Adófórum

Adózási és számviteli információk

csekk, ev jövedelem alp

Egyéni vállalkozók

csekk, ev jövedelem alp

HozzászólásSzerző: gyuri72 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórum!

A vállalkozói adóalapba beszámít a küldön adózott jövedelem? (kettős kizáró egyezmény szerint ott kell, vagy a Szja bevallásba a "adóterhet nem viselő járandosághoz" kerül?

 Ez után a jövedelem után számlát kell kiállitani?

2: Egyik ugyfél csekkben fizetett.  Ez naplófökönyvben elöször követeléskét tüntessen fel addig, mig a jováirás (6 hét) meg nem történik?

A csekk az angol cég saját számlázási formulával jött, ennek ellenére kell számlát küldenem? (Probléma az, hogy hiába kérem nem ad adó számot, igy hogy állítjak ki számlát?) 

 

Köszönettel 

 

g.

 

 

gyuri72
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

csekk, ev jövedelem alp

HozzászólásSzerző: andulka » pén. ápr. 11, 2008 10:49 am

Szia Gyuri!

 

Az első kérdésedre nem lehet egyértelmű választ adni.

Az alapelv az (jól látod), hogy ami után egyszer már adót fizettél máshol, akkor nem kell mégegyszer adózni.

Azt kell eldönteni, hogy a vállalkozási tevékenység keretében tettél szert külföldi jövedelemre, vagy pedig mint magánszeméy (pl. munkavállaló).

Ha munkavállalóként, akkor annak a vállalkozói adóalaphoz nincs köze, viszont az összevont jövedelmet emeli. Ennek akkor van jelentősége, ha év közben vállalkozói kivét van, mivel az is az összevont aa. része, tehát emeli az szja kulcsát. Ha csak a nyereség után adózol, akkor nem számít, hisz az külön adózik. Számlát kiállítani ebben az esetben nem kell.

 

Ha ev.-ként, akkor az adóalapot csökkenti a külföldi telephely megszerzett és leadózott bevétele. Számlát kell kiállítanod.

 

Az egyéni vállalkozó pénzügyi szemlélet szerint könyvel, ez azt jelenti, hogy csak akkor írhatsz a naplófőkönyvbe/pénztárkönybe, amikor a pénzügyi teljesítés megtörtént.

Nem könyvelheted követelésként - erről külön analitikát vezethetsz. Akkor kell könyvelni, amikor a csekket megkapod és beváltod.

De amennyiben ez nem vállalkozói tevékenységhez kötött, akkor az a magánbevételed lesz, tehát nem írhatod a naplófőkönybe sem.

 

Ezért jó lenne tisztázni, pontosan milyen bevétel az ev,-é és melyik a magánszemélyé.

 

 

 

Üdv. Andi

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

csekk, ev jövedelem alp

HozzászólásSzerző: gyuri72 » pén. ápr. 11, 2008 2:33 pm

Köszönöm a választ.

A pénzfügyi szemléletet tudom, ezért is bizonytalanodtam el: a csekk az "pénz", mert csak 6 hét mulva iródik a számlára, feltéve ha lesz fedezet mögötte. tehát 6 hét mire pénzre váltodik.

Az alapvető problémám a külföldi jövedelmekkel, hogy kultúrális tevékenységet folytatok és erre külön passzusok vannal az egyezményekben, többnyire a tevékenység helyén kell adózni. És sokszor nem munkavállalóként, de még sincs ott telephelyem! (1 nap -3 hét a kint töltött időszakok).

 Akkor itthon kellene, de a kettős adózást kizáróegyezmény szerint ott kell. És épp ezért merült fel: be kell számitani az EV adóalapba?

 

Köszönettel

g.

 

 

gyuri72
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

csekk, ev jövedelem alp

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. ápr. 17, 2008 6:14 am

Szia!

 

Szerintem kérni kell angol adószámot, hisz másképp hogyan adóznál Angliában az ott szerzett jövedelmed után? És ha egyszer ott kint adózol utána, akkor az az itteni EV alapba nem fog beleszámítani.

Andi

 

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 103 vendég