Adófórum

Adózási és számviteli információk

écs elszámolási dilemma

Egyéni vállalkozók

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. márc. 29, 2008 6:50 pm

Sziasztok! Engem csak nem hagy nyugodni ez az értékcsökkenési téma. Nem tartom helyesnek, hogy "kidobott" számlához hasonlítjuk az el nem számolt értékcsökkenést. Amikor megvesszük a tárgyi eszközt, igenis lekönyveljük beruházásként, tehát a számla megvan. Majd olyan gazdasági döntést hozok, hogy adott évben a költségként történő elszámolással nem élek. Egyéni vállalkozó szerintem ezt megteheti. Ezt a döntését a későbbi években nem önellenőrizheti, erről előző válaszomban is írtam. Természetesen ezzel a leírás ideje nem fog meghosszabbodni, ugymond költség szempontjából "elveszik". Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 7:15 pm

Én azt gondolom eleve aki nem akar écst- elszámolni egy adott évben, az minek vette azt a tárgyi eszközt a vállalkozásba.

Remélem, hogy azoknak van igaza akik azt mondják, hogy már pedig minden évben el kell számolni az écst, ha már azt választotta a vállalkozó, hogy écs alá von egy tárgyi eszközt.

Én eleve nem is értem, hogy miért nem számol el valaki egy adott évben écst? Hiszen lehet, hogy akkor veszteséges, de máskor meg lehet, hogy veszteség kapcsán érvényesíteni tudná.

Sajnos megnéztem az szja tv-t és ezen esetről nem ir.

Ha valaki tud valami jogszabályi hivatkozást, vagy állásfoglalást ezügyben, akkor azt megköszönném, mert igy se jobbra-se ballra.

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. márc. 29, 2008 7:46 pm

Szia! Hát ennek számos oka lehet, hogy nem számoljuk el az értékcsökkenést. A legfontosabb ok az, hogy a vállalkozók meg vannak félemlítve. Ha az értékcsökkenést elszámolom, veszteség nélkül pl. nem tudnék minimálbér kétszeresét vállalkozói kivétként kivenni. A többségnél nem azon kell  sajnos gondolkodnom hogy milyen költséget lehetne még elszámolni, hanem mi az amit nem muszály. 

Kérdezed, akkor minek vitte be a vállalkozásába. Hát azért, mert ezzel dolgozik. Arról igazán nem tehet, hogy év végén nem fizetik ki a számláit,  és a pénzügyi szemlélet miatt ez nem bevétel. Ha nincs jövedelem miből él? Elmult már az az idő, hogy büntetlenül veszteséget termeljünk.Egyszerüen nem merjük felvállalni, hogy ne legyen vállalkozói kivét.     

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » vas. márc. 30, 2008 5:02 am

Ez akkor mégiscsak egy olyan dolog, mint a könyvelésből kivett számla. Hiszen azt is ki kellett fizetnie, és a vállalkozás érdekében kellett. Az is költségeit növelte volna. És pld. azt is meg kellett vennie és nem tudta előre, hogy nem fizetik ki a számláit a vevői.

Egyébként osztom a véleményedet, nehéz szelek járnak.

És teljesen meg is értelek, de remélem, hogy az écs-nél nem neked van igazad. Fog kérni a vállalkozó egy apheos állásfoglalást, ha meglesz fel fogom tenni.

Én azt gondolom ő ha nem lehetne utólag az écsjét önell. akkor nagyot bukna, hiszen ennek az écs-nek a nagy rézse eleve olyan teherautóból származik ami a vállalkozásában van, ezt használja. Ráadásul aztán el is adta ezt az autót, szinte azon áron ahogyan vette, pedig már 6 éves volt. Keményen leadózott utána, az écs-t pedig nem tudná elszámolni? Akkor ő kétszer fizette ki a saját zsebéből a kocsi árát?

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. márc. 30, 2008 5:32 am

Sziasztok! Ahogy itt a sok válaszból érzékelem túlnyomóan egyet értünk abban, hogy az értékcsökkenést csak adott évben lehet elszámolni, ha ezt elmulasztotta visszameőleg lehet az adott évi bevallást javítani, ha esetleg adót is érint, akkor önellenőrzéssel, ha adót nem érint, akkor a régieket levélben lehetett, de az önellenőrzési lapnak korábban is voltak sorai amibe bele lehtett sorolni, mely sorok módosulnak, hogy 2003-ra melyik vonatkozik már nem tudom, ezt azóta lehetett így javítani, mióta nem külön volt az egyéni vállalkozóra vonatkozó lap, hanem az 53-as melléklete lett.

Az écs elszámolás véleményem szerint az egyszeresben is kötelezettség, amit Ani ír az a gyakorlatban előfordul, hogy kimarad az eremény miatt az écs sor beírása, de azt a következő évben már nem lehet , akkor sem figyelembe venni, ha oda éppen jól jönne az elszámolása. Ilyen esetben is a tárgyi analitikában leírásra kerül, csak kifelejtődik az elszámolásból, a revízió azt tudja feltárni, hogy adott évben a vállalkozó a saját kárára tévedett.

Én csak a folyamatosan évek javítása után tudom elképzelni az elszámolhatóságát, feltéve ha adott évben az elszámolás után még tovább lehetett vinni a veszteséget.

Üdv: Márti

viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. márc. 30, 2008 6:45 am

Sziasztok, Szia Márti!

Igen, véleményem szerint is pontosan úgy van ahogy írod. Végig kell játszani az egyes évek közötti javítást, meg kell nézni, hogy lehet-e önellenőrizni, van-e jog a veszteség továbbvitelére.

Cininéni! A 23-as leveledből kiindulva szerintem félreértesz valamit, mert azt senki nem mondta, hogy nem lehet önellenőrizni. Mi egyfolytában azt mondjuk, hogy csak akkor lehet ha: - nem egy gazdasági döntés utólagos megváltoztatásáról van szó,

                                                    - van adót is érintő kihatása. ( ha nincs - akkor csak feljegyzés)

Ettől függetlenül az emlékeimben az rémlik, hogy megkérdezik tájékoztató adatként a továbbvitt veszteséget. A használatba bevont eszközzel kapcsolatosan értékcsökkenést kell elszámolni - amelyet véletlenül vagy tudatosan ki lehet felejteni a bevallásból. Amikor ezt pótoljuk, akkor nem gazdasági döntés önellenőrzéséről beszélünk.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. márc. 30, 2008 9:49 am

Cininéni! Kilemelem ide az előbbi gondolatodat.

"Ráadásul aztán el is adta ezt az autót, szinte azon áron ahogyan vette, pedig már 6 éves volt. Keményen leadózott utána, az écs-t pedig nem tudná elszámolni? Akkor ő kétszer fizette ki a saját zsebéből a kocsi árát?"

Erre a gondolatodra eszembe jutott, hogyha már a gépkocsi a 6 évben volt , akkor már az 5 évre az értékcsökkenése teljesen leíródott, forgalmi értéken adja el, ennek következménye , ha ez a gépkocsi a 6.évben is ugyanannyit ér mint megvásárláskor(persze ha jól értelemezem le és a vállalkozásban tgöltötte a 6 évet), akkor igazán nem járhat annyira rosszul, inkább jó vételt csinált ezzel az autóval, ha még most is annyi.  Valamint mivel leíródott az értéke tényleg csak az áthozott veszteség miatt lehetne a bevételt csökkenteni, így tényleg saját magadnak végig kell vizsgálni 2003-tól, hogy a veszteségek tovább vihetők-e, mert akkor mindenképpen célszerű módosítani, de ha már a veszteség továbbviteli lehetőség már lejárt, akkor ebben az évben kellene elgondolkodni, mit is lehetne venni, ami csökkentené az ez évi eredményt.

Üdv: Márti

viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd ápr. 01, 2008 2:24 pm

Cininéni!

Úgy látom, hogy csak nem tudsz emiatt a baki miatt jól aludni. Pedig mindegyikünk azért szereti rendbe tenni a dolgokat, hogy ezt nyugodt szívvel megtehessük. Ha valóban ennyire bánt a dolog - annak ellenére, hogy 2009-től már bele sem nézhetnek a 2004-be - , szóval akkor valami módot csak kellene találni arra, hogy "önrevíziózd" a 2003-2004 évet. Ha netán mégis véletlenül APEH bátyónak eszébe jutna az a szerencsétlen vállalkozó, és 5 éves mindenre kiterjedő ellenőrzést végezne nála, akkor nagy baj van, ha dupla écsét találnak a bevallásban. Annál is inkább, mert az idén már nem néz bele a 2003-ba, és nem látja, hogy ott meg a veszteség volt "túl" kevés, pedig az elhatárolhatósági joga meglett volna.

Megnéztem, 0835 még nincs, 0735 van ugyan, de abban bizony egy sor utalás, lehetőség sincs a jelzett adatok helyesbítésére, pedig én beírnám oda, ha a fene fenét eszik is, csak, hogy tudjon róla APEH bátyó.

Marad a feljegyzés, amint azt a többiek is igen okosan tanácsolták. Márpedig azt MUSZÁLY!!!!!!!!! Mert ha tényleg eszükbe jut ellenőrizni a 2004-et, akkor nagyon rosszul fogsz aludni, mert nagyon is jól tudtad, hogy leszedik onnan azt az 1milka 300-at, az pedig nagyon fog fájni az ügyfelednek.

Tehát: Írásbeli tájékoztatás az ügyfelednek: ezt meg ezt tártad fel, melynek ez meg ez a következménye. Aláírás, pecsét.

Ennek következményeként szép vastagon fogó piros tollal átfirkálni a 2003-2004 évi szja bevallást, mellé szép hosszó szerelmes levelet írni, hogy miért is történt az irka-firka. Aláírás, pecsét.

Ezek után pedig szép álmokat!

"Számla-kidobálás": Amit nem látok, az nekem nem fáj. Ha a tisztelt ügyfél nem hozza a számláit, akkor én bizony mosom kezeimet, ennyi db számlát vettem át, az meg ott van lekönyvelve. Ami mégsincs, az valószínüleg a nagylánynak vett "munkaruhává" avanzsált télikabát, vagy apuci egészen más jellegű továbbképzéséről szóló számla, vagy a legújabb szupertévé. Egyébként én a metró számlából is kihúzom, ami nekem nem oda való: a tejbolt ne vegyen játékautót...stb

Edit

 

olahneedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » szer. ápr. 02, 2008 3:06 pm

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.

Most még az nem tiszta, hogy ezt a belső feljegyzést is meg kell-e küldeni az Apeh-nak, vagy nem szükséges.

A veszteséget elvileg 2003-tól korlátlanul, a vállalkozás megszűnéséig lehet érvényesíteni, a feltételeknek mindig megfelelt és eleve a következő évben, mint írtam érvényesíthette is az egészet.

És bocsánat én írtam hülyeséget, az autó 2004 évben, tehát a következő évben volt 5 éves / és nem 6 2003-ban, de valóban igy lehetett érteni./

Egyébként még egy dolgot gondoltam, főként adótanácsnak szólna ez a kérdés:

Amennyiben vegyünk egy teherautót, amit 5 év alatt irhat le, és mondjuk eladja a 4. évben, de écs-t csak 2 év vonatkozásában számolt el. Akkor vette pdl. 2M Ft-ért, eladta 1500e Ftért, és le is kell, hogy adózzon 1.500e Ft után? Mert ha ezt igy végisakkozom, akkor majdnem csak duplán adózik egy tárgyi eszköz után.

Vagy ilyenkor az 1.500e ft-os eladási árból levonja a két év écsjének összegét amit el sem számolt??????????????

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. ápr. 03, 2008 1:24 pm

Cininéni!

Azóta egy teljesen más üggyel kapcsolatban szükségem volt szja-s önrevíziós infóra az APEH-tól. Úgy mellékesen rákérdeztem, hogy az ev a váll. jövedelem levezetését módosíthatja-e olyan formán, hogy a 0735-ösön megjelöli a módosított sorok számát, és összegét, stb. A válasz: igen. Függetlenül attól, hogy magát az adót a módosítás nem változtatja meg.

Tehát megteheted.

Azt, hogy valaki nem számol écs-t bármely évben, butaságnak tartom, mert ha valóban elvész akkor bukta van. Márpedig szerintem ha nem állítja be, akkor elszámoltnak kell tekinteni, valahogy úgy, mint az evásnál az evás évek alatti écs-t. Régebben még csináltunk olyat, hogy nem aktiváltunk egy-egy tárgyi eszközt a szerzés évében, csak a következő év első napjával, így kitolódott a költségvonzata, és minden más java, pl. aktivált te csökk tétel az osztalékadó alapjánál.

Ha valaki mégis kihagy écs-s éveket, akkor meg tudjon rá, hogy fájni fog, ha a dolgot eladja, mert már nem lesz mit szembeállítania a bevételével. Akkor már az is jobb megoldás, hogy eleve pl. egy számítógépet nem három év alatt ír le, hanem eleve hat évig akarja használni. Megteheti. Vagy a 100e alattiakat sem két év alatt, hanem eleve 14,5%-kal állítja be. Persze, később ez a döntés is visszaüthet.

Jó munkát! Edit

olahneedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 93 vendég