Kedves Julcsi!
Az illetőségigazolás, véleményem szerint csak a kinti jövedelmeddel kapcsolatos adókedvezmény szempontjából fontos.
A kettős adóztatás alól mindenképpen mentesülsz (az már más kérdés, hogy ez miképp történik), mivel a Dán Kirányság és Magyarország között van egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről, amelynek értelmében:
1) Alapban az illetőség szerinti államban adózól
2) Kivéve akkor, ha a tényleges munkavégzés a másik országban történik, és az a 3 feltétel nem teljesül. Akkor a másik országban megszerzett jövedelmed a "nem illetőség" szerinti államban adózik.
Az illetőséged szerinti állam (esetünkben Magyarország), úgy biztosítja a kettős adótatás elkerülését, hogy kiveszi az adóalapból, de a számított adó kiszámításánál figyelembe veszi.
A különadónak holnapra utánanézek... Engem a különadó nem fenyeget, ezért inkább utánanézek, és csak utána foglalok állást.
A Magyarország és a fejlett országok közötti egyezmények általában az OECD-modellre épülnek. És a mentesítés módszerét alkalmazzák, általában (minden egyezményt nem néztem át, de eddig ezzel a megoldással találkoztam). Viszont a mentesítést a progresszió fenntartásával valósítja meg, azaz adóterhet nem viselő járandóságként kezeli.
A különadóra holnap visszatérek!
Üdv
loveygy