve a tőketörlesztés a havi adótétel megfizetése mellett is csak adóalapba be nem számító bevétel ill. kiadás lenne)

Az üzemanyag felhasználását és minden egyéb, az üzemeltetéssel kapcsolatosan felmerült költséget is csak a vállalkozás érdekében futott km-ek arányában érvényesíthet jelen esetben ami azt jelenti, hogy ezt sem tudja másképpen megtenni, csak úgy, hogy legalább az üzleti utakat írja majd év végén leolvassa a teljes évi futást és a magáncél és az üzleti utak arányában érvényesíti a költségeket.

A üzemanyagot számlák alapján is elszámolhatja, de az előbbi kötelezettség ez esetben is vonatkozik rá, tehát így is el kell végezni az arányosítást és dokumentálni hitelt érdemlő módon, hogy az érvényesített költség a vállalkozás érdekében merült fel.

Az a helyzet, hogy az adózás, a törvényi előírások betartása egy vállalkozásban nem kívánságműsor. A költségek érvényesítési lehetőségeit törvények szabályozzák. Ha valaki élni óhajt a költségek közötti megjelenítéssel, akkor ha tetszik, ha nem, be kell tartani a "játékszabályokat". Ez a tény nem befolyásolja azt a kérdést, hogy sok esetben egyetértünk azokkal avagy sem.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 98 vendég

cron