Adófórum

Adózási és számviteli információk

Dániai munkavégzés!

Nemzetközi adózás

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: julis2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt szakértő(k)!

A helyzet a következő, sima munkavállalóként dolgózom Dániában.Egy éves szerződésem van,ami 2008.02.25.-ei nappal kezdődőtt.Előző évben már dolgoztam kint ugyanennél a cégnél egy teljes évet és megkaptam a 8%-os adókedvezményt.Hazajőttem egy fél évre és most kezdtem dolgozni ismét.Szeretnék igénybe venni valami adókedvezményt és azt hallottam, hogy ha otthonról megkérem az illetőségigazolást akkor valószinű hogy kapok adókedvezményt.Viszont nem tudom, hogy itthon ez milyen kötelezettségekkel jár.

A kérdésem az lenne, hogy ha az illetőségigazolással kapok Dániában adókedvezményt, akkor utánna Magyarországon is adóznom kell a Dániában megkeresett pénzemből?Vagy ez hogyan műkődik?Ezt az igazolást a bejelentet lakcimemen az adott adóhatoságtól kell kérnem,vagy máshol is kérvényezhetem?

Előre is köszönöm a válaszokat!Üdv: Julcsi

julis2

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: potoczki » kedd márc. 18, 2008 4:47 pm

Szia Julcsi!

A munkaviszonyból származó fizetés, bér és más hasonló juttatás - a nemzetközi egyezmények fő szabálya szerint - ott adóköteles, ahol a munkát végzik. ez Dániával is így van .

az illetőségigazolás : 08UK14 számú nyomtatvány , apeh honlapról letölthető . ill. az apeh ügyfélszolgálaton kell , hogy adjanak Neked ilyet , még segítenek is a kitöltésében.

"Kérelmeiket benyújthatják személyesen az APEH ügyfélszolgálati irodáiban, eljuttathatják postán "  :)

üdv,Viki

potoczki

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: julis2 » kedd márc. 18, 2008 5:43 pm

Szia Viki!

Köszönöm a válaszodat!Tömör és preciz!Viszont én még nem vagyok teljesen nyugodt, ezért még kérdeznék párat.

Akkor ez azt jelenti, hogy nincs kettös adózás?Még akkor sem ha kapok adókedvezményt?.

Még lenne valami!Én Dániában tartozkodom,mivel dolgozom.A kérelmet csak személyesen lehet benyújtani vagy meglehet ugy is oldani hogy letöltöm  a nyomtatványt, kitöltve hazaküldöm és valaki a családtagjaim közül megigényli!?

Előre is köszönöm a választ!

Üdv: Julcsi!

julis2

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: potoczki » szer. márc. 19, 2008 8:35 am

Szia Julcsi!

Biztos, hogy nincsen kettős adóztatás , hiszen van az elkerüléséről szóló  egyezményünk Dániával .  A kérelem nem csak személyesen , hanem postán is megküldhető az Apehnak , ill. az Apeh honlapján van meghatalmazás-minta is , ha azt kitöltöd és megküldöd itthoni rokonaidnak , akkor ők eljárhatnak a Nevedben az Apehnál . Ezt azért tartom jónak , mert akkor tuti pontosan lesz kiöltve az igazolás-hiszen segeítenek az apehosok és nem kell 2* fordulni , egy esetleges hiba miatt!

http://www.apeh.hu/adoinfo/art/illetoig.html

http://www.apeh.hu/data/cms2305/eseti_magan.pdf

üdv,Viki 

potoczki

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: loveygy » szer. márc. 19, 2008 11:27 am

Kedves Julcsi!

Magyarországnak van Dániával kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye./(45/1979 (XI.10) MT rendelet/

Az illetőségigazolás alapján, gondolom te magyar illetőségű leszel. Ebben az esetben a Dániában megszerzett bérjellegű jövedelmed (nem önálló tevékenység), Dániában lesz adóköteles.

Az egyezmény a magyar illetőségű szemálynek Dániában adózatható jövedelmével kapcsolatban úgy rendelkezik, hogy ezt a jövedelmet kiveszi az adóztatás alól. Viszont a c) pontban azt is megjegyzi, hogy a magyar illetőséggel bíró személy által élvezett jövedelemki van véve az adóztatás alól a Magyar "Népköztársaságban", a Magyar "Népköztársaság" mindazonáltal ennek a személynek a többi jövedelmére vagy vagyonára történő adó megállapításánál figyelembe veheti a kivett jövedelmet vagy vagyont.

Akkor van "gáz" ha az év elején itthon is volt jövedelmed.

üdv

loveygy

loveygy

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: julis2 » szer. márc. 19, 2008 3:54 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat mégegyszer!Viki neked külön köszönöm az informáciokat!

Kedves loveygy!

Hozzád lenne még egy kérdésem.Irtad hogy akkor van gáz, ha év elején volt jövedelmem otthon!Volt jövedelmem, diák munkákból éltem.Mint tudod gondolom ez minimális összeg.

A kérdésem az, hogy ez mennyiben befolyásolja ezt a dolgot és hogy miért "gáz"?

Köszönöm előre is a válaszodat!

Üdv:Julcsi!

julis2

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: loveygy » kedd ápr. 01, 2008 7:48 am

Kedves Julcsi!

Bocs, de nem nagyon értem rá...

Azért írtam, mert így keletkezhet némi adóffizetési kötelezettséged, hiszen a diákmunkából származó jövedelem is jövedelem... És a kinti jövedelmedet adóterhet nem viselő járandóságként kell figyelembe vennéd, és persze az összegtől függ, de biztos vagyok benn, hogy így feltornázza a 36%-os sábva az adódat, viszont vonni biztos, hogy 18%-ot vontak, sőt az adójóváírást is valószínűleg figyelembe vették...

ödv

loveygy

loveygy

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: julis2 » kedd ápr. 08, 2008 4:05 pm

Szia loveygy!

Köszi a választ!

Az a gond hogy még mindig nem teljesen értem,mivel az illetőségigazolás pont azért van hogy ne adózzam otthon is.Az meg hogy dolgoztam otthon ,miért tornázza fel az itteni fizetésem az otthoni adomat?

Nem kötekedni akarok csak tisztán látni!Légyszives válaszolj ha tudsz még erre és akkor neked ajánlom a pontokat!(amugy is)

Előre is köszönöm!Üdv:Julcsi!

julis2

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: loveygy » kedd ápr. 08, 2008 6:30 pm

Kedves Julcsi!

Elolvastam az eddigi válaszokat. Szóval: ha neked van magyar illetőség igazolásod, akkor lehet, hogy Dániában ez alapján Neked jár valami adókedvezmény, erre nem tudok válaszolni. Viszont az egyzmény azt mondja,hogy a nem önálló tevékenységért (munkaviszonyból származó jövedelem(, az illetőség szerinti állanban adóztatható, kivéve, ha a másik államban végzik a munkát. Akkor a munkavégzés helye szerinti államban adóztatható ez a jövedelem. Vannak kitételek, de ennek a három feltételnek (nem tölt 183 napnát többet kint, illetőség helye szerinti munkákltató fizeti stb), de ez a Te esetedben nem áll fenn.

Vagyis az adóztatás joga erre a jövedelmedre a dánokat illeti meg. De miután Magyarországon is volt adóköteles jövedelmed, erről itthon kell adóbevallást tenned, és az egyezmény a következők szerint biztosítja a kettős adóztatás elkerülését: 

(2) A Magyar Népköztársaságban a kettős adóztatást a következőképpen kell elkerülni:a) Amennyiben a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személy olyan jövedelmet élvez, vagy olyan vagyona van, amely az Egyezmény rendelkezései szerint a Dán Királyságban adóztatható, úgy a Magyar Népköztársaság, a b) és c) pontokban foglalt rendelkezések fenntartásával ezt a jövedelmet vagy vagyont kiveszi az adóztatás alól.b) Amennyiben a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személy olyan jövedelmet élvez, amely a 10. Cikk rendelkezései szerint a Dán Királyságban adóztatható, úgy a Magyar Népköztársaság levonja ennek a személynek a jövedelme után beszedendő adóból azt az összeget, amely megfelel a Dán Királyságban fizetett adónak. Az így levont összeg azonban nem haladhatja meg a levonás előtt megállapított adónak azt a részét, amely a Dán Királyságból élvezett erre a jövedelemre esik. (ez az osztalék)

c) Amennyiben az Egyezmény bármely rendelkezése szerint valamely, a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személy által élvezett jövedelem vagy a tulajdonát képező vagyon ki van véve az adóztatás alól a Magyar Népköztársaságban, a Magyar Népköztársaság mindazonáltal ennek a személynek a többi jövedelmére vagy vagyonára történő adó megállapításánál figyelembe veheti a kivett jövedelmet vagy vagyont.

Ez számomra azt jelenti, hogy igaz, hogy kiveszi az adóztatás alól, de úgy mentesít, hogy a progresszió fentartásával, vagyis a Mo-i jövedelmed adójának kiszámításánál figyelembe kell venni a kinti jövedelmed, és utána levonni a kiszámított adóból csak a külföldi jövedelemre kiszámított adót.

Számokkal:

Itthon kerestél tegyük fel 200e Ft-ot, ennek az adója: 18% - 36e Ft. (remélhetőleg az adójóváírást nem kérted, de ettől most tekintsünk el).

Kint tegyük fel, hogy keresel 1.800e Ft-ot. Az összes jövedelmed így 2.00e Ft lesz. Ennek az adója:( 1.700.000 *18% =306.000) + (300e*36%=108e)= összesen: 414e Ft. Ebből levonod a kinti jövedelemre jutó adót:(1.700e Ft*18% +100e * 36%)= 342eFt. Így az adód mara: 414e -342e=72e Ft, az eredetlig számított 36e Ft helyett.

És még az adójóváírást nem is kavartuk bele....

Remélhetőleg így már érthető a dolog. A magyar egyezmények a munkabér tekintetében általában így mentesítenek. Eddig egy párral volt dolgom, és azoknál így működött a dolog.

Üdv

loveygy

Ui: egyébként számomra nem annyira a pont a lényeg, hanem minden kérdéssel valami újat is tanulok, mert így sokkal jobban rögzül... De azért köszi.

loveygy

Dániai munkavégzés!

HozzászólásSzerző: julis2 » szer. ápr. 09, 2008 3:23 pm

Szia loveygy!

Köszönöm a gyors választ.Örülök, hogy azért én is segitek neked valamilyen szinten.Ezért folytatom egy kicsit a témát,mert most már tisztábban látok egy picit.

Tehát amit irtál nekem az azt jelenti,hogy ha van illetőségigazolásom a Magyar Népköztársaságban és Dániában kapok jövedelmet akkor ez a kettős adózástól mentesit.Viszont ha volt ebben az évben jövedelmem otthon,akkor az otthoni jövedelemnek az adója fog nővekedni a kinti (mondjuk magasabb) jövedelmem alapján.

Lehet rosszul értelmezem,ha igen akkor légyszives javits ki!

Utána olvastam és most ide is leirom amit találtam,ha tudsz és van időd akkor reagálj erre is kérlek!

Magánszemély külföldön megszerzett jövedelemének figyelembevétele a különadó megállapítása esetén
[Kjtv. 2. §]
2007.07.10.

Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járulékról szóló 2006. évi LIX. törvény (a továbbiakban: Kjtv.) nem rendelkezi arról, hogy a magánszemélyek esetében a különadó alapjának megállapításánál hogyan kell figyelembe venni a külföldről származott jövedelmeket. A nemzetközi egyezményekből következően azonban csak azokat a jövedelmeket lehet adóztatás alá vonni az egyes államokban, amelyekről az egyezmény kifejezetten így rendelkezik. Mivel a különadó is jövedelem alapú adó, ettől eltérő elvet követni értelemszerűen nem lehet. Így azokban az esetekben, amikor a vonatkozó nemzetközi egyezmény alapján az adott jövedelem nem adóztatható a magánszemély illetősége szerinti államban (jelen esetben Magyarországon), az nem lehet a különadó alapja sem. Ha azonban a jövedelem az egyezmény szerint az adóalap megállapításánál figyelembe vehető (adóterhet nem viselő járandóság), értelemszerűen része az összevont adóalapnak is, így befolyásolja a mellette szerzett belföldi jövedelem személyi jövedelemadó- és különadó kötelezettségét is.

Ha az összevont adóalapban külföldről és belföldről származó jövedelem egyaránt van, meg kell állapítani az összes jövedelem és a járulékfizetés felső határa közötti különbséget. Ha az együttes jövedelem kisebb, mint a járulékfizetés felső határa, értelemszerűen nem kell különadót fizetni. Ha az összes jövedelem meghaladja az említett határt, de a belföldről származó jövedelemrész kisebb, mint a különbség, akkor a különadó alapja a belföldről származó jövedelem összege. Abban az esetben, ha a belföldi jövedelem nagyobb, mint a különbség, a különadó alapja a két összeg különbsége.

Még lenne valami!

Amennyiben a jövedelem a külföldi államban adóztatható, és az egyezmény a mentesítési módszert írja elő, akkor Magyarország mentesíti ezt a jövedelmet az adóztatás alól. Ha az egyezmény a mentesítés mellett lehetővé teszi a mentességet élvező jövedelem figyelembevételét a többi, Magyarországon adóköteles jövedelmet terhelő adó kiszámításánál, akkor a külföldön adózott jövedelem után Magyarországon nem kell adót fizetni, a többi adóköteles jövedelem azonban magasabb adósáv szerint fog adózni.

Előre is köszi a választ!A pont neked megy!Üdv:Julcsi!

julis2

Következő

Vissza: Nemzetközi adózás