Adófórum

Adózási és számviteli információk

écs elszámolási dilemma

Egyéni vállalkozók

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: validitas » pén. márc. 28, 2008 10:05 pm

A törvény nem azt írja, hogy ha akarom elszámolom, ha meg olyan "bugyi van rajtam" , akkor nem. Azt adja meg, hogyan lehet elszámolni. De ha écs-t számolok el egy eszközre, akkor azt továbbra is el kell számolnom, amíg a vállalkozás érdekében használom. Különben mivel magyarázod pl. az esetleges áfa-visszaigénylést?

Vagy akkor az anyag- és árubeszerzési költségeket, ill. a vállalkozás összes többi költségét sem számolod el, ha úgy gondolod? Mert a törvény ott is úgy fogalmaz, hogy:

Költségként elszámolható kiadások különösen a következők:

1. az anyagbeszerzésre, az árubeszerzésre, a göngyöleg beszerzésére (csökkentve a szállítónak visszaküldött betétdíjas göngyöleg ellenértékével), a szállításra fordított kiadás;"..

Nem azt írja, hogy kötelező, hanem elszámolható! Ellenben már volt ev. (személyes tapasztalat), aki még öt év után is azt a bírságot és adóhiányt fizeti, amit azért kapott, mert úgy gondolta, hogy kidobhatja az árubesz.számlákat, ha túl sok lenne a költsége, levonható áfája (ugyanis a bevételeket nem ütötték a pénztárgépbe). Ő is úgy gondolta, hogy nem kötelező...

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. márc. 28, 2008 10:10 pm

Azért 1.300 eFt-os écs egy ev-nél nem kis összeg, s ez lemaradt 2003-ból, s 2004-ben akkor meg az 1.300 Helyett 2.600 eft-ot tettek be durván..  Azért egy ilyen összegnél azt mondom - feltéve, hogy a most elvállalt könyvelési feladat részének tekintitek, hogy 5 évre visszamenőlegesen átnézd az elző könyvelő munkáját, s teljes körűen akkor átvizsgáld az elmúlt öt év bevallásait, stb. - hogy 2003-ra és 2004-re is adjatok önellenőrzést, mivel 2003-ban "tévedés" történt, 2004-ben pedig egyértelmű "hiba".  

A tanács: szerintem az Ev-nek mond el az eshetőségeket, s aztán Ő döntsön, hogy egyáltalán önellenőriztet -e és ha igen, akkor még az előző könyvelővel végezteti el, vagy ezzel is téged bíz meg.  Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 6:31 am

Véleményetek szerint, mert egyébként köszönöm a hozzászólásokat, egyáltalán be kell -e adni önellenőrzést, ha az adót nem érint, vagy elég egy jegyzőkönyv, melyben javítom neki a hibát.

 

Tehát 2003 évi bevallásában feltűntetem az écst, és nő 1300.e ft-al a vesztesége.

2004 évben pedig csökkentem az écs-t 1300e ft-al és növelem az előző évekről áthozott veszteség összegét.

 Vagy ha ellenőrzést kap, és még nem vette át a levelet, akkor csinál egy önellenőrzést?

És még valami, tud valaki valamilyen jogszabályi hivatkozást erre, hogy ha nem számol el egy adott évben écst, akkor azt a köv.évben nem teheti, vagy nem pótolhatja?

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. márc. 29, 2008 10:48 am

Sziasztok!

 

Úgy gondolom, ha az adófizetési kötelezettségét sem 2003-ban, sem 2004-ben nem érinti, önellenőrizni a bevallását nem tudja, mert a kötelezettség csökkenés illetve növekedés ebben az esetben nem vezethető le az önellenőrzési bevalláson. Szerintem csak jegyzőkönyvezésre van lehetőség.

Azonban meg kell nézni, a 2003-as szja a veszteségelhatárolásról mit ír. Nem lehet, az előző könyvelő azért nem állította be az écs-t mert a veszteség olyan mértékű lett volna, aminek az elhatárolásához adóhat. engedély lett volna szükséges?

Véleményem egyezik a többiekével a tekintetben, hogy egyik évben el nem számolt écs-t a következő évben duplán érvényesíteni. Az écs elszámolására vonatkozó kitételekből ez egyértelműen következik.

„ A tárgyi eszköz, és nem anyagi javak écs leírása e fejezet rendelkezései szerint számolható el vállalkozói költségként.” A tv tételesen felsorolja, hogy egyes eszközök tekintetében milyen mértékű écs számolható el évenként.

11 .sz.melléklet:

II. Az értékcsökkenési leírás szabályai

2. A kizárólag üzemi célt szolgáló saját tulajdonú tárgyi eszköz, nem anyagi javak értékcsökkenésének elszámolásaa) Értékcsökkenési leírás a 3. pontban meghatározott leírási kulcsok jegyzéke szerint számolható el. A leírási kulcsok jegyzékében az adott tárgyi eszköz, nem anyagi javak mellé rendelt százalékarány az egy naptári évben érvényesíthető leírási kulcsot tartalmazza. Ha ugyanazon tárgyi eszközre több szabály is alkalmazható, akkor a módszerek között választani lehet, de a választott és egyszer már alkalmazott módszertől a későbbi években nem lehet eltérni. Az 1997. év előtt megkezdett értékcsökkenési leírást a megkezdett módszerrel kell folytatni a teljes elszámolásig.

 Nem értek egyet azzal a módszerrel, hogy kidobáljuk a vállalkozó költség számláit, nem számoljuk el azért, hogy ne legyen veszteséges (már több helyen is olvastam). Természetesen mindenkinek szíve joga ezt a módszert követni. Ha egy esetleges revízió kapcsolódó ellenőrzést rendel el, nagyot lehet bukni ezen. Amit nem számolok el anyagot, árut, egyéb költséget, azt is ki kellett fizetnem valamiből. Ez pedig azt támasztja alá, hogy jövedelemeltitkolás van, a vállalkozó számla, nyugatadás nélkül értékesít. Dolgoztam anno egy könyvelőirodában, ahol előszerettel alkalmazták ezt a módszert főként éves bevallóknál. Meglepetés akkor érte az egyik vállalkozót, amikor a partnercégtől (dohány és szesz esetében gyakori az ilyen) bekérték a számlalistát. Több millió ft-os bevétel eltitkolást állapítottak meg.

Üdv:Nelly    

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 11:04 am

A veszteség elhatárolásról azt irja, hogy elvileg nem kell hozzá adóhatósági engedély, ha a vállalkozói bevétele meghaladja az elszámolt költség 50%-át, illetve a megelőző két adóévben nem volt veszteséges.

Az ő esetében az árbevétel 18M ft és a költsége 14 M ft, ezért is tudja érvényesiteni az előző évi veszteségét.

Sem előtte sem utána nem volt vesztesége.

Tehát akkor véleményem szerint élhetett vele.

És nagyon megnyugodnék, ha valóban nem kellene önellenőrizni, csak egy jegyzőkönyvet helyben felvenni.

 

Bennem még mindig ott van a kis remény szikrája, hogy ez nem gazdasági döntés volt, hiszen eleve kötelező lett volna elszámolni az écst, mivel irja a jogszabály, hogy el kell számolni minden évben a leírási kulcs szerint. Itt ennek történt meg az elmulasztása.

Ez talán-talán ugyan az, hogy lekönyvel a könyvelő egy ktg. számlát, de elfelejti beletenni adóbevallásnál /szja/ és utólag javítja ez. Akkor arra is azt mondjuk, hogy mert azt a gazdasági döntést hozta vállalkozó, hogy nem kell beletenni?

VAgy pld. utólag találnak egy számlát, ami nem lett könyvelve, ezáltal a bevallásban sem szerepel. Akkor erre is azt mondom, hogy a vállalkozó gazdasági döntése volt?

A baj, hogy semmi jogszabályi hivatkozás nincs ilyen esetre, legalábbis nem találtam. 

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. márc. 29, 2008 11:10 am

Sziasztok!

Nekem az a véleményem, hogy amikor adott egy lehetőség és én nem élek vele, akkor egy gazdasági döntést hozok. Ezt pedig nem lehet önrevízióval megváltoztatni, mint ahogy azt sem lehet, hogy az előző évben el nem számolt ÉCS-t a következő évben/években érvényesítem. Kivéve, ha nem helyeztem üzembe az eszközt. A törvényi lehetőségeken belül viszont meg lehet változtatni a leírási kulcsot, amennyiben valamilyen lényeges változás következik be a használatában.

Számlakidobálás kérdése: Én sem értek egyet vele, de mindannyian tudjuk azt is, hogy a nagyrabecsült vállalkozások mindenről számlát kérnek - így a családi szükségletek kielégítését szolgáló vásárlásaikról is ill.azt is tudjuk, hogy néhány helyen csak úgy lehet vásárolni, ha vállalkozóként megyünk oda - kártyát váltunk ki. Ezzel a kártyával pedig vásárolunk személyes használatra is. Hogy ez szabályos-e el lehet rajta meditálni - de attól még ez a valóság. Ha az ilyen számlákat elszámoljuk, akkor természetbeni és stb. konzekvenciákkal kell(ene)  számolni. Ebben az esetben mi a jobb vagy a kevésbé rossz megoldás?

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 1:12 pm

Várnám itt azoknak a véleményét,akik bizony nagyon otthon vannak ebben a témában.
Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. márc. 29, 2008 1:39 pm

Úgy gondolom, hogy - mivel önrevízió benyújtásáról nem lehet szó, mert veszteséges volt - egy jegyzőkönyvben kell rögzíteni a történteket, s helyreállítani a az écs-leírás évek közötti elszámolását, 2003.év veszteségét növelve, 2004.évit meg csökkentve. S a veszteségelhatárolást is ennek megfelelően vezetni.

 Ezzel szerintem rendben is lesz, és a továbbiakban az écs-t is a törvényben leírtaknak megfelelően elszámolni, függetlenül az eredménytől. Persze, ha lényeges, jelentős változás történik, nyilván lehet módosítani a megkezdett amortizáció módszerén, kulcsán, de egyébként nem. Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. márc. 29, 2008 1:39 pm

Hogy mi a manótól lett dupla a válasz nem tudom, de ezt töröltem, semmi értelme, hogy kétszer is itt legyen. 
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szomb. márc. 29, 2008 6:38 pm

Arról már nem is beszélve, amikor boldog-boldogtalan használja egy cég valamilyen kedvezményt nyújtó kártyáját, ugye... pusztán a kedvezmények végett.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 95 vendég