Adófórum

Adózási és számviteli információk

Haszonélvezetről való lemondás

Elektronikus bevallás

Haszonélvezetről való lemondás

HozzászólásSzerző: papika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumozók!

Adva vagyon egy ingatlan, melyet értékesíteni szeretnénk.Ennek tulajdonjoga1/4 része örökség, 1/4 része ajándékozás tartás ellenében címen került a nevemre. Szintúgy a testvéremére. A haszonélvezet az édesanyámé. A haszonélvezet és az örökség 1989-ben keletkezett, az ajándékozás 2002-ben történt. Kérdésem, hogy a szülő tartás fejében lemondhat-e a haszonélvezetéről? Ennek mi az adó- és illetékkötelezettsége?

Válaszokat előre köszönve

Tisztelettel lacek 

papika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Haszonélvezetről való lemondás

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. márc. 30, 2008 10:12 am

Szia Lacek!

Nem tudom, hogy itt a fórumon találsz-e majd illetében jártas fórumtagot,de addig is: Egy hasznos oldal - ahol konkrét esetek vannak ill. ingatlanszakértőnek teheted fel a kérdésedet:

www.ingatlanjog.hu

Hasznos információ lehet továbbá:

A  tartási szerződés sajátos vonásai 

A tartási és életjáradéki szerződések számos jellegzetes ismérvvel rendelkeznek, amelyek élesen elhatárolják más szerződéstípusoktól. Lényeges ismérve a tartási szerződésnek a visszterhes (azaz nem ingyenes) jellege. A tartási szerződés alapvető formáját tekintve visszterhes ügylet: a tartásra kötelezett ellenérték fejében vállalja a jogosult ellátását. Ugyanakkor, ha a körülményekből más nem következik, közeli hozzátartozók egymás közötti tartási szerződései ingyenes formában jönnek létre, a tartás teljesítéséért ellenszolgáltatás nem jár. Az ingyenes tartási szerződés a kötelezett halálával is megszűnik, illetve a kötelezett a szerződés megszüntetését kérheti, ha annak teljesítése vagy életjáradéki szerződéssé alakítása a szerződéskötés után megváltozott vagyoni körülményeinél fogva rá nézve túlságosan nagy megterheléssel járna. Az ingyenes tartási szerződésekre az ajándékozás szabályait (pl. az ajándék visszakövetelése eseteit) is megfelelően alkalmazni kell.


A haszonélvezeti jog megszerzésének illetéke: Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 102. § (1) bekezdésének d) pontja szerint vagyoni értékű jognak minősül – többek között – a haszonélvezet joga. Így a haszonélvezeti jog megszerzése adott esetben illetékfizetési kötelezettséggel járhat, azonban figyelemmel az egyes illetékmentességekre, illetve illeték kedvezményekre vonatkozó szabályokra, a haszonélvezeti jog megszerzése nem feltétlenül eredményez illetékfizetési kötelezettséget.

Az illetékfizetési kötelezettség fennállása ugyanis függ attól, hogy a haszonélvezeti jogot mely személy és hogyan szerzi meg (ajándékozás, öröklés vagy visszterhes vagyonátruházás keretében), illetve hogy mihez kapcsolódik a haszonélvezet joga. Ezért arra a kérdésre a választ, miszerint haszonélvezeti jog megszerzése esetén kell-e illetéket fizetni, és ha igen, mennyit, mindig a konkrét eset körülményei döntik el.

Legvégül: Egyszer azt is olvastam valahol jótanácsként, hogy lakásvásárlás előtt kössön ajándékozási szerződést a vevői oldalon a szülő a gyerekkel a pénz átadásáról, és így nem kell ajándékozási illetéket fizetni mert a takarékbetét ajándékozás illetékmentessége, ill. a takarékbetét definíciója együttesen teremti meg ezt a lehetőséget.

Üdv: P.Zsuzsa


zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Haszonélvezetről való lemondás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » vas. márc. 30, 2008 2:35 pm

A haszonélvezetről való lemondás a haszonélvező részéről bármikor, ellenszolgáltatás fejében vagy anélkül lehetséges.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Haszonélvezetről való lemondás

HozzászólásSzerző: papika » vas. márc. 30, 2008 4:51 pm

Szia zspotorke!

 Köszönettel vettem a válaszod, illetve az abban leírtakat. Igyekszem az információid alapján utánajárni a kérdéseknek. Mégegyszer köszi.

papika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Haszonélvezetről való lemondás

HozzászólásSzerző: papika » vas. márc. 30, 2008 4:53 pm

Kedves aniko.varga2006!

 Sajnos ezt én is tudtam, de ez nem elég a kérdéseim tisztázására. Mégegyszer köszönöm.

 lacek

 

papika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Haszonélvezetről való lemondás

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. márc. 30, 2008 5:21 pm

Szia!

Még gondolkodtam egy kicsit a kérdéseden: Ha jól értelek, akkor a testvéreddel együtt tulajdonosai lettetek egy ingatlannak 1/2 - 1/2 részben részben örökség, részben pedig haszonélvezetről történő lemondás keretében.

Az illeték kérdése vagyonszerzéskor merül fel (esetedben 1989-ben illetve 2002-ben lehetett (volna) ez kérdés és szerintem erről az Illeték Hivatal küldött is értesítést), ha értékesítek valamit, akkor illetékfizetési kötelezettség nem merül fel.

Az adózás pedig a jövedelmet - amely értékesítéskor számítható csak ki - adóztatja. Az adózással kapcsolatosan: amennyiben a tartás fejében történő ajándékozás (tehát az 1/4 rész megszerzésése az értékesítés közötti időpont között eltelt az új szabályozás szerinti időintervallum, márpedig ha jól értem kérdésed, akkor eltelt - akkor szerintem adózási konzekvenciája sincs az értékesítésnek.

Ez az én véleményem.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron