Adófórum

Adózási és számviteli információk

külföldön élők adózása

Nemzetközi adózás

külföldön élők adózása

HozzászólásSzerző: tumacska » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Négy éve tartósan Kuvaitban élő  és dolgozó magyar állampolgároknak van-e adó és járulék bevallási illetve fizetési kötelezettsége? Évente egyszer látogatnak haza 2-4 hétre.

tumacska
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldön élők adózása

HozzászólásSzerző: simke » csüt. ápr. 10, 2008 8:34 am

Szia! Amennyiben csak a 0753-as nyomtatványról, és az éves adóbevallási kötelezettségről van szó, ha Mo-ról származó jövedelmük nincs, akkor nem kell vallani, értelemszerűen nincs mit fizetni. 

Ha arra gondolsz, hogy nem biztosítottak így idehaza, akkor szolgálati idő, egészségbiztosítás általi ellátások miatt külön megállapodás alapján kell fizetni a járulékot. Üdv Etus 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldön élők adózása

HozzászólásSzerző: tumacska » csüt. ápr. 10, 2008 9:49 am

Szia Etus!

Köszönöm a válaszod, de még arra lennék kíváncsi, hogy mi a teendő az alábbiak szerint:

Az édesanyjuk 5 éves Szja ellenőrzése során merült fel a nevük, mivel Kv.-ból segitik őt anyagilag. Nem bankszámlára utaltak, hanem a Mo.ra utazókkal küldték a pénzt.

Az adóhatóság ennek bizonyítására: Bankszámla ill. munkáltatói igazolást kér tőlünk a vizsgált időszakra.

Ha ezt megküldik a hozzátartozójuknak, akkor éri- e őket valamilyen retorzió az APEH vagy más szerv részéről?

Válaszod előre is köszönöm: Tumacska 

 

tumacska
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldön élők adózása

HozzászólásSzerző: simke » csüt. ápr. 10, 2008 10:51 am

Ha jól veszem ki, akkor Te az édesanya könyvelője lehetsz. Mert nem értem, hogy milyen munkáltató igazolást kérnek Tőletek.

Ha ez nem vagyonosodási csak sima szja ellenőrzés, és a gyermek adozott jövedelméből ad az anyjának, akár bankszámlán, akár közvetítőn keresztül, nem értem mi közük hozzá! Ez is tilos lenne?

Tény, hogy hitelt érdemlően bizonyítani kell mindent pénzmozgásokkal kapcsolatosan. De ha nincs bankszámlakivonat, amin jött a pénz, véleményem szerint elfogadható egy nyilatkozat is, amelyen rajta van, hogy ő ad az anyjának havi szinten x ft-ot, hogy meg tudjon élni itthon. Persze szerintem nem kell a teljes összeget bevallani. 

De ha a munkáltatói igazolás a gyermektől (a dolgozó felnőttől ) kérik, és ő szépen leadózik Kuvaitba, akkor az ő adózott jövedelmét arra költi, amire akarja. Akár még az édesanyjának is küldhet belőle. Ezt itt Mo-on  nem szankcionálhatják. 

Sajnos (vagy szerencsére) nem volt még ilyen esetem, így ha lehetőségetek van konzultáljatok egy ügyvéddel is. De nyugodtan kérdezzél, hátha tudok segíteni.

Amennyiben lehetséges oszd meg velünk az ellenőrzés folyamán végig járt utadat. Engem érdekelne. 

Üdv Etus 

 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldön élők adózása

HozzászólásSzerző: tumacska » csüt. ápr. 10, 2008 11:21 am

Etus!

Kv.-ban nincs semmilyen adózás, rezsi (csak telefon ktg ) stb. ( hihetetlen... de igaz ) Ezt onnan tudom, hogy tavaly kérdeztek meg a fiatalok,  milyen papírok kellenének egy Mo.-i lakás vásárlásához, hitelre. Természetesen a Bank kérte a jöv.igazolást és a banki kivonatot vagy a Kv.-i Apeh igazolást. Ekkor tudtam meg, hogy náluk ilyen nincs.

Köszönöm a továbbiakban is a segítségedet és  tájékoztatni foglak az ellenőrzés kimeneteléről. 

Üdv: Tumacska 

 

tumacska
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldön élők adózása

HozzászólásSzerző: ikocsis78 » kedd ápr. 15, 2008 7:03 am

Szia Tumacska!

Kuvaittal van egyezményünk a kettős adóztatást elkerülendő, így a kint élő párnak adózási szempontból nem lehet belőle gondja (mert tartósan kint tartózkodnak (ugye ezt bejelentették mielőtt kimentek az Okmányirodában) és nem keletkezett mo.-i jövedelmük), ha nyilatkoznak, hogy ők adták a hölgynek a pénzt. (1999. évi XVI. törvény) Az már más kérdés, hogy ajándékozási illetéket viszont kellett volna fizetni ez után az "ajándék" után, ezt rájuk verhetik. Ha nem vagyonosodási vizsgálat alatt áll a hölgy, akkor nem érdemes erről nyilatkozniuk, azonban ha mégis ez a helyzet, akkor valószínűleg olcsóbban megússzák az ajándékozási illetékkel+bírság(?), mintha SZJA elmaradást állapítanának meg neki.

Üdv: Ildi

ikocsis78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég