Adófórum

Adózási és számviteli információk

Új TEÁOR és Társ.szerz.módosítás

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: patkaiilona » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!  Nem tudom rendesen összeszedni, hogy az új TEÁOR miatt mi dolguk is van a cégeknek. Illetve az "új" GT miatt ha kell (ha nem akkor is?) a társ.szerződést módosítani mi a teendő.    Válaszaitokat előre is köszönöm.   Ica
patkaiilona

HozzászólásSzerző: kukoca » szer. márc. 26, 2008 2:12 pm

Szia!

A www.ksh.hu-n van egy átfordító program amivel ki lehet választani az új teáort, amit az apeh nem tudott automatikusan átfordítani.

Szerintem emiatt módosítani kell a társasági szerződést.

kukoca

HozzászólásSzerző: szunyibea » szer. márc. 26, 2008 2:24 pm

Szia!

Sajnos már példából okulva tudok neked válaszolni. A Ksh honlapján valóban rajta vannak az új TEÁOR számok, amik segítik az átállást. Én használom azt a részt is ahol beírom a cég adószámának első 8 karakterét és megmutatja hogy mi lett a cégnek a 2008-as új besorolása. Az APEH ugyanezeket a KSH által átfordított Teáorokat alkalmazza egy-egy cégnél. Gondot az jelenthet ha volt olyan tevékenysége a cégnek amelyet nem a cégbíróságon jegyeztek be hanem változás bejelentőn lett az alakulás után felvéve. Ezeket nem fordítja át az Apeh, ezeket kell újra bejelentéssel megerősíteni.

Gondot okozhat továbbá hogy az ügyvédek többsége a társasági szerződés módosításánál már nem írja be az összes tevékenységét a cégnek, csak a főtevékenységet szerepelteti az új társasági szerződésben. Ilyenkor sajnos Neked kell bejelentened a többi tevékenységet a 201-es nyomtatványon, mint cégbíróságon nem bejegyzett tevékenységi kört. Van rá példám, konkrétan most csináltam egyet végig és közben mondtam a magamét az ügyvédre..... akinek csak egy gombnyomás lett volna hogy az összes tevékenységet felvegye, de azt mondta az ügyfelemnek, hogy a többi a " könyvelő" dolga.

szunyibea

HozzászólásSzerző: patkaiilona » szer. márc. 26, 2008 4:58 pm

Tehát megnézem a tev. köröket az ebev-en, ha van olyan amit nem tudtak átfordítani akkor keressek neki TEÁOR-t és bejelentem az apeh felé.

Mi van akkor, ha amit nem fordítottak át, azt nem is akarja a cég. Kihagyhatom a bejelentésből?

Az új GT miatti társasági szerződés módosítást nekünk mint könyvelő kell valahova jelenteni? Az a cég amelyik 2007.12 hóban alakult, gondolm nem kell módosítás, de mi az az alakulási idő amitől a kell módosítani.

Ica

patkaiilona

HozzászólásSzerző: szunyibea » csüt. márc. 27, 2008 7:48 am

Szia!

Jó a gondolat meneted. Amit nem fordítottak át, azt bejelented úgy hogy keresel neki a Ksh honlapról az átfordító kulcs segítségével 08-as TEÁOR-t.

Ha nem akar a cég a továbbiakban azzal a tevékenységgel foglalkozni, akkor természetesen kihagyhatod. De kérdem én, miért kellene, hiszen bármikor előfordulhat, hogy szüksége lehet a cégnek egy adott tevékenységre. Lehet hogy most éppen nem végez ilyen irányú tevékenységet, de sosem lehet tudni, és akkor jöhet egy újabb változás bejelentő. Nem célszerűbb ott szerepeltetni. Persze az is felmerülhet hogy pont e miatt a felvett tevékenysége miatt válik mondjuk statisztikai hivatalnál bevallóvá és akkor lehet adni oda is a jelentést, csak éppen nullával. Véleményem szerint jól át kell nézni a tevékenységét is a cégnek és ha ez nem jelent többlet terhet, nyugodtan jelentsd be inkább most.

A tavaly decemberben alakult GT társasági szerződése biztosan az új szabályok szerint került kialakításra, ezt az ügyvéd tudja. Aki viszont már több mint öt éve alakult, annál az is felmerülhet, hogy a vezető tisztségviselő mandátuma lejárt és akkor már csak ezért is kell a módosítás. Ami miatt én még az előbbi hozzászólásomban javasoltam a tevékenységek felvételét ügyvéd által az az, hogy ha a cégbíróságról kéri le a kivonatot egy másik cég mint információt, megnyugtatóbb, ha látja hogy nem csak egy tevékenység van bejelentve a CB-hoz, hanem több is.

szunyibea

HozzászólásSzerző: anais » csüt. márc. 27, 2008 10:01 am

Szia patkaiilona!

Az kérdésedre válaszolva, az apeh átfordítja amit tud, de neked át kell nézni, mire változtak a régi számok, jól vannak e képezve az új számok. Nem volt elég ha csak adatmódosítón volt jelentve bt-nek, kft-nek a tevékenységi kör, társasági szezrődést kellett módosítani. Előfordulhatott hogy az ügyvéd sem az új számokat használta 2007 évben mikor már tudott volt az új szám.

Igy tehát a legjobb, ha a számokat leellenőrzöd, mert azután nagy gond lehet belőle ellenőrzéskor.

üdv.

anais

HozzászólásSzerző: viktoriareiber » pén. márc. 28, 2008 1:22 pm

Sziasztok!

Az egyik cégem 2007.dec-ben alakított céget és neki is kell társasági szerződést módósítania. Az egyéni vállalkozóknak jan.31-ig kellett megcsináltatniuk az új vállalkozói ig., a Gt.-nek ha jól tudom jun. 30 a határidő.

Üdv. Viki
viktoriareiber

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. márc. 31, 2008 6:50 am

Kedves Kollégák,

az a helyzet, hogy most beszéltem a cégbíróság illetékesével. Azt a sajnálatos hírt tudtam meg, hogy a cégeknek MINDEN esetben be kell adniuk társasági szerződés módosítást, ami ugyan illetékmentes, de sajna ügyvédi ellenjegyzés kell hozzá :((( Indok: egyeznie kell a nyilvántartot adatoknak és a papíralapú adatoknak.

Az ügyvédi ellenjegyzés sokba kerül. És tavaly is kellett az ügyvezető új bejelentése (aki tizennégy éve és újabb öt évre - ugyanaz), és egyéb kisebb módosítások miatt.

A másik dolog, amire a napokban rájöttem, hogy a cégbíróság kizárólag a főtevékenység változását jelenti be az Apeh-nek. Legalábbis a cégem három évvel ezelőtti és tavaly januári változásai a tevékenység tekintetében nem jelennek meg az Apeh törzsadatokban. :(( Így a többit mindenképp magunknak kell az Apeh felé bejelenteni.

Most, hogy végre elérhetők a törzsadatok, látom, hogy teljesen téves adatok is nyilvántartásban vannak, pl nitrogéntartalmú termékek előállítása (amúgy gazd. szolg. a főtevékenység, haha). Az engedélyeket 14 éve nem keresik nitrogéntermék előállításához ? - pedig feltehetőleg kellene legyen, ez környezetvédelmi szempontból érzékeny dolog. Na mindegy, beszélek az ügyvéddel és adózom a jogtudomány oltárán. Megkérdeztem az egyébként igen kedves ügyintézőt, hogy szerinte jövőre milyen érvágás várható, de azt mondta, nem tudja. Gondolom, majd július 1. után közlik, amikor már az idei módosítást beadtuk. Nem tudok elég cinikusan fogalmazni ahhoz képest, amennyire bosszant a dolog. Emotikonokra lenne szükségem. Meg egy nyugtatóra.

aniko.varga2006

Vissza: Adatszolgáltatás