Adófórum

Adózási és számviteli információk

"Térítésmentes" könyvelés

Számvitel

HozzászólásSzerző: almamag » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szép napot! Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek létezik még olyan, hogy térítésmentes könyvelés családtagnak, esetleg barátnak? Mondjuk ellenszolgáltatás fejében, pl. a fodrász ezért megcsinálja a frizurát? (Úgy tudom, régen volt ilyen.)

Köszönöm!

Évi

almamag

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 15, 2008 1:41 pm

Akkor már nem is térítésmentes. Egy szolgáltatás egy másikkal van kifizetve, azaz mindkét félnek számláznia kellene a saját szolgáltatását a másik felé, és kompenzálnák.

Családtagnak, barátnak még szép, hogy ingyen csináljuk! De ott ugye nem lép be viszontszolgáltatás...

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: almamag » kedd ápr. 15, 2008 1:50 pm

Köszönöm a válaszodat Böbe! Akkor jól értem, könyvelhetek ingyen, viszontszolgáltatás nélkül? Nem lesz büntetés a vége? ( Ezek szerint más is csinál ilyet?)

Köszi

Évi

almamag

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 15, 2008 2:31 pm

Szerintem könyvelhetsz ingyen, a barátoknak én is könyvelek ingyen. Szerintem nem lesz büntetés belőle, csak az ezzel kapcsolatos költségeidet sem számolhatod el. Meg mondjuk pl. az écs-nél, internet díjnál, tel.ktg-nél is érdekes lehet, mert nem mondhatod, hogy csak üzleti céllal merült fel, csak üzleti célra használod. Úgyhogy egy kis szabálytalanság csak van benne, meg a térítésmentesen nyújtott szolgáltatás értékét bevételként kellene számításba venni a szolgáltatást kapónál, és a szolgáltatást nyújtónál ráfordításként áfásan,piaci értéken, de tao. alapot növel, de  ennyit kockáztatok, nehogy már családtagnak fizetnie kelljen! De ha mégsem akarsz kockáztatni,  valamilyen alacsony, minimális díjat számíts fel papíron a batároknak. Meg kíváncsi vagyok, mit szólnak a többiek.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: linda26 » kedd ápr. 15, 2008 4:36 pm

Szia!

Szerintem is könyvelhetsz ingyen. Én az unokatestvéremnek és az élettársamnak is ingyen könyvelek természetesen, a rokonoknak, barátoknak ingyen csinálom az SZJA-bevallást, stb. Az unokanővérem pedig fodrászként ingyen csinálta a frizurámat. Soha nem volt és remélem nem is lesz ebből probléma.

Üdv:

Linda 

linda26

HozzászólásSzerző: BaraMa » kedd ápr. 15, 2008 4:53 pm

Én nem merném ilyen biztosan állítani, hogy könyvelhetsz ingyen.

Ha pld. EVA hatálya alá tartozol - én megemelném az adóalapot a ki nem számlázott piaci árral.

BaraMa

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd ápr. 15, 2008 6:42 pm

Sziasztok! Én ugyan nem EVÁ-s vagyok, de a rokonságomban  majdnem mindenki vállalkozó, természetesen ingyen könyvelek nekik. Meg sem fordul a fejemben, hogy ezt valaki nekem felróná, de ha mégis ennyi öröme legyen. Egy a lényeg, hogy nincs viszontszolgáltatás. Üdv. Ani Egyébként nem muszály könyvelni, azt a vállalkozó saját maga is végezheti, csak szakmai segítséget kap tőlem.
adotanacs

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » szer. ápr. 16, 2008 9:14 am

Biztos, hogy más is ingyen könyvel pl. a fiának.

De! Az egyik továbbképzésen direkt felhívták rá a figyelmünket, hogy NEM SZABAD!

Ingyenes szolgáltatás, áfa alapot képez, és ehhez hasonló jókat mondtak, már pontosan nem emlékszem.

Mindenképpen úgy kell csinálni, hogy ne lehessen utána nézni, hogy más csinálta, vagy pedig egy minimális összeget ki kell számlázni. 

Bi.Monika

HozzászólásSzerző: Ypszi » csüt. ápr. 17, 2008 10:01 pm

Igen igen, az ingyenesen adott termek ill szolgaltatas bizony afakoteles!

Ugyhogy inkabb szamlazzatok ki vmi jelkepes osszeget, jobban jartok..

Ypszi

HozzászólásSzerző: csucsu76 » vas. ápr. 20, 2008 7:57 pm

Semmi esetre sem lehet "térítésmentesen" könyvelni. Ezt sajnos a mai adózási törvényeink nem ismerik el, ezért egy minimális, névleges összeget kell (én havi 500 forintot szoktam a szomszédom könyveléséért) kiszámlázni, utána néztem már más fórumokon én is, mikor előtérbe került nálam. Az, hogy esetleg a fodrász, aki ezért megcsinálja a hajadat ezt milyen összegben számlázza le neked (és a vállalkozásodban sem igazán számolhatod el), egy másik kérdés, de tény, hogy neki is le kellene számláznia feléd, nincs bartel lehetőség!
Jó munkát! Szia!
csucsu76

Következő

Vissza: Számvitel