Adófórum

Adózási és számviteli információk

Devizában előleg, majd végszámla árfolyama

Számlázás

Devizában előleg, majd végszámla árfolyama

HozzászólásSzerző: megyeri » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sűrgős segítséget kérnék. Devizában kiállított 2 db (külön időpontokban előlegszámla, ill. a végszámla vonatkozásában. Mégpedig a számla kiállítói mi vagyunk. Pl. 02.18, majd 02.25-én az akkori árfolyamon elkészült az előlegszámla, Áfa tartalma Ft-ban feltüntetve. Végszámla 03.08-án. Devizában nettó, áfa és bruttó, levonva soronként az előleg. Marad a végén fizetendő összeg. Ezt 03.08-i árfolyamra átszámolva, az áfa összege ft-ban is feltüntetve. Vevő reklamál, hogy az áfa összege nem annyi, hanem Ft-ban számolt, mégpedig  úgy, hogy 03.08-i Ft-ositott áfa összegből levonta a 02.18-i és a 02.25-i Ft-osított áfa összegét, ami maradt, azt kéri a számlán feltüntetni. Ez persze nem annyi mint nekünk. Ebben az esetben kevesebb lett, mint a mi 03.08-i árfolyamunkon. Hol találok erre leírást,?  szívesen megnézem, ill. kérném segítségeteket. javítani kell tényleg a számlát?
megyeri
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Devizában előleg, majd végszámla árfolyama

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 08, 2008 2:10 pm

Szerintem javítani kell a számlát, mert a 03.08-i árfolyamon számított teljes Áfa Ft-összegből az előlegek áfájának Ft-összegét kell levonni. Ha csak a devizával számoltok, nyilván más összeg jön ki az árfolyamkülönbözet miatt. De Ft-ban annyit vonhatsz le az áfából, amennyit Ft-ban az előlegeknél figyelembe vettél, sem többet, sem kevesebbet.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Devizában előleg, majd végszámla árfolyama

HozzászólásSzerző: simke » kedd ápr. 08, 2008 2:25 pm

Szia!

Az biztos, hogy a kapott előleget a pénzügyi teljesítés napján érvényes árfolyammal kell könyvelni.

Adó alapjának forintban történő megállapítása

 

80. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz azt a (2) bekezdésben meghatározott árfolyamot kell alkalmazni, amely

        a) termék Közösségen belüli beszerzése, illetőleg előleg fizetése esetében, valamint a 60. §-ban említett esetekben a fizetendő adó megállapításakor,

        b) az 58. §-ban említett esetben a számla kibocsátásakor,

        c) egyéb esetekben pedig a teljesítéskor

érvényes.

(2) Az alkalmazandó árfolyam az az utolsó, az (1) bekezdésben meghatározott időpontban érvényes, az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett ára, amelyet

        a) belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez; vagy

        b) a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalosan közzé tesz, feltéve, hogy a forintra történő átszámításra kötelezett (e § alkalmazásában a továbbiakban: kötelezett) így dönt, és erről a döntéséről az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz.

Az utolsó árfolyamról azt irja az apeh:

Az „utolsó árfolyam” használatára vonatkozó rendelkezés azt jelenti, hogy a megjelölt időpontokban ismert utolsó árfolyamot kell alkalmazni.

Ezt a következő linken olvashatod:

http://www.apeh.hu/print/adoinfo/afa080101_hatalyos/mnb_arfolyam_afa_alapja.html

De a következő cikk is erről szól:

http://www.kalkulator.hu/?fejezet=4&alfejezet=1&tartalom=1&cid=46285

Szerintem az előleg vagy részszámlák esetén mindig a szerződés végső teljesítése napja szerinti árfolyamon kell számolni.

Üdv Etus

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Devizában előleg, majd végszámla árfolyama

HozzászólásSzerző: megyeri » szer. ápr. 09, 2008 5:43 am

Köszönöm a válaszokat!

Böbétől szereném kérdezni, kérni hogy. elfogadom a válaszát, de ha megadna valami jogszabályt, vagy valami leírást arról amit állít. Hajlok rá, h. igazad van és a számlát javítani kell.

Etusnak is köszönöm válaszát, de nem az alkalmazott árfolyam volt a problémám, hanem a végszámla maradék Áfá-jának Eur-ban számított (beszorzott) értékét kell figyelembe venni, vagy a végszámla árfolyamán számolt ft értékből levonva a két (régi) előleg Ft-ban számolt összegét, és az az összeg legyen a fizetendö (levonandó) Áfa összege. 

Megyeri K. 

megyeri
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Devizában előleg, majd végszámla árfolyama

HozzászólásSzerző: validitas » szer. ápr. 09, 2008 8:09 am

Erre külön leírást nem tudok, csupán az ÁFA-tv. előírásaira tudok hivatkozni.

1. A 80.§: e szerint az utolsó árfolyam alkalmazásával kell megállapítani az áfát, és nyilván a teljes összegre, nem csak a maradékra;

2.  172.§: az áfa összegét a számlán forintban is fel kell tüntetni;

3. és végül a 120.§:

120. § Abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany - ilyen minőségében - a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet

...
d) előleg részeként megfizetett;

Miután a előlegszámlán forintban szerepel az előleg részeként megfizetett áfa, csak azt a forintösszeget lehet levonni, a 120.§ értelmében. Miután a kapott előleg után már bevallottál egy fizetendő áfát, nyilván ugyanazt az összeget (és nem más Ft-összeget!) lehet csak levonni a végszámla fizetendő Áfájából. Az áfa-törvény az áfa elszámolása tekintetében ráadásul nem ismeri az árfolyamkülönbözetet, ill. nem is merül fel egyáltalán. Az csak a számviteli elszámolásoknál keletkezik, jelentkezik.

Üdv: Böbe 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég