Adófórum

Adózási és számviteli információk

écs elszámolási dilemma

Egyéni vállalkozók

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Most vettem át egy egyéni vállalkozót.

2003 évben vesztesége volt 2 M ft, ezért a könyvelője nem tüntette fel az adóbevallásban az értékhatár feletti écs összegét, mondván, hogy úgyis veszteséges, majd a következő évben érvényesíti.

Következő évben el is számolta a 2003 évi écs részt is.

Tanácsot kérnék, jó-e igy ez az eljárás.

Vagy:

ha esetleg ellenőrzik a kisvállalkozót, akkor mondhatja-e, hogy igaz nem tűntette fel, mint veszteség növelő, és nem is írta be a könyvelője az écs sorába, de utólag szeretné ennek figyelembe vételét, ezért tette be a következő évibe.

Tulajdonképpen adót nem csalt, és nem is tudta volna a veszteséges időszakban adócsökkentőként figyelembe venni.

Igaz, én beírtam volna az écs sorába, de ez már igy esett.

Mit tanácsolnátok?

Üdv:

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » pén. márc. 28, 2008 6:26 pm

nem jelenik meg a kérdésem, miért?

vagy van aki látja?

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. márc. 28, 2008 6:38 pm

Szia!  Nem tudom mit értel egy ev-nél értékhatár feletti értékcsökkenésen?  De szerintem nem helyes, ha egyik évben nem számolom el az értékcsökkenést, a másikban meg két évit érvényesítek. Ez az adóévek különbözősége miatt szerintem nem helyes. Vagy önellenőrizte volna a azt az évet, amibe elfelejtette betenni, ha nem akkor is a következő éviben míximum egy évre esedékes értékcsökkenést érvényesíthetett volna.

Megoldás lehet: Önellenőrzni a 2003-at (nő az elszámolt költség), önellenőrzi a 2004-et (csökken az elszámolt költség), vagy hagyja a 2003-at, de a 2004-et önellenőrzi.  Vagy hagyja az egészet, egy,két-három éven belül letelik az 5 év, hátha nem pont az értékcsökkenéseit fogják ellenőrizni. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » pén. márc. 28, 2008 6:47 pm

De szerinted egy ellenőrzésnél nem mondhatja azt, hogy érvényesiteni akarta az écs,t hiszen ott van a következő évben, csak éppen nem irta be, mivel úgyis vesztesége volt 2003 évben.

Tehát ahogyan adókötelezettséget találnak, úgy nem találhatnak adót csökkentő tételt? Pld. ezt?

Eleve ha veszteséges volt 2003 évben, akkor ha önnellenőriz 2003 évben, ahol beirja az écst, akkor ezzel még nő a vesztesége, 2004 évben pedig elszámolta a 2003 évi écs részt is, de ha önnellenőrzést ad be, akkor pedig ezzel csökken az écs, viszont az előző évi veszteséggel pedig csökken az adókötelezettsége, tehát ugyan ott lesz összegben, azaz adóalap szempontjából, mint most.

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. márc. 28, 2008 7:02 pm

Az a gond, hogy az ev. megteheti  hogy nem minden költséget érvényesít, azért nem büntethetnek meg senkit, hogy ugyan csökkenhetett volna az adóalapja, de a vállalkozó nem élt vele.  Abba viszont már beleköthetnek, ha több költséget érvényesít, mintsem azt a vonatkozó rendelkezések megengedik.  Az écs-nél ott van, hogy milyen kulccsal évente.

Én a helyedben nem biztos, hogy belenyúlnék -, egyrészt te vélhetően mostantól könyveled, másrészt (nem tudom másoknak mi a tapasztalatuk)  de nem hiszem, hogy tárgyieszköz egyéni nyilvántartó kartonokon bogarászgatnák az értékcsökkenést, kivéve -,ha annak értéke azért nem kevés.   Nem tudom, hogy áll az ev. és hány évi adóbevallásába kavarna be az éveken átvitt veszteség elhatárolás, stb.  Ha nem nagyon kavar be és mégis helyesen akarsz eljárni (bár nem te könyveltél neki) akkor a 2004-es bevallását önellenőrizni kellene, de természetesen a 2003-at is lehet még.  Arra viszont tekintettel kell lenni, hogy ha volt veszteség elhatárolás esetleg minden évben, akkor ha 2003-at önnellenőrzöd, akkor előfordulhat, hogy minden elmúlt évet kell. Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: HIDNA » pén. márc. 28, 2008 7:06 pm

Cininéni!

Csűrhetjük, csavarhatjuk, de egy biztos. Az épp aktuális nyereségre, vagy veszteségre  tekintettel , nem lehet az écs. összegét kombinálni.Ez egyáltalán nem szabályos.

A tanácsom az, hogy tájékoztasd a vállalkozót a szabálytalanságról, és döntsön Ő, hogy végezzetek-e helyesbítést, vagy sem.

Klári

HIDNA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: Cininéni » pén. márc. 28, 2008 7:20 pm

Itt csak a 2003 évben volt vesztesége, előtte és utána soha.

Én csak azt nem értem meg, hogy adóröviditést nem csinált, mivel járt volna neki az écs lehetősége, de nem élt 2003-ban vele, csak a következő évben.

Az ő esetében 1.300 e ft pontosan ez az écs összeg. Ennyivel lett vlolna több a 2003 évi vesztesége és ennyivel lett volna kevesebb a 2004 évi écs elszámolhatóság összege, viszont ennyivel nőtt is volna az előző évről áthozható veszteség összege.

Nem tudom bevállalja-e az önellenőrzést, már csak azért is, mivel az önellenőrzés esetén /hiszen vesztesége nőtt 2003 évben/ meghosszabbodik újabb öt évvel az önnellenőrzés benyújtásától az elévülési ideje.

Magam sem tudom mit tanácsoljak neki.

Cininéni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. márc. 28, 2008 8:03 pm

Szia! Egyéni vállalkozónak nem muszály az értékcsökkenést érvényesíteni ha nem akarja, én is szoktam évet kihagyni, ha ugy látom jónak. Akkor viszont az az évi  eluszik, a következő évben nem lehet érvényesíteni, és a leírási idő sem hosszabbodik meg miatta. Ugy gondolom, hogy a 2004.évet célszerü lenne helyretenni. A 2003.év helyesbítésénél már kicsit gondolkodnék, mivel ugy gondolom hogy itt választási lehetőséggel éltetek, hogy nem számoltatok el écsit és ezt utólag meggondoltátok, nem biztos hogy lehet önellenőrizni. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: validitas » pén. márc. 28, 2008 9:41 pm

Sziasztok!

Szerintem egyéni vállalkozónál az écs. elszámolására ugyanúgy törvényi előírás van, mint pl. a kettős könyvvitelű vállalkozásoknál. Csak éppen másik törvény, de nem úgy működik, hogy ha úgy gondolom, számolok egy eszközre écs-t, aztán jövőre meg - ha másként gondolom - akkor nem. Az SZJA-tv. szabályozza az écs. elszámolásának a módját, lehetőségét, és a tv. még ev-nél is törvény. A veszteségelhatárolást pedig azért "találták ki", hogy ha egy évben az écs. esetleg veszteséget okoz, akkor a köv. évben azt a nyereségből le lehessen vonni! De nem úgy, hogy egyik évben nem számolok écs-t, nehogy veszteség legyen, a másikban meg pótlólag elszámolom!

Ez így nem lehetséges! Az előz ő év veszteségét a következő év nyereségéből levonhatom, ha a feltételeknek megfelelek. Az SZJA-törvény előírásait azért be kell tartani még az egyéni vállalkozóknak is.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

écs elszámolási dilemma

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. márc. 28, 2008 9:47 pm

Szia Böbe! Nem osztom a véleményedet. Itt lehetőségként adott, nem kötelező mint ahogy a számviteli törvény hatálya alá tartozóknál. Nem sérül semmilyen elv az egyéni vállalkozónál. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 56 vendég