Adófórum

Adózási és számviteli információk

fizetés bankkártyával

Számvitel

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: bezi02 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumozók!

Ti mit tennnétek az olyan költségszámlával, ami ugyan a kft nevére szól, de azt az ügyvezető a saját bankkártyájával fizetett ki? Le lehet valahogy könyvelni a vállalkozás ktge-ként. Én azt mondtam az ügyvezetőnek, hogy ezt nem lehet. Mi a véleményetek?

bezi02

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: k-eva » hétf. ápr. 07, 2008 9:47 am

Szia !

Én lekönyvelem ! Nálunk rendszeresn előfordul, hogy a cégautó tánkolása során a cégvezető a saját kátyájával fizet. Számla van, leadja a számlát, annak összegét a pénztárból megkapja. Olyan, mint egy készpénzes vásárlás.  Készpénzes vásárlás során is a saját pénzével fizet, aztán ha hozza a számlát és megkapja annak összegét.

Csak annyi történt, hogy nem vett fel elszámolásra összeget és abból vásárolt, hanem megelőlegezte a cégnek !

Szerintem nincs ezzel semmi gond, de ezek után érdeklődéssel várom a további hozzászólásokat!

Éva

k-eva

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. ápr. 07, 2008 10:09 am

Le lehet, hozza a számlát és a pénztárból kifizetm neki. Ugyanaz, mintha elmegy az ügyvezető, vagy valamelyik dolgozó vásárolni a cégnek, amit ott a saját pénzéből fizet, aztán, hozza számlát és az alapján (ha jogos és a számla megfelel a ..)  a házipénztárból kifizetődik. Attól az a számla készpénzfizetésről szól, hogy ő éppen a saját bankkártyájáról fizetett adott helyen. Üdv.
melcsi62

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: Kirani » hétf. ápr. 07, 2008 11:40 am

Sziasztok!

Mi nem fogadjuk el az ilyet. A főkönyvelőnk szerint csak akkor jogos a bankkártyás fizetésű számla, ha később megjelenik a bankkivonaton is (és ugye ez csak akkor lehetséges, ha céges a kártya, nem az ügyvezető saját kártyája). Szerinte ugyanis ez éppen nem készpénzes vásárlás, hiszen a terhelés egy bankszámláról történik... Emiatt hiányozna a könyvelésben a másik oldala a tételnek. Nálunk mára már mindenki megtanulta ezt, így nincs kilengés :-) 

Szép napot! Ani

Kirani

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. ápr. 07, 2008 11:57 am

Ani!  Szerintem valamit félreértel.  Ha engem mint dolgozót, mikor a városban járok felhívnak a munkahelyről és közlik, hogy egyúttal vegyek már 4 doboz leporellót, meg egyéb irodaszereket , s nincs nálam elég készpénz, de van saját bankkártyám, s arról fizetek a boltban - a boltban meg fogom kapni a számlát, ami ugye nem átutalásos, hanem egyszerűsített számla/vagy egyéb kifizetett számla.  Mikor visszamegyek a céghez, és viszem a kifizetett számlákat, na nehogy ne adják már nekem ide a számlák összegét kp-ban??!!  A bankkártáyval fizetett számla az kifizetett számla.  Mikor a pénztárban leadom, akkor mindenféle párja megvan:  51..  T  anyagktsg, 46... T ÁFA  / és követel a pénztár.  És ez a valóság is, mert a cég ezt a számlát a pénztárából fizette ki. Üdv.

melcsi62

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 07, 2008 12:05 pm

Szia!

Nagyon nem értek egyet ezzel.

Hirtelen kell vásárolni valamit. Vagy tankolni.

1. Most menjen vissza az illető előleget felvenni? Senki sem lopja az idejét.

2. Vegyen fel kp-t a saját számlájáról? És akkor ki fogja megtéríteni neki a kp felvét - esetenként nem kevés - költségét?

Én semmi kivetni valót nem találok a saját bankkártyás vásárlással. Az a bizonyos másik oldal ott van, a cég pénztárában. Mint kp kiadás.

Zsuzsa 

kaloczy

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: bezi02 » hétf. ápr. 07, 2008 12:12 pm

A feltett kérdés kapcsán még annyit. Sajnoa itt nem 1-2 doboz repolerrólór va szó. Vásárolt egyszer hűtőszekrényt,mosógépet,asztalt, polcot, állólámpát. Ez nem egyszerre, hanem több alkalommal. Ha egyszeri és kisösszegről lenne szó én sem gondolkoznék arról, hogy lekönyveljem-e. Most ennek tudatában váráom a válaszokat.
bezi02

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 07, 2008 12:19 pm

Szia! Ebben az esetben akkor nem is az a fő probléma, hogy saját bankkártyával vásárolt, hiszen ha kp-ra vette volna, akkor is ugyanott lennél. 

A kérdés az: bizonyítható-e, hogy a beszerzett tárgyak kizárólag a vállalkozás érdekeit szolgálják? 

Szerintem beszéld meg vele, hogy Te lekönyvelheted, de nagy valószínűséggel az első ellenőrzésnél bebukik ezekkel a tételekkel. Döntse el, ragaszkodik-e a tételek lekönyveléséhez.

Sőt, írasd is alá vele a számlákat. Valami utalványozás-félét találj ki rá. Szóval hogy ott legyen az: szerinte ez a vállalkozás érdekében merült fel.

Zsuzsa 

kaloczy

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: Kirani » hétf. ápr. 07, 2008 12:22 pm

Melcsi, hidd el, először én is nagy szemeket meresztettem a főkönyvelőre, amikor közölte, hogy nem lehet kifizetni azt a számlát (a nagyfőnöknek!), amit saját bankkártyájával fizetett, és amit én betettem a pénztári tételek közé. De elmagyarázta (és logikusnak is tűnt számomra), hogy éppen azzal az indokkal vetette ki, hogy az nem készpénzes számla, hiszen nem tartozik hozzá kp. forgalom. És hogy technikailag ez leginkább az átutalásos számlához hasonlít (hiszen a szállító úgy kapja meg a pénzt, hogy valakinek a bankszámláját terhelik meg vele. A tényleges pénzforgalom tehát bankszámláról bonyolódik, csak nem mindegy, hogy az ügyvezetőjéről, mert akkor nem számoljuk el, vagy a cégéről, amit viszont el lehet számolni).  

Persze, ha valaki vesz saját pénzből bármi szükséges terméket, amiről hozza a készpénzes számlát, kifizetjük. Azért emeltem csak ki a különbséget, mert nálunk egy bankkártyás fizetést sosem tekintünk készpénzesnek.

A bankkártyás vásárlás könyvelése pedig átvezetési számlán zajlik: a számla ugye T 5 költség és 466 áfa, K 3891 átvezetési számla (hiszen úton van a pénz, csak még nem érkezett meg). Amikor megjön a kivonat, akkor kerül a T 3891 K 384 tétellel helyre (most gondolkodom, lehet hogy van egy külön átvezetési számla ilyen esetre, és nem a 3891-et használjuk ilyenkor, de most egyedül vagyok az irodában és nem tudok utánakérdezni. De ez úgyis csak technikai kérdés). 

Pénztárról az egész ügyletben nincs szó.

Nem vitázni akarok, higgyétek el, csak leírtam, nálunk mi a gyakorlat.

Kirani

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: Kirani » hétf. ápr. 07, 2008 12:30 pm

Szia Zsuzsa!

Igen, nálunk éppen az volt, hogy a főnök vegyen fel pénzt a saját számlájáról (vagy jöjjön vissza az irodába pénzért), de saját kártyával nem tankolhat/vásárolhat céges számlára. Ha a fizetés módja "bankkártya", csak akkor vesszük be, ha az céges bankkártya. És sajnos a kp. felvét díját senki nem téríti meg. Nálunk is véres harc volt, de a főkönyvelő azóta mindenkibe beleverte, hogy a bankkártyás fizetés nem készpénzes. Hiszen kp. még csak elő sem kerül.

Tényleg nem vitázni akarok, nehogy azt higgyétek :-(. Én is veletek értettem egyet régen, ugyanazokat az érveket hoztam fel, amiket Ti, plusz megkérdeztem az eset után pár könyvelő ismerőst, és mindenki elszámolta pénztárban. Nálunk ez tilos, és ha végiggondolod a főkönyvelőnk érveit, tényleg igaza van.

Ani

Kirani

Következő

Vissza: Számvitel