Adófórum

Adózási és számviteli információk

Biztosítás visszavásárlása

SzJA

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket kérem a következőkben: nyugdíjbiztosítási szerződést 12 éves lejáratra kötötték, az illető 10 év letelte után visszavásárolja. Ebben az esetben is vissza kell fizetnie az utolsó 3 évben igénybe vett adókedvezményt?

Köszönöm: Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: simke » hétf. ápr. 07, 2008 10:57 am

SZia Mari!

Szerintem azokra is vonatkozik, de mivel nálatok a 10 év már letelt.... hát nem is tudom, hajlok affelé, hogy jár a "bünti". Persze én könnyebben meggyőzhető vagyok mint az apeh.

7. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez A biztosítási kedvezményről Az élet- és nyugdíjbiztosítások utáni adókedvezmény a következő módon és feltételekkel vehető igénybe:

Az életbiztosítás fogalma 3. Az adókedvezmény igénybevételére csak azok az életbiztosítási szerződések jogosítanak, amelyek megfelelnek a következő követelmények mindegyikének: a) A szerződés határozott időtartamú, és az időtartam a szerződés létrejöttétől számítva legalább 10 éves, vagy teljes életre szóló. b) A szerződő a biztosítástartam végéig járó díjat egy összegben fizeti meg, vagy a díjat azonos időszakonként fizeti. c) A biztosító szolgáltatása a szerződésben rögzített meghatározott időpont vagy életkor elérésekor, vagy a biztosított halálának bekövetkeztekor válik esedékessé.

Üdv Etus 

Plusz adalék: ezekszerint nem kell visszafizetni a kedvezményeket:

rendelkezési jog: az élet- és nyugdíjbiztosítások személyi jövedelemadó-kedvezményével összefüggő fogalom. Gyakorlatilag az ügyfél által kezdeményezett szerződés megszüntetést jelenti (pl: visszavásárlás, értékesítés, díjnemfizetés miatti megszűnés). Ha erre a szerződéskötéstől számított 10 éven belül kerül sor, az adókedvezményt - pótlékokkal együtt - vissza kell fizetni.

simke

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. ápr. 07, 2008 11:48 am

Szia Etus!

Köszönöm, hogy foglalkozol a kérdésemmel. Ez a bajom nekem is, ha így nézem fehér, ha úgy nézem, fekete.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: simke » hétf. ápr. 07, 2008 12:28 pm

Szia Mari!

Mostmár meggyőződésem, minél többet kutakodom, hogy ha 10 éven belül történik a visszavásárlás, akkor nincs bünti.  

Ha valaki élet-, vagy nyugdjbiztosításával kapcsolatban SZJA-kedvezményt érvényesített, akkor azt 20 százalékkal növelten kell visszafizetni, ha valaki rendelkezési jogát (pl.visszavásárlás, megszüntetés, kötvénykölcsön bizonyos esetei) a szerződésskötést követő 10 éven belül gyakorolja. A vissszafizetési kötelezettség nem vonatkozik arra az összegre, amelynek a levonását megalapozó befizetés évének utolsón apjától számított három év a rendelkezési jog gyakorlásáig már eltelt.

De reméljük valakinek lesz biztos forrása is. 

Üdv Etus

simke

Vissza: SzJA