Szia Kutacska!
Lehet, hogy én tudatlan vidéki könyvelő vagyok de én még olyan nem láttam, hogy valaki az ev-t kettősben könyveli??!! Mindig tanul az ember. Olyat már láttam, hogy valaki KÉZZEL könyveli a kettőst, de ilyet még nem. Félretéve a tréfát, a legjobb amit javasolni lehet az az újrakönyvelés. Hiába kerül többe az ügyfélnek mégis az a legmegnyugtatóbb helyzet.
Nekem most idén volt három ilyen cégem is, a könyvelő megkapta a pénzt, aztán nem csinált semmit, illetve amit csinált hát az....
Átnéztem a könyvelést, leültem az ügyféllel átbeszélni. Elétártam, hogy újrakönyvelés nélkül mit tudnék tenni és mit ha ujrakönyvelem. Megállapodtunk és azügyfél az újrakönyvelés mellett döntött. Ugyanis hiába van szerződése a volt könyvelővel, arra rábízonyítani a hibát illetve felelősségre vonni csak bírósági úton lehet. Ettől a céget még megbüntethetik. Ha komoly gondok vannak és mindenképpen az újrakönyvelést javasolnám (pl. nem a cég nevére szóló számla lekönyvelése, áfa levonása)
Ugyanis ha csak jegzyőkönyvet veszel fel és úgy javítod le előfordulhat, hogy valami nem fog stimmelni. Egyszer már én is megpróbáltam így, de belezavarodtam.
Sok sikert és erőt kívánok a munkához.
üdv
Tica
Szia!
Ha mindenképpen szeretnéd helyre tenni az előző időszakot, akkor szerintem muszáj lesz újrakönyvelni. Pontosan azért, mert rengeteg számlája van, így több időbe telne mindent listázni, jegyzőkönyvezni, ráadásul a hiba lehetősége óriási - pl. valamit kifelejtesz.
Sajnos volt olyan cég, akinek az egész éves könyvelése rossz volt, én sem könyveltem újra, csak javítgattam. A végén jöttem rá, hogy jobban jártam volna, ha újrakönyvelem az egészet, mert a keresgéléssel, javítással rengeteg idő elment, és a végén még jól össze is keveredtem.
Andi
Hát úgy látom nemcsak én szoktam belenyúlni. Mindenképp tudasd a vállalkozóval, hogy te mit tudsz bevállalni, és hogy lehet hogy az ÁFA bevallások is rosszak amivel te már nem tudsz foglalkozni. A legjobb, ha írásba foglaljátok. Semmiért ne vállalj felelősséget amiben nem bízol.
Tudom hogy evvel nem vagy kisegítve,ez sajnos a te döntésed lesz.
Tica! Én már láttam. Mármint olyat, hogy ev-t kettősben könyveltek. Pontosabban kettős programmal könyveltek, de valahogy úgy, mintha egyszeres lenne. Elég érdekes volt.....
Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég