Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni pénztára

Egyéni vállalkozók

Egyéni pénztára

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az egyik kérdésem az lenne, hogy Ti foglalkoztok-e az egyéni vállalkozónál a forint különbözettel? (1-2 Ft miatt)

A másik, hogy ha a pénztárkönyv szerint van egy egyéninél mondjuk 1 M forint a pénztárában, akkor kötelezheti-e az Apeh -úgy mint a számviteli tv. hatálya alá tartozókat - hogy mutassa is be azt a pénzt?

Köszönöm, Kata 

kovalkata

Egyéni pénztára

HozzászólásSzerző: Cininéni » kedd ápr. 08, 2008 4:16 pm

Igen, természetesen minden számla után, melyet érint, könyvelem a forint különbözetet, kötelező. Igen, a pénznek ott kell lennie. A vállalkozó zsebe és a vállalkozás pénztára két külön kassza.
Cininéni

Egyéni pénztára

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd ápr. 08, 2008 4:42 pm

Szia Kata!

Bár nem vonatkozik rá a számviteli törvény, de szerintem addig, ameddig az üzleti év nem zárul le addig ahogy Cininéni is írja számonkérhetik rajta a vállalkozás pénzét. A naplófőkönyven külön rovat tartalmazza, a pénztárkonyvhöz pedig javasolt a pénztár analítikus vezetése. Eből következik, hogy a kerekítés szabályai rá is vonatkoznak - szerintem.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Egyéni pénztára

HozzászólásSzerző: kati1012 » kedd ápr. 08, 2008 7:20 pm

Kata a személyi jövedelemadó törvény nem kéri a pénz nyilvántartását, főként csak a bevételek és a kiadások nyilvántartása kötelező. Ha a nyomtatványboltban veszel egy pénztárkönyvet abban sincs hely a készpénznek. Ezt csak a számitógépes programok kezelik így. A kerekitést könyvelem, mivel bevétel és ráforditás így kénytelen vagyok minden bizonylatot, zárást, egy könyvelési tétellel megtoldani.
kati1012

Egyéni pénztára

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd ápr. 08, 2008 7:48 pm

Sziasztok! Nekem a bevételt nem érinti a kerekítés, mert az egységárakat kerekítették, viszont a beérkező számláknál találkoztam vele. Épp ma néztem, a kigyüjtésem alapján a +,-- egyenlege egyiknél 3Ft, a másiknál 8Ft volt. Valószínü hogy a továbbiakban nem fogok vele foglalkozni. Arról még nem hallottam, hogy az egyéni vállalkozó pénzét keressék a pénztárkönyv szerint. Ez szerintem nem is megoldható.  Az üzletben a pénztárgép szerinti bevételt viszont rovancsolhatja, de szerencsére még próbavásárlásnál sem nézték, pedig már megéltem egy pár ellenőrzést. Üdv. Ani
adotanacs

Egyéni pénztára

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd ápr. 08, 2008 8:17 pm

Sziasztok!

Örülök Kati és Ani, hogy ezt írtátok a pénztárállománnyal kapcsolatosan, ugyanis én is úgy gondoltam az szja tv. alapján, hogy náluk a bevételek és kiadások bizonylatolása és nyilvántartása az ami fontos, hisz náluk csak eredmény van, "mérleg" nincs. Mérleg alatt azt értem, hogy az eszközökről és forrásokról nem kell számot adnia, csak némelyekről az analitika vezetése a kötelező.

Viszont azt gondoltam, hogy ebből a megfontolásból náluk talán a kerekítés sem lényeges. Amit Ani is ír, hogy a tényleges kigyűjtés alapján egy olyan minimális differencia jöhet ki, hogy vagy az ember lekönyveli hónap végével az 1-2 forint kerekítsét, vagy nem is foglalkozik vele. Én asszem maradok a havi egy kerekítésnél.

Köszönöm mindenkine a hozzászólását!

Jó éjt, üdv. Kata 

kovalkata

Egyéni pénztára

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd ápr. 08, 2008 8:25 pm

Sziasztok!

Egy autósboltot könyveltem a mai  napon, kb egymillió volt a beérkező számlák összege a kerekítési különbözet 11 ft, ennyi összegnél annak idején a napló és főkönyvi számlák egyezőségénél sem kerestük a hibát. A pénztárkönyv vezetésével kapcsolatban a 3 # válaszban Katival értek egyet. bevétel -ráfordítás könyvelés van pénzforgalmi szemléletben, a kettő különbözete adja a vállalkozó mennyi pénzzel rendelkezik.

Üdv.

garbo50

Vissza: Egyéni vállalkozók