Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

Nemzetközi adózás

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: loveygy » kedd feb. 12, 2008 6:59 pm

Kedves Anita!

Vacsizok, és utána jelentkezek.

Én az árfolyammal kapcsolatban akartam írni, de még nem volt rá időm.

A németországi visszaigénylést megkérdezem a kollégámtól holnap, mert ő pont a múltkor mesélte a saját ilyen jellegű sztoriját.

A többire még ma, de később térek vissza.

Üdv

loveygy

loveygy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: gylevente » kedd feb. 12, 2008 9:02 pm

Kedves Anita!

Némiképp tényleg korrigálnom kell az amit írtam, beleolvastam a 0753 kitöltési útmutatójába (http://www.apeh.hu/data/cms36763/0753.pdf). Így próbálom levezetni az árfolyamozást:

Az adó összegét az útmutató szerint a 44. sorba így kell beírni (12. oldal)

"A külföldön megfizetett adót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos, az év utolsó napján érvényes devizaárfolyamának alapulvételével kell Ft-ra átszámítania."

Az kerül véleményem szerint a 22. sorba mert "ebbe a sorba Önnek a külföldön igazoltan megfizetett adó Ft-ra átszámított összegét (a 44. sor „b” oszlopában feltüntetett adó), legfeljebba 26. sorban lévô összeget kell beírnia. Az átszámítás szabályait a 44. sorhoz fűzött magyarázat tartalmazza." (11. oldal)

Eddíg full igazam van. Csak itt van kis eltérés az én egyszerű gondolkodásmódomban, mert ugye miért is lenne logikus az, hogy a jövedelmet és az adót is ugyanazon árfolyamon forintosítsuk, hiszen "úgyse" a bérkifizetéssel egyszerre vonták le tőlünk..:) Ugyanisis a 10. oldalon a 22. sor kapcsán még írja, hogy:

"Az átszámításhoz olvassa el a 3. sorhoz fűzött magyarázatot!"

Ez pedig a 6. oldalon szerepel (Külszolgálatért kapott jövedelem) a következőképpen:

"Az átszámításnál a bevétel megszerzésének napját megelôzô hónap 15. napján érvényes (a Magyar Nemzeti Bank által közzétett) hivatalos devizaárfolyamot kell figyelembe venni."

Azaz ezt -szerintem- a konkrét kifizetés (számlajóváírás) napját megelőző hónaphoz viszonyítva kell így megállapítani. (Pl. adott hót követő 2-án kerül jóváírásra a számlán, akkor adott hó 15.-i árfolyam az irányadó). És ezt minden érintett hónapnál így tételesen kiszámítgani ezek szerint.

MNB árfolyamok itt kereshetők adott napra:

http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=arfolyamlekerdezes

Gyanítom azonban érdemi eltérés nem lesz az év végi árfolyamhoz képest. 

Végül gyanítom érdemesebb lenne bemenni a német adóhatóság területileg illetékes irodájába, ott összegszerűen el fogják mondani, hogy mennyi jár viszza, nyomtatványt is adnak és elmondják, mi kell nekik hozzá. Úgyis ők utalnak vissza...:)

Az illetékes némat adóhivatal itt kereshető:

http://www.steuerliches-info-center.de/de/003_menu_links/004_LFINV/index.php 

A nyomtatvány pedig talán itt lehet más néven mint pl. Ausztriában amit én írtam (elnézést, de nem olvastam végig):

http://www.bundesfinanzministerium.de/cln_06/nn_2662/SiteGlobals/Forms/Suche/formularSucheForm,templateId=processForm.html?cl2Categories_Formularschlagwort=Lohnsteuer&searchArchiveDocs=true

Üdv:

Levente

 

gylevente
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: loveygy » kedd feb. 12, 2008 11:22 pm

Kedves Anita!

 Nagyon agyalok a dolgon...Találtam egy PM állásfoglalást, Ebben az egyezményre vonatkozóan a következőket írja: az egyezmény 23. cikke (2) bekezdésének a) pontja úgy rendelkezik, hogy az osztalékon kívüli jövedelmet, valamint vagyoni értéket, amely az egyezmény alapján Németországban adóztatható, Magyarország adója szempontjából az adóalapból kiveszik. E pont második mondata szerint azonban Magyarország az így kivett jövedelmet és vagyoni értéket a többi jövedelem és vagyon adótételének megállapításánál figyelembe veszi.. Ezek a szabályok lényegében azt mondják ki, hogy a magyar adóalapból kivett jövedelem, vagyon után Magyarországon nem kell adót fizetni, akkor azonban, amikor azt  állapítják meg, hogy a többi jövedelem az adótábla melyik sávjába esik, Magyarország a Németországban adóztatható jövedelmet és vagyont is figyelembe veszi.

Most már csak arra vonatkozóan kell valami infót találnom (megerősítést), hogy ez akkor Németországban adóztathatónak minősül-e.

Még jelentkezek.

Üdv

loveygy 

loveygy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: loveygy » szer. feb. 13, 2008 11:39 am

Kedves Anita!

 

Megalkottam a kilométeres válaszom, aztán kiakadt a gép.

Továbbra is fenntartom az álláspontomat, hogy a férjednek itthon az adóbevallásában a 14. sorban kell feltüntetnie a Németországban szerzett jövedelmét.

Az SZJA tv. Előírásaiból és a nemzetközi egyezmény előírásaiból kell kiindulni.

Most nem írogatom ki a pontos törvényi helyeket, csak ideírom, hogy hol olvashatod el.

 

Szja tv. 1 paragrafus (3) bekezdés: minden jövedelem adóköteles.

Szja tv. 2 paragrafus (4) bekezdés: belföldi illetőségű magánszemély (teljes körű adókötelezettség)

Ettől eltérni (5) bekezdés: nemzetközi szerződés előírásait lehet alkalmazni.

Szja 3. paragrafus 2. pont: belföldi illetőségű magánszemély – a magyar állampolgár

Szja tv. 3. paragrafus 4./d pont: jövedelemszerzés helye – nem önálló tevékenység esetén ahol a munkát végzik, vagyis a külföldön végzett munkavégzés esetén a jövedelemszerzés helye külföld. Itt van a kivétel is, de ez titeket nem érint.

Szja tv. 72. pont Adóterhet nem viselő járandóságok, l) törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján az adó alól a Magyar Köztársaságban mentesített, de az adó kiszámításánál figyelembe vehető, e törvény rendelkezése szerint nem külön adózó jövedelemnek minősülő jövedelem. A munkabér nem külön adózó jövedelem.

Szja tv. 5 paragrafus (2): A külföldi pénznemben keletkezett bevételt az MNB hivatalos, a megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes devizaárfolyamának alapulvételével kell meghatározni.

 

Az SZJA tv-ben több infó nincs, most nézzük az egyezményt.

Az Egyezmény szerint is a férjed magyar illetőségű.

A következő a 15. cikk. Nem önálló munka

Ennél egy kicsit a múltkor megkavarodtam, hibás volt a logikai okfejtésem, de a lényeget tekintve nem mondtam hülyeséget.

A lényeg: bér jellegű kifizetés esetén, ezt a jövedelmet az illetőség szerinti állam adóztathatja, kivéve, ha a munkát a másik államban végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, akkor a térítés is a munkavégzés helye szerinti államban adóztatható.

A (2) arra vonatkozik, hogy amennyiben a kint tartózkodás adott naptári évben nem haladja meg a 183 napot, ÉS a térítést egy olyan cég fizeti, aki a munkavégzés helye szerinti államban nem bír illetőséggel, és nem is a cég telephelye térít, akkor nem a munkavégzés helye szerinti, hanem az illetőség helye szerinti állam adóztathat.

Ez azokra vonatkozik, akik mondjuk 1,5 hónapig kint dolgoznak egy magyar cég megbízásából, és a fizetést is a magyar cégtől kapják.

De ez a Ti esetetekben nem igaz, mert a férjed egy német illetőségű cégtől kapja a fizetését, így az ő jövedelme Németországban adóztatható.

A 23. cikk A kettős adóztatás kiküszöbölésére vonatkozik.

A (2) bekezdés szerint a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személyeknél, ha nem osztalék jellegű jövedelemről van szó, és az Egyezmény alapján Németországban adóztatható, a Magyar Népköztársaság adója szempontjából az adóalapból kiveszik. A Magyar Népköztársaság azonban az így kivett jövedelmet és vagyoni értéket a többi jövedelem és vagyon adótételének megállapításánál figyelembe veszi. Vagyis mentesít, de a progresszió fenntartásával, adóterhet nem viselő járandóságként kezeli.

Azért lehet egy írásos (e-mailben) megkeresést intézni az APEH felé, de annyiszor átrágtam… És ha a 14. sor kitöltési útmutatóját megnézed, ott is ezt találod.

Arra a visszaigénylésre pedig amit az APEH is említett…. Nem is értem…. Mert, ha nem a mentesítés van, akkor jön a beszámítás…..

Feltételezem, erről a kinti jövedelméről a férjednek kint is számot kell adnia, de ahhoz már végképp nem értek.

Még próbálok valami adóújságban is utánanézni, de továbbra is fenntartom a véleményemet.

 

Üdv

loveygy

loveygy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: loveygy » szer. feb. 13, 2008 11:52 am

Kedves Anita!

Nem tudom, hogy mennyire jó hír, de a Complexnek van egy Adó kérdések és válaszok c. kiadványya. Ebben találtam egy kérdést, ami igaz, hogy Angliára vonatkozott, de a vonatkozó Egyezmény is hasonló a némethez. A válaszban azt írták, a külföldön megszerzett jövedelem az összevont adóalap részét képezi, azt a személyi jövedelemadó bevallásában az adóterhet nemviselő járandóságok között szerepeltetbni kell, és az arrra eső, az adótábla szerint kiszámított adó a levonható a számított adóból.

Szerencsére, ha jövőre csak kint keletkezik a férjednek jövedelme, akkor miután ez a bér a magyar tv. szerint adóterhet nem viselő járandóság, akkor be sem kell vallani.

Üdv

loveygy

loveygy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: egyenesp » kedd ápr. 01, 2008 7:24 am

Sziasztok!

Én is hasonló helyzetben vagyok mint Anita férje.

A sok hozzászólás kicsit összezavart...

2007.04.01 óta Németországban élek és dolgozom. Német cégnél/munkaadónál, itt is adózok és fizetek betegbiztosítást stb. mint ahogy a németek.

Én -eddig- annyit csináltam a magyar bevallásomban hogy beírtam a 14-es sorba a teljes 2007-es bruttó -németben szerzett- béremet forintosítva. 1€=253,35 Ft váltással számoltam, az MNB utolsó 2007-es árfolyama alapján.

Rendben van ez így? Esetleg hiányzik még valami?

üdv

Péter

 

egyenesp
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: loveygy » kedd ápr. 01, 2008 7:33 am

Kedves Péter!

Ammennyiben 2007.01.01-03.31. között Magyarországon olyan munkaviszonyban, vagy egyéb jogviszonyban volt foglalkoztatása, illetve ebből származott adóköteles jövedelme, akkor a németországi bére 2007-ben Magyarországon is adóztatható, az egyezmény értelmében úgy mentesítve, hogy ezt a jövedelmet adóterhet nem visselő járandóságként kell figyelembe venni. Az átfolyammal kapcsolatban: a szabály szerint a jövedelem megszerzését megelőző hónap 15-i árfolyamával kell forintra átszámítani, de szerintem az már nem okoz nagy gondot, ha végölis a december 31-i árfolyammal számította át. Amennyiben 2007 elején nem volt adóköteles jövedelme, akkor nem kell semmit tenni. 2008-ban, amennyiben csak Németországban keletkezik adóköteles jövedelme, akkor Magyarországon nem is kell majd bevallást adnia.

Amennyiben nem tölt kint 8 évet, akkor amikor hazajön (véglegesen), akkor kint lehet igényelni a befizetett nyugdíjjárulék visszafizetését. Legalábbis pár évvel ezelőtt lehetett. Érdemes kint utána érdeklődni, vagy a vonatkozó szociális egyezményben utánanézni. 

üdv

loveygy 

loveygy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Egy éven belüli külföldi és Mo.-i jövedelem

HozzászólásSzerző: ani_222 » csüt. jún. 05, 2008 9:14 pm

Vegul bementunk a Nemetorszagi onkormanyzathoz es megkerdeztuk mit tegyunk. Ok azt mondtak, hogy nem erdekli oket Mo. mit ker, nekik az a fontos, hogy itt adozzunk es ok nem teritenek vissza semmit. Mivel konnyen bizonyithato, hogy a leterdekei ide kotik a paromat, igy Nemetorszagban adozik es nem Mo.-on.

Nagyon szepen koszonok minden hozzaszolast, minden segitseget mindenkinek!

Koszonettel: Anita

ani_222
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Előző

Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron